Kotiliesi: Kirsti Paakkanen on nainen, joka tietää mitä tahtoo, mutta jonka miesmausta on mahdotonta ottaa selvää

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kotilieden jutussa kerrotaan Kirsti Paakkasen yllättävistä piirteistä. Neuvotteluissa hän hämää poissaolevalla olemuksellaan. 
Kotilieden jutussa kerrotaan Kirsti Paakkasen yllättävistä piirteistä. Neuvotteluissa hän hämää poissaolevalla olemuksellaan.  Kuva: Petri Kaipiainen, Otavamedia
Kirsti Paakkasessa on piirteitä, jotka hämmästyttävät hänen elämänkerturiaan. Miehissä hän arvostaa monenlaisia piirteitä kädentaidoista musikaalisuuteen ja piinkovaan yrittäjyyteen, mutta ravintolaan hän voi päätyä vaikka kelpo duunarin kanssa.

Kirsti Paakkanen on elävä legenda, jonka elämässä miehet ovat jääneet toiseksi työlle, mutta hänellä on silti selvä näkemys siitä, mitä hän miehissä arvostaa.

Siitä on vain ulkopuolisen vaikea saada selkoa, koska Paakkasen mieltymykset kiertyvät moneen suuntaan ja hyvän miehen mittareita on kokonainen joukko, kertoo Kotiliesi.

Ulkoisilta piirteiltään Kirsti pitää tummista ja pitkistä miehistä. Ja tietenkin komeista.

Ei myöskään ole yllätys, että voimanainen kertoo arvostavansa yli kaiken menestystä yrityselämässä. Ja oppineisuutta. Erityistä ihailua saavat osakseen Matti Alahuhta, Ilpo Kokkila ja Jorma Ollila.

Toisaalta menestyksen vastaparina Kirstissä asuu aito kansannainen, joka ei koskaan unohtanut omia juuriaan maaseudulla. Eurooppalainen poskisuudelma on Paakkaselle kevyt ja mitätön ele, jolle hän ei anna järeää painoarvoa.

Sielukkuutta ja aitoutta muotialan voimahahmo näkeekin nimenomaan suomalaisessa työmiehessä. Sellainen hänen isänsäkin oli. Käsistään kätevät duunarit saapastelevat Kirstin sydämeen ja kahvipöytään mutkattomuudellaan.

Kirsti Paakkanen nappaa työmiehen vaikka seuraksi Savoy-ravintolaan tai hopeakehyksiin olohuoneen pöydälle.

Ja onpa eräs duunarimies kirjoittanut hänelle runojakin.

Kirsti Paakkanen myi osuutensa Marimekosta vuonna 2007. Uudeksi pääjohtajaksi nousi Mika Ihamuotila.

Kirsti Paakkanen myi osuutensa Marimekosta vuonna 2007. Uudeksi pääjohtajaksi nousi Mika Ihamuotila. Kuva: Kaisa Rautaheimo, Otavamedia

Yritysjohtajan ja työväenluokkaisen miehen väliin solahtaa Kirstin sydämessä vielä muusikko. Jos mies osaa soittaa, Paakkasen sydän läikähtää.

Eniten lämmittää jazz.

Kirstin lapsuudessa soitonopettelu ei ollut mahdollista, vaikka hän musiikkia rakastaakin. Siksi hänen olohuoneessaan seisovaa flyygeliä saa soittaa joku muu.

Mihin järjestykseen Paakkanen nämä ominaisuudet sitten laittaa? Siitä ei päässyt Kotiliedessä selville edes Kirstin elämänkerturi Ulla-Maija Paavilainen.

Ex-mies liikuttui Kirstin muistelemisesta vielä hoivakodissakin

Paakkanen on ollut naimisissa kerran. Liitto päättyi lapsettomuuteen.

Kun Kirstin kanssa vuonna 1952 avioitunut Jorma Paakkanen muisteli ex-vaimoaan hoivakodissa, tämän silmiin nousivat kyyneleet. Jormaa jututti juuri Paavilainen Kirstin elämänkertaa kirjoittaessaan.

Miehen muisti reistaili jo, mutta Kirsti ei ollut unohtunut.

Kirsti, silloin sukunimeltään Poikonen, oli hyvä tanssimaan. Juuri Kirstin sulavat tanssiaskeleet olivat vieneet Jorman sydämen nuorena poikana.

Parin liitto kesti vain 12 vuotta. Sitten Kirsti antoi miehen mennä. Pari oli toivonut hartaasti lapsia, joita koskaan kuulunut.

Kirsti ei halunnut, että mies kärsii hänen viallisuudestaan. Näin hän itse päätöstään kuvasi.

Vaikka liitto päättyi eroon, osakunnan parketit ja työväentalon puulattia ovat painaneet jälkensä Kirstin ensimmäisen ja ainoan aviomiehen mieleen.

Lue Kotiliedestä, millainen Kirstin upea Nizzan huvila on ja kuinka Paakkasen ruokavalio uhmaa kaikkia suosituksia!

Kirstin elämänkerran kirjoittajaa, Ulla-Maija Paavilaista, hämmästytti myös tämän omalaatuinen tapa olla poissaolevasti läsnä. Lue lisää Kotiliedestä!

Lue myös: Yksinäisyys on ollut Kirsti Paakkasen, 91, suuria uhrauksia vaatinut voimavara: ”Kaikki unelmani kävivät toteen yhtä lukuun ottamatta”

Kirsti Paakkanen vuonna 2000. 

MARIMEKON TOIMITUSJOHTAJA KIRSTI PAAKKANEN, V.2000
C ARI HEINONEN/SKOY Kuva: Ari Heinonen, Otavamedia

X