Menetyksistä selvinnyt Marion Rung on kiitollinen horjumattomasta ystävyydestä: ”Eeva on antanut voimaa suruissa ja eroissa”

Laulaja Marion Rungin ystävyys Eeva Malinin kanssa on vain syventynyt elämän kriiseissä. Eeva on auttanut Marionia löytämään oman voimansa ja uskon siihen, että hän pärjää aina – vaikka maailma lahoaisi ympärillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marion Rung ja Eeva Malin käyvät usein sunnuntaisin ulkona syömässä. ”Vaihdetaan kuulumiset ja nauretaan paljon. Ja aina kun nähdään, otetaan selfie”, Marion sanoo.

Laulaja Marion Rungin ystävyys Eeva Malinin kanssa on vain syventynyt elämän kriiseissä. Eeva on auttanut Marionia löytämään oman voimansa ja uskon siihen, että hän pärjää aina – vaikka maailma lahoaisi ympärillä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Kahvimukiin on painettu lause ”Life is better with sisters”, elämä on parempaa siskojen kanssa. Sen toisella puolella on kuva kolmesta naisesta. Laulajalegenda Marion Rung sai mukin lahjaksi siskoltaan.

Marionin siskoista toinen asuu ulkomailla ja toinenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Onneksi hänen elämäänsä Helsingissä on siunaantunut naisia, joiden kanssa hän saa kokea sisarellista lämpöä ja voimaannuttavaa läheisyyttä.

Yksi näistä korvaamattomista ystävistä on Eeva Malin, jonka Marion on tuntenut liki 30 vuotta.

”Sisko voi olla, vaikka ei olisi sukuakaan”, Marion Rung sanoo napakasti.

Marion ja Eeva kokivat heti ensikohtaamisella välillään harvinaislaatuisen yhteyden. Se ei heidän mielestään ollut sattumaa. Aivan kuin heidät olisi tarkoitettu toisilleen.

Ystävyyden syvyys joutui suurimpaan testiinsä, kun Marionin silloinen kihlattu Tapani Jaakkola sairastui vakavasti ja menehtyi.

Eeva seisoi Marionin rinnalla, ja seisoo yhä.

Marionille rehellisyys ja luotettavuus ovat ystävyyden peruspilareita. ”Marion varjelee sisintään enemmän kuin minä. Se on luonnollista, koska artistina hän on kirkkaammassa valokeilassa”, Eeva sanoo. © Tommi Tuomi

Marionille rehellisyys ja luotettavuus ovat ystävyyden peruspilareita. ”Marion varjelee sisintään enemmän kuin minä. Se on luonnollista, koska artistina hän on kirkkaammassa valokeilassa”, Eeva sanoo. © Tommi Tuomi

Marion ja Eeva ovat sielunsiskot

Marion ja Eeva saivat alkusysäyksen ystävyydelleen laulaja Eila Torvelalta. Hän arveli, että tuolloin musiikkibisneksessä managerina toimivasta Eevasta voisi olla hyötyä myös Marionille. Ensitapaaminen oli Seurasaaressa vuonna 1994.

Marion: Parkkeerasimme autot vierekkäin, katsoin Eevaa ja sanoin: ”Sinähän olet ihan minun näköiseni”.

Eeva: Parinkymmenen sekunnin päästä olimme hypänneet keskustelussa syvään päätyyn. Yhtä varmaa sielujen sympatiaa en ole tuntenut heti kenenkään toisen kanssa.

Marion: Se oli poikkeuksellista. Kanssani ei yleensä ystävysty helposti. Lähelleni pääseminen ja luottamukseni saavuttaminen vaativat aikaa.

Eeva: Marion kutsui minua sielunsiskokseen. Olin siitä hirveän ylpeä. Se on kauneinta, mitä minulle on sanottu.

Marion: Kutsumme toisiamme lempinimellä ’siskosein’. Sielunsiskona Eeva ymmärtää minua ilman sanojakin.

Ystäviä iloissa ja suruissa

Pian tutustumisen jälkeen Eeva oli luotsaamassa julkisuuteen Marionin Nuo silmät -levyä. Vuosien mittaan ammatillisessa yhteistyössä on ollut vuosien taukoja, mutta ystävyys on jatkunut ja syventynyt.

Eeva: Tapasimme pitkästä aikaa levy-yhtiö Warnerin juhlissa vuonna 2006 ja rupesimme soittelemaan päivittäin. Parin viikon kuluttua Marion kertoi, että hänen silloisella kihlatullaan ja avopuolisollaan Tapani Jaakkolalla oli todettu syöpä.

Marion: Se oli yksi elämäni raskaimpia vaiheita, sillä sairaus eteni nopeasti. Tarvitsin tukea todella paljon ja sitä sain myös siskoiltani. Toinen heistä jopa muutti luokseni kuukaudeksi. Eeva soitti päivittäin ja kysyi, kuinka voin.

