Kotiliesi: Hilkka Ahde saattohoiti kotona ensin miehensä ja toimii nyt äitinsä omaishoitajana – Nyt Ahde kertoo, miten yksi kolmen sekunnin puhelu muutti kaiken

Hilkka Ahde reissasi viikonloppuisin hoitamaan äitiään Helsingistä Valkeakoskelle samaan aikaan, kun hänen miehensä Matti sairasti haimasyöpää kotona. Matin kuoleman jälkeen äidin oli aika muuttaa Hilkan luokse.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hilkka Ahde asuu yhdessä äitinsä Kerttu Riikosen kanssa.

Hilkka Ahde reissasi viikonloppuisin hoitamaan äitiään Helsingistä Valkeakoskelle samaan aikaan, kun hänen miehensä Matti sairasti haimasyöpää kotona. Matin kuoleman jälkeen äidin oli aika muuttaa Hilkan luokse.
Teksti: Toimitus

Perjantaina 13. syyskuuta seitsemän vuotta takaperin Hilkka Ahde sai äidiltään, Kertulta, puhelun, josta oli syytä huolestua. Jokaisen askeleen tärähdys tuntui kipuna niskassa.

Hilkka suostutteli äitiään lääkäriin, mutta äiti ei suostunut lähtemään. Hän pärjäisi kyllä seuraavaan päivään, jolloin Hilkan oli määrä tulla käymään muutenkin.

Muutaman tunnin kuluttua äiti soitti uudestaan.

”Soita Jorma”, äiti sai sanotuksi. Sitten puhelu katkesi vain kolmen sekunnin jälkeen.

Hilkka soitti ensimmäisenä ambulanssin. Sitten hän onnistui tavoittamaan veljensä Jorman vaimon.

”Kolme sekuntia ratkaisi äidin elämän”, Hilkka Ahde kertoo Kotiliedessä.

Sairaalassa oireiden syy sitten selvisi. Kertulla oli aivoverenvuoto ja aivoinfarkti. Oikea puoli halvaantui. Afasia hävitti sanat.

Hilkka Ahde SuomiAreenassa 2017. 

Hilkka Ahde kertoo yllättyneensä siitä, miten valtavasti byrokratiaa omaishoitajuus vaatii. © Pekka Mustonen, Otavamedia

Hilkka Ahde hoivasi kahta läheistä yhtä aikaa, kahdella eri paikkakunnalla

Yhdeksän kuukauden kuntoutusjakson jälkeen Kerttu oli valmis palaamaan omaan kotiinsa. Tukea hän sai Helsingissä asuvalta Hilkalta, joka kävi viikonloppuisin, sekä Hilkan tyttäreltä Tiina Ahteelta.

Kun Hilkan puoliso Matti Ahde sairastui haimasyöpään neljä vuotta sitten, alkoi Hilkka hoivata läheisiään kahdella paikkakunnalla.

Matin saattohoidosta huolehti Hilkan lisäksi kotisairaalan henkilökunta. Lääkärin sanat ovat jääneet Hilkan mieleen: kuolevan puolison hoitaminen kotona on suurin rakkauden teko, jota voi kuvitella.

”Ne sanat tuntuivat niin hyviltä. Ne myös vahvistivat päätöstä ottaa äiti luokseni asumaan.”

Hilkka oli luvannut äidilleen jo vuosia aiemmin, että kun tämä ei pärjäisi enää kotona, Kerttu saisi muuttaa Hilkan hoiviin. Kun Matti kuoli, oli Kertun aika muuttaa Hilkan luo.

Keskellä koronakevättä Kertun tavarat sitten pakattiin muuttoautoon ja ajettiin Valkeakoskelta Helsinkiin, juuri ennen kuin Uusimaa eristettiin muusta Suomesta.

Kerttu oli huojentunut. Hän ei kaipaa takaisin Valkeakoskelle, vaikka on asunut siellä koko elämänsä. Kun hän menetti puhekykynsä, liikkuminen halvaantumisen myötä vaikeutui ja kuulo kävi huonoksi, sosiaalinen Kerttu muuttui.

”Viimeisinä vuosina Valkeakoskella äiti halusi eristäytyä. Hän vetäytyi seuraamaan ikkunasta, kenellä naapurilla on valo ja kuinka monta bussia menee ohi”, Hilkka Ahde kertoo.

Hilkka Ahde kertoo Kotilieden jutussa myös siitä, kuinka jätti kilpavoimistelijan uran Matin tavattuaan.

Hilkka Ahde kertoo Kotilieden jutussa myös siitä, kuinka jätti kilpavoimistelijan uran Matin tavattuaan. © Ari Heinonen, Otavamedia

Omaishoitajiksi yhdessä tyttären kanssa

Kerttu on elänyt Hilkan hoivissa nyt yhdeksän kuukautta. Yhteinen arki on muotoutunut ja rutiinit toistuvat samanlaisina päivästä toiseen.

Yhdessä asuminen on tiivistänyt naisten suhdetta entisestään. Jos Kerttu yöllä äännähtääkin, Hilkka herää ja menee katsomaan, onko jokin hätänä. Herätyksiä tulee usein, sillä huolenaiheita on useita.

Kerttu on kesän jälkeen liikkunut vain pyörätuolilla. Muistisairauskin äidillä on, mutta afasian vuoksi sen laajuutta tai laatua ei ole kyetty vieläkään selvittämään.

”Äitiä ei voi jättää enää hetkeksikään yksin. Käymme joka päivä keskustelun, jossa kerron, että et voi nousta sängystä yksin. Hän ei usko, ponnistaa vain liikkeelle ja valuu maahan. Tai pahimmassa tapauksessa kaatuu”, Hilkka Ahde kertoo Kotiliedessä.

Omaishoito on työlästä myös päiväsaikaan. Vaipat, painaumien ja hiertymien tutkiminen, pyykkäys, kokkaus. Onneksi Hilkka jakaa omaishoitajuuden tyttärensä Tiinan kanssa. Sopimukseen on kirjattu, että äiti ja tytär sijaistavat toisiaan.

”Äiti on täysin minun ja Tiinan armoilla. Muuten tilanne on kuin lasta hoitaessa, mutta siinä missä lapsi kehittyy, äiti taantuu.”

Lue lisää Kotilieden kansijutusta numerosta 1/2021! Siinä Hilkka Ahde kertoo, millainen kova kotikuri liikuntaa opettaneella Kertulla oli, kun Hilkka oli lapsi. Hän kertoo myös, miksi hänen ja Kertun välit katkesivat hetkeksi, kun Hilkka ja Matti päättivät mennä naimisiin. Entä miten Hilkka haluaa itse viettää vanhuutensa tai miten hän palkitsee itsensä pitkän päivän jälkeen? 

Lue myös: Syöpäsairas Matti Ahde elää päivä kerrallaan: ”Olen käsitellyt elämäni asiat läpi ja tehnyt itselleni selväksi, missä ollaan menossa”

X