Kotiliesi: Minka Kuustonen muistelee yltäkylläisiä lapsuusjoulujaan – Teinivuosina iski henkinen krapula: ”Isä pyyteli lahjavuoria anteeksi”

Näyttelijä Minka Kuustonen muistelee lapsuutensa tavararikkaita jouluja. Nykyisin hän haluaa viettää joulunsa ekologisesti, sen ydintä pohtien.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttelijä Minka Kuustonen vaalii ympäristöarvoja myös jouluna.

Näyttelijä Minka Kuustonen muistelee lapsuutensa tavararikkaita jouluja. Nykyisin hän haluaa viettää joulunsa ekologisesti, sen ydintä pohtien.
Teksti:
Anastasia Ranta

Kun muusikkoisä Mikko Kuustosen ura lähti 1990-luvun alkuvuosina nousuun, joulut muuttuivat. Ensimmäisillä Teosto-korvauksillaan Mikko halusi hemmotella tyttäriään kaikella, mitä itse ei ollut lapsena saanut. Joululahjoja tuli parina vuonna jokaiselle ylenpalttisesti.

”Se lähti vähän lapasesta. Lahjoja oli kokonainen vuori, minun rakastamiani Playmobile-pakkauksiakin useita”, Minka Kuustonen muistelee Kotiliedessä.

Kulutusjuhlaa kesti muutaman vuoden, mutta Minka ja Iina -tytärten teinivuosina perheeseen iski henkinen krapula.

”Isä pyyteli lahjavuoria anteeksi ja pyöritteli päätään, että en tiedä mikä minuun silloin oikein meni.”

Vähemmän kaukomatkoja

Joulumatkoista muodostui perheen uusi perinne. Seuraavina vuosina Kuustoset lähtivät jouluksi reissuun, usein jonnekin päin Aasiaa.

Lahjojen määrä väheni, sillä matka oli itsessään lahja sekä siksi, että matkatavaroihin niitä ei monta mahtunut. Jokainen sai ottaa mukaan vain yhden pienen paketin kullekin perheenjäsenelle.

Jouluperinne jatkui vielä senkin jälkeen, kun tyttäret olivat aikuistuneet ja muuttaneet pois kotoa.

Sittemmin Minkan lentäminen ja kaukomatkustus on vähentynyt, sillä hän koki ekoherätyksen, kun hän perehtyi Tellus-sarjan teemoihin.

Minka esitti tv-sarjan pääosaa, joka laittoi itsensä peliin luonnon puolesta keinoja kaihtamatta.

”Olen tosi onnellinen siitä, että sain nuoruudessani matkustaa ja siten avartaa ja rikastuttaa elämääni. Siitä luopuminen on ollut haikeaa”, Minka sanoo.

Joulun ydin

Vuosien varrella vastuullisuudesta on tullut Minkalle itsestäänselvä elämäntapa, joka näkyy myös joulun vietossa. Vaikka Minka ymmärtää perinteiden merkityksen, hän kannattaa kohtuullisuutta. Ylenpalttinen kuluttaminen nostaa Minkan karvat pystyyn.

”Haluan saada joulutunnelman aikaan mahdollisimman yksinkertaisilla tavoilla”, Minka kertoo.

Joulupukki vierailee Minkan, hänen puolisonsa Aku Sipolan ja heidän poikansa luona varmasti. Viime vuoden muisto saa Minkan hymyilemään: 2,5-vuotias lapsi istui pukin polvella ja lauloi hänelle koko Tonttujen jouluyön tip tap -kertosäkeineen alusta loppuun.

Vaikka pian neljävuotias poika on tänä vuonna selaillut suurta lelukirjaa, Minka uskoo
hänen yhä ilahtuvan myös pienistä jutuista.

”Yksi periaate lahjoissani on se, että niissä on jokin ajatus. On ihanaa,että
tarjolla on myös ekologisia vaihtoehtoja.”

Tärkeintä joulussa eivät ole lahjat, vaan pysähtyminen ja kokoontuminen yhteen rakkaiden kanssa.

”Se on se ydin”, Minka kiteyttää.

Lue myös: Minka Kuustonen esittää Armi Aavikkoa kuunnelmassa: ”Miten huumorintajuinen, vilpitön ja muille hyvää tahtova hän on ollut”

Lue lisää uusimmasta Kotiliedestä. Minka Kuustonen kertoo lehdessä, kuinka valmistautui rooliinsa Armi Aavikko -kuunnelmassa ja kehen tämän tarinaa vertaa. Minka kertoo myös, millaisia hahmoja ja tarinoita hän on luonut ruokkiakseen lapsensa mielikuvitusta.

X