Eeva: Marion oli mielessäni joka aamu herätessäni ja joka ilta mennessäni nukkumaan. Juttelimme kaikesta maan ja taivaan välillä. Tapani menehtyi viiden viikon kuluttua diagnoosin saamisesta. Kuljimme tuskallisen matkan yhdessä läpi. Olin läsnä Tapanin hautajaisissa.

Marion: Vuosien mittaan olemme nähneet toistemme elämän koko kirjon: miehet, lapset ja lapsenlapset.

Eeva: Keväällä sain jakaa Marionin kanssa tyttäreni ylioppilasjuhlan. Se oli sydämellinen ilta. Marion ei varmasti ollut valvonut vuosikymmeniin yhtä myöhään muulloin kuin keikoilla.

Marion: Haluan pitää ystävistäni kiinni. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä harvemmin elämään tulee uusia ihmisiä. Tai ylipäänsä haluaa alkaa rakentaa ystävyyssuhteita alusta asti.

Intoa pulppuava Eeva Malin inspiroi Marionia. ”Eevalla on sata ajatusta siitä, mitä teen ensi vuonna.” © Tommi Tuomi

Intoa pulppuava Eeva Malin inspiroi Marionia. ”Eevalla on sata ajatusta siitä, mitä teen ensi vuonna.” © Tommi Tuomi

Henkimaailmassa

Marion ja Eeva kyläilevät toistensa luona, käyvät ulkona syömässä ja piipahtelevat yhdessä erilaisissa tilaisuuksissa. Tilannekomiikkaan perustuva huumorintaju yhdistää, mutta keskustelu rönsyilee helposti henkisyydenkin puolelle.

Eeva: Kävin 25 vuotta sitten meediolla. Hän ei tiennyt ystävyydestämme, mutta näki Marionin ja minut jossain edellisessä elämässä vierekkäin estradilla viininpunaisen samettiverhon edessä.

Marion: Uskon, että minulla on ollut jo aiemmin yhteys elämääni saapuviin ihmisiin. Sillä, että he saapuvat luokseni tai lähtevät, on jokin määrätty merkitys. Uskon myös, että asioilla on tarkoituksensa, vaikka en sitä sillä hetkellä ymmärtäisi. Olipa kyse hyvistä tai huonoista, iloisista tai surullisista tapahtumista, ne kasvattavat henkisesti. Opin jotain.

Eeva: Pohdimme usein, mikä on elämämme tarkoitus ja mitä pitäisi vielä tehdä, jotta matkamme olisi täytetty.

Marion: Minun tarkoitukseni on varmasti ollut jollain tasolla auttaa ja huolehtia muista musiikin avulla.

Eeva: Molemmille tärkeä on karman laki eli sen, minkä taakseen jättää, edestään löytää.

Marion: Sen vuoksi on tärkeää kohdella muita niin kuin haluaa, että he kohtelevat itseä. Sillä pääsee aika pitkälle.

”Eeva on muistuttanut, että elämä menee eteenpäin. Vakuuttanut, että jaksan ja pystyn silloinkin, kun en ole itse siihen uskonut.

Uusi elämänvaihe

Marion viihtyy uudessa, vasta remontoidussa kodissaan, johon hän muutti lokakuun alussa erottuaan Kalle Munckista yhdentoista avioliittovuoden jälkeen.

Uudessa elämänvaiheessa Eeva on tukena, mutta parisuhteiden ruotiminen ei kuulu ystävyyteen.

Eeva: Marion on hyvin lojaali. Hän ei koskaan käytä ystävyyttä jätesankona. Eronsa jälkeen hän saattoi sanoa, että meni kattilat jakoon, eiköhän lähdetä syömään. Se on rehti tapa.

Marion: Elämä tuntuu nyt ihanalta. Asuntoni on valoisa, ja vastapäätä näkyy puita. Istun usein ikkunan ääressä, katselen ulos ja haaveilen. Tykkään hiljaisuudesta.

Ulospäinsuuntautuneisuus ja iloisuus on minua, mutta on myös toinen puoli: hiljainen mietiskelijä. Olen asunut yksin aiemminkin, joten se ei ole vaatinut opettelua. Rakastan ihmisiä, mutta tykkään olla myös yksin.

Eeva: Kun Marion erosi, päätimme, että pidämme toisiamme kädestä kiinni läpi tämän elämän. Ja vaikka seuraavankin. Miehiä voi tulla ja mennä, mutta ystävä pysyy aina.

Marion: Eeva sanoi pitävänsä minusta huolta loppuun saakka, mikä ikinä se onkaan. Sitä kauniimmin ei voi sanoa. Voin soittaa Eevalle koska tahansa. Vaikka hän olisi kiireinen, hän sanoo, että jutellaan vaan. Hänellä on aina aikaa minulle. Puhumme puhelimessa ja lähettelemme viestejä jatkuvasti, vaikka emme hetkeen tapaisi fyysisesti.

