Nina Mikkosen upea elämäntaparemontti – paino putosi 18,5 kiloa reilussa puolessa vuodessa: ”Alan vähitellen tietää, kuka olen”

Nina Mikkonen pani elämäntapansa kuntoon ja karisti lähes 20 kiloa. Suurin muutos tapahtui kuitenkin pään sisällä: ”Se oli pojille esimerkki siitä, etten luovuttanut. Kävin hetkellisesti polvillani, mutta nousin.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ninan esikoinen on jo ilmaissut halunsa muuttaa omilleen. ”Se tulee olemaan oman kriisin paikka, mutta en mieti sitä etukäteen. Kahta päivää kerrallaan ei voi kukaan elää.”

Nina Mikkonen pani elämäntapansa kuntoon ja karisti lähes 20 kiloa. Suurin muutos tapahtui kuitenkin pään sisällä: ”Se oli pojille esimerkki siitä, etten luovuttanut. Kävin hetkellisesti polvillani, mutta nousin.”
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Kemppinen

Nina Mikkosen kilot alkoi kertyä, kun perhe muutti Myrskylästä Orimattilaan keväällä 2016. Aviopuolison, vuonna 2011 vakavasti sairastuneen Timo T. A. Mikkosen omaishoitajana toimiminen oli vienyt Ninan jaksamisen äärirajoille. Timon elintoimintojen heiketessä Nina kykeni nukkumaan vain muutaman tunnin pätkissä.

Jatkuva väsymys sai aikaan järjettömän makeanhimon. Kun Timo nukkui, Nina yritti rentoutua jäätelöä ja suklaata syöden.

”Tiesin Timon olevan elämänsä loppusuoralla. Siinä tilanteessa mielessäni eivät olleet linjat, tärkeintä oli selviytyä päivästä toiseen.”

Huoli pojista pusersi sydäntä

Nina Mikkosen sydäntä pusersi huoli myös pojistaan. Mikaelilla, 17, on diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä sekä aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö ADHD. Matiaksella, 16, on ADHD:n lisäksi tarkkaavaisuushäiriö ADD, lukihäiriö, paniikkihäiriö sekä laaja-alainen oppimis- ja hahmottamisvaikeus.

Myrskylässä molemmat pojat olivat koulukiusattuja. Mikaelin piina jatkui Orimattilassa niin ankarana, että hänet oli siirrettävä sairaalakouluun.

Mikaelin elämä helpottui, kun perhe muutti Helsinkiin vuoden 2017 alussa. Nina oli iloinen myös siitä, että Timo pääsi Uudenmaan sairaanhoitopiiriin. Helpotus oli väliaikainen. Vain muutamia viikkoja muuton jälkeen, 24.1. Timo kuoli.

Myöhemmin saman vuoden aikana Nina menetti myös äitinsä ja poikien isotädin.

”Elämä löi kakkosnelosella päähän mennen, tullen ja palatessaan.”

Masennus otti vallan. Oli päiviä, jolloin Nina ei jaksanut edes nousta sängystä. Paino nousi ja kunto rapistui entisestään.

Ninalla oli huono omatunto valmennusleirillä

Keväällä 2019 152-senttinen Nina painoi 86 kiloa ja käytti koon 48 vaatteita.

”Tässä iässä tietää, miten pitää syödä ja liikkua, jotta laihtuu ja kunto kasvaa. Tietysti olin harkinnut elämäntaparemonttia.”

Ilman kutsua television Suurin Pudottaja -ohjelmaan se olisi todennäköisesti jäänyt silti aloittamatta. Vaikka terapia ja lääkitys olivat taittaneet masennuksen synkimmän vaiheen, arjen vaatimuksista selviämisen lisäksi voimia ei riittänyt ruokaremonttiin.

Ohjelman teko alkoi viiden viikon valmennusleirillä kesäkuun alussa.

”Oli etuoikeutettua saada asettua yhden asian äärelle ja ajatella pelkästään itseään.”

Samalla se oli myös vaikeinta Nina Mikkosen mielestä.

”Tunsin huonoa omatuntoa joka päivä siitä, että olin siellä. Mikael ja Matias olivat kokeneet yhtä lailla tuskaa. Heidän piti silti jaksaa nousta aamuisin kesätöihin samaan aikaan, kun minua paimennettiin kuin pientä lasta eroon läskeistäni.”

Testien tulokset olivat karua kertomaa – Ninan kehon rasvaprosentti oli yli 50

Ohjelman kuvausten alussa, 4. kesäkuuta tehtyjen testien ja lääkärintarkastuksen tulokset olivat karua kertomaa.

