Persujen Matti Putkonen: Puoluetoimistossa syödään vain suomalaista ruokaa, eikä remontissa takuulla ollut ulkomaalaisia rakennusmiehiä

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen vannoo vannomasta päästyään. Hän myös lupaa , että hallitusohjelman maanviljelijätukia leikataan .

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Työmies Matti Putkosen mielestä kreikkalaiset ovat mahdottoman mukavaa väkeä. Siksipä hän muuttaa tänäkin kesänä viikkojen ajaksi Samoksen saarelle.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen vannoo vannomasta päästyään. Hän myös lupaa , että hallitusohjelman maanviljelijätukia leikataan .
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Mitä syödään keskellä Helsingin punavihreää kuplaa Rööperissä, jonka olemassaolosta perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaalien jälkeen meuhkasi?

”Suomalaisia Kivikylän nakkeja”, vastaa perussuomalaisten virallinen työmies Matti Putkonen.

”Ja päälle tursotetaan suomalaista sinappia.”

Herkut huuhdotaan alas kurkusta Laitilan kotimaisilla virvoitusjuomilla. Onhan yksi niistä – kuin sattumalta – nimeltään Herra Hakkarainen.

Ollaan siis Punavuoressa, pääkaupungin punaviininlipittäjien harhaisessa urbaanimaailmassa, kuten Soini maalaili.

Työmies Putkonen julistaa Mäntän pohjoishämäläisellä murteella:

”Turvaudumme täällä konttorissa vain suomalaiseen työhön.”

Maastoasuisen Putkosen käsiin voisi kuvitella myös kiväärin, sillä seinän takana perussuomalaista rauhaa väijyy Rkp:n vahvin suomenruotsalainen linnake Konstsamfundet. Yhtä säätiön asunnoista asuttaa itse tasa-arvokansanedustaja Eva Biaudet, entinen ministerikin.

Ankkalammikon lisäksi naapurissa pitää huonettaan myös kohueläkeläinen Kalle Isokallio, kirjailija, kolumnisti ja Nokian ex-toimitusjohtaja, joka kerran oli ajoneuvoineen ajaa työmies Putkoselta varpaat murskaksi.

Putkonen jatkaa vannomistaan.

”Perussuomalaisten puoluetoimