Minka Kuustonen esittää Armi Aavikkoa kuunnelmassa: ”Miten huumorintajuinen, vilpitön ja muille hyvää tahtova hän on ollut”

Minka Kuustonen on avoin Armi Aavikko suursarjassa. Radio on tehnyt kesän muusikkokuunnelmista merkkituotteen – eikä Armi jää Göstan ja kumppaneiden jälkeen pekkaa pahemmaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Minka Kuustonen samaistuu esittämäänsä Armiin, sillä osaa olla samalla tavalla avoimin sydämin.

Minka Kuustonen on avoin Armi Aavikko suursarjassa. Radio on tehnyt kesän muusikkokuunnelmista merkkituotteen – eikä Armi jää Göstan ja kumppaneiden jälkeen pekkaa pahemmaksi.
Teksti: Jussi Karjalainen

Suomalaiset ovat oppineet kuuntelemaan aina heinäkuussa audiodraamasarjan (eli kuunnelmasarjan!) musiikkimaailmamme per­soonallisuuksista. Kuunnelmiksi on sovitettu Gösta Sundqvistin, Neumannin ja Kikan tarinat.

Tämän suven 20-osainen muusikkosarja on Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa.

Armi Aavikko (1958–2002) tuli tietoisuuteen Miss Suomena ja kiersi pitkään Dannyn duettoparina superhittinään jo missivuonna 1977 levytetty Tahdon olla sulle hellä. Dannyyn myös yksityiselämässä kiintynyt Aavikko kohtasi vaikeuksia ja kuoli 43-vuotiaana. Armin läheisen siskon Arjan (Saara Kotkaniemi) itsemurha oli ollut vaikeimmin kestettävä kokemus.

Lue myös: Armi Aavikko elää Dannyn muistoissa – ”Naisia on ollut paljon mutta suuria rakkauksia vain kaksi”

Herkkyyttä ilmassa

Kati Kaartisen käsikirjoittaman sarjan jaksot alkavat riipaisevasti riveillä hellyysviisusta: ”Tahdot mulle olla hyvin hellä, näin kun väität käsi sydämellä, täysin voinko silti sun sanomaasi luottaa…”

Surun lisäksi sarja sisältää poreilevan hyvää ja satiirista kuvausta viihdepiireistä.

Ratkaisevin palanen on tietenkin Armin esittäjä, Minka Kuustonen.

Miksi juuri hänestä tuli Armi?

”Taitojen perusteella. Minkan herkkyys on aivan omaa luokkaansa”, sarjan tuottaja Pekka Savolainen vannoo.

Armi todella kävi näyttelijän herkkyyden päälle.

”Kun äänitimme vikoja kohtauksia, minua rupesi itkettämään niin paljon, että piti useamman kerran keskeyttää äänittäminen”, Kuustonen sanoo.

Mikä sitten oli valoisin hetki Armin tarinassa?

”Se on siellä alkupäässä. Onnen ja onnistumisen tunteet, jotka siinä välittyvät.”

”Tehdessä käsitin, miten rakastettu Armi on ollut suomalaisille. En ole itse sitä aikaa elänyt. Olen syntynyt 1985, mutta ei minulle ole koskaan mikään rooli kolahtanut näin. Se johtuu Armista. Miten aito, huumorintajuinen, vilpitön ja muille hyvää tahtova ihminen hän on ollut”, Kuustonen kuvailee.

Lue myös: Minka Kuustonen liikuttui näytellessään Armi Aavikkoa – ”Miten sydämeenkäypä ja hurmaava, aito tyyppi hän olikaan”

Minka Kuustonen samaistui Armi Aavikkoon

Minka Kuustonen on näytellyt sarjoissa Hotel Swan Helsinki ja Tellus sekä somevaikuttajana leffassa Onnenonkija. Laulaja-lauluntekijää hän on esittänyt elokuvassa Wendy and the Refugee Neverland, jonka bändibiisit sanoitti itse. Siskonsa Iina Kuustosen kanssa Minka ei yllättäen ole työskennellyt sitten Kesäkavereiden (2014) – jossa he esittivät frendejä, ei siskoja. Nykyään Minka on myös hassutellut onnistuneesti Suurmestarissa. Teatterissa erikoisin työ on Kansallisteatterin versio Ingmar Bergmanin taideleffasta Persona.

Armi-sarjassa Minka sai yllättyä siitä, että haastatteluosuuksissa hän törmäsi moniin tuttuihin omasta lapsibändimenneisyydestään! Jokke Seppälä kokosi levyttämäänkin päässeen 12 tenavan The Kids -bändin. Siihen kuului Minkan lisäksi myös missi Seija Paakkolan tyttö. Ja Paakkolahan lauloi Arminkin kanssa. Sarjassa kuulemme.

”Armi-sarja on tehty tosi rakkaudella. Ketään ei ikään kuin tuomita”, Minka Kuustonen selittää.

”Armi on ainoa esittämäni rooli, jolla on tosielämän esikuva. Se on iso vastuu. Samaistuin Armiin, sillä osaan olla samalla tavalla avoimin sydämin.”

Kokeneeksi kuunnelmaketuksi itseään kutsuva Danny-tulkitsija Ilkka Heiskanen sanoi, että rooli Dannynä meni hänelläkin sydämeen epätavallisen voimakkaasti.

Minka Kuustonen ja Ilkka Heiskanen nauhoittivat sarjaan ihan kokonaisena vain Dannyn ja Armin kappaleen Me vain (1978). Voisiko siitä sukeutua hitti? © Jukka Lintinen

Minka Kuustonen ja Ilkka Heiskanen nauhoittivat sarjaan ihan kokonaisena vain Dannyn ja Armin kappaleen Me vain (1978). Voisiko siitä sukeutua hitti? © Jukka Lintinen

Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa, ma 5.7. klo 17.30, Radio Suomi

Musiikkidraam julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa 1.7.

Lue myös: Minka Kuustonen: ”Minun ei tarvitse olla seksikäs ollakseni kiinnostava näyttelijä”

X