Ninan painoindeksi oli 37,2, huomattavasti ylipainoinen, ja kehon rasvaprosentti oli 52,7. Hän oli rapakunnossa. Maksimaalisen hapenottokyvyn kuntoluokitus oli 1—7 asteikolla alin eli yksi, erittäin heikko. Oli viitteitä astmasta ja keuhkoahtaumasta.

Leirin alusta alkaen Nina noudatti annettuja ravinto- ja kuntoiluohjeita orjallisesti.

Pettymys oli suuri, kun paino ei pudonnutkaan odotetusti ensimmäisten viikkojen aikana. Vaihdevuodet ja vuosia jatkunut elimistön stressitila olivat aiheuttaneet aineenvaihdunnan häiriötilan.

Yhdessä jaksossa nähtiin, kuinka Nina ahtoi itseensä hampurilaisen, karkkeja ja suklaata.

”Olin kuullut, että jos keho on juntturassa, sitä pitää järkyttää. Otin tietoisen riskin ja päätin kokeilla, pitääkö se paikkaansa.”

Sokkihoito tehosi ja kilot alkoivat karista. Kun testit uusittiin 12. syyskuuta, Nina painoi 73,9 kiloa, painoindeksi oli 32 ja kehon rasvaprosentti 39,4. Finaalipunnituksessa vaaka näytti enää 71,4 kiloa eli 14,6 kiloa vähemmän kuin kesäkuun alussa.

Nina kruunattiin kilpailun voittajaksi.

Lue myös: Nina Mikkonen viihtyy parisuhteessa, mutta ei kykene yhden yön suhteisiin

Elämän raskaisiin käänteisiin ei kannata jäädä vellomaan

Suurin pudottaja -tittelillä on monta merkitystä.

”Se oli pojille esimerkki siitä, etten luovuttanut. Kävin hetkellisesti polvillani, mutta nousin.”

Voitto opetti, ettei elämän raskaisiin käänteisiin kannata jäädä vellomaan.

”Ei niin pahaa, ettei toivoa ja jotain hyvääkin. Huominen on aina mahdollisuus.”

Mutta mihin kaikkeen? Sekin on pikkuhiljaa selviämässä.

”En ole enää näköalaton. Alan vähitellen tietää, kuka olen omana itsenäni.”

”Olen esimerkki periksiantamattomuudesta, sitkeydestä sekä uskosta omaan itseeni ja kykyihini”

Kampaajamestari. Timo T. A. Mikkosen vaimo. Omaishoitaja. Erityislasten äiti.

”Masennuksen kourissa mietin, kuka olen omana itsenäni. Mikä on roolini, kun en enää ole omaishoitaja eivätkä aikuistuvat pojatkaan tarvitse minua yhtä paljon kuin aiemmin?”

Vastauksia on löytynyt.

”Olen esimerkki periksiantamattomuudesta, sitkeydestä sekä uskosta omaan itseeni ja kykyihini.”

Vuosien varrella on karttunut kyky kohdata ihmisiä monella tasolla. Sitä Nina aikoo hyödyntää tulevaisuudessa. Tällä hetkellä hän luennoi kokemusasiantuntijana ja tekee yhteistyötä vaatetusalan yrityksen Silver Clothingin kanssa.

”Olen löytämässä itseni. Uskallan heittäytyä elämän virtaan tuntematta koko ajan kauhua.”

Elämässä on uusi vaihe, onnellisempi kuin vuosiin.

”Jo oli aikakin. Olen ansainnut välillä lempeämpiä tuulia. On miljardeja ihmisiä, joilla asiat ovat paljon huonommin kuin minulla kehdosta hautaan. Tieto siitä ei silti tee oman taakan kantamisesta kevyempää.”

Ninan vaatekoko on nyt 40, kun se vajaa vuosi sitten oli 48. ”Sitä on ollut vaikea sisäistää. Ostan edelleen liian suuria vaatteita.”

Nina Mikkosen vaatekoko on nyt 40, kun se vajaa vuosi sitten oli 48. ”Sitä on ollut vaikea sisäistää. Ostan edelleen liian suuria vaatteita.” Pekka Nieminen / Otavamedia

Valkoinen paita ja paitapusero sekä ruskea villapaita Silver Clothing. Housut Benetton. Tossut Adidas. Pallot Gymstick.

Lue myös: Nina Mikkonen sai elämäniloa takaisin – Kuntokuuri toi enemmän kuin hän uskalsi toivoa: ”Painonpudotus ja elämäntapamuutos ovat mahdollisia, vaikka takana olisi millainen elämän myrsky”

X