Marion: Yksin asuessa olisi helppoa jäädä kotiin, mutta minulle on tärkeää pitää elämä käynnissä. Eeva pyytää minua mukaansa kaiken maailman juttuihin: leffaan, konsertteihin, kahville. En pakota itseäni mihinkään, mutta mielelläni teen kaikenlaista.

Eeva: Kaiken kaikkiaan tarvitsemme toisiamme enemmän kuin koskaan. Elämä on arvaamaton. Turvasiteitä on hyvä olla olemassa, koska huomisesta ei voi tietää.

Marion: Eeva on antanut minulle voimaa suruissa, murheissa ja eroissa. Hän on muistuttanut, että elämä menee eteenpäin. Vakuuttanut, että jaksan ja pystyn silloinkin, kun en ole itse siihen uskonut.

Marion: Emme ole koskaan riidelleet. Olen pitkien suhteiden ihminen. Ystävyyteni menettää pettämällä luottamukseni. Sen verran olen elänyt, että saattaisin kuunnella, mitä pettäjällä on sanottavaa. Se ei silti muuttaisi tilannetta. En voi olla lähellä ihmistä, johon en voi luottaa.

Eeva: Minulle anteeksiantaminen on itsestäänselvyys. Kun antaa anteeksi, Luoja hoitaa loput.

Marion: Anteeksi pitää antaa, kun pyydetään. Eri asia on, unohdanko koskaan.

Lue myös: Laulaja Marion Rung paljastaa: ”Ikä on kirkastanut kykyäni aavistaa asioita”

Herkät mutta vahvat

Marion jatkaa esiintymistä, mutta harkiten. Hän haluaa viettää aikaa myös tyttärensä perheen kanssa. Eeva toimii tuottajana ja verkostomarkkinoijana perheyrityksessä sekä myyntijohtajana Miss Suomi -organisaatiossa. Yhteistyö Marionin kanssa on viriämässä.

Marion: Tunnen paloa esiintymiseen edelleen, mutta haluan elää muutakin elämää. Kolmevuotias lapsenlapseni Rafael ja uudenvuoden aattona kaksi vuotta täyttävä Lior ovat minulle kaikki kaikessa. Muovailemme, piirrämme, luemme kirjoja ja katsomme Barbapapaa yhdessä.

Marion: Tässä iässä rupean jo tietämään, mitä haluan ja mitä en. Se ei tarkoita, etten kuuntele ehdotuksia. Eeva on innovatiivinen ja innostava. Hän pulppuaa. Hänellä on sata ajatusta siitä, mitä teen ensi vuonna. Niitä prosessoin mielessäni. Hän voisi olla jälleen managerini.

Eeva: Marionia täytyy välillä muistuttaa hänen historiastaan ja mittavista saavutuksistaan. Syksyn konserteissa on ollut ihanaa jakaa jälleen hänen onnistumisiaan. Marion ei ole minulle työtä, vaikka jotain hienoa saisimmekin vielä yhdessä aikaan. Hänessä minua kiehtoo aitous, kiltteys, hänen ääretön sydämensä ja se, että hän muistaa aina sanoa toiselle jotain kaunista.

Marion: Vaikka lopulta tiedän pysyväni pystyssä, olen joskus epävarma. Huomaan hakeutuneeni sellaisten ystävien seuraan, joihin voin nojata, ja jotka pitävät tiukan paikan tullen minusta kiinni. Minulle on tärkeää, että vieressä on olkapää.

Marion: Olemme molemmat herkkiä, mutta Eeva on myös todella vahva. Hän sanoi kerran, että myös minulla on voimaa. Mietittyäni totesin, että niin onkin. Minulla on sellainen selkäranka, että pärjään, vaikka maailma lahoaisi ympärilläni.

”Jos Eeva olisi drinkki, hän olisi Sininen enkeli. 70-luvulla esiinnyin Kalastajatorpalla. Usein show’n jälkeen nautimme kyseisiä drinkkejä alakerran Red Room -yökerhossa. ” © Tommi Tuomi

”Jos Eeva olisi drinkki, hän olisi Sininen enkeli. 70-luvulla esiinnyin Kalastajatorpalla. Usein show’n jälkeen nautimme kyseisiä drinkkejä alakerran Red Room -yökerhossa. ” © Tommi Tuomi

”Jos Marion olisi drinkki, hän olisi Auringonnousu. Hän on aina aurinkoinen ja sädehtivä.” © Tommi Tuomi

”Jos Marion olisi drinkki, hän olisi Auringonnousu. Hän on aina aurinkoinen ja sädehtivä.” © Tommi Tuomi

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 12/22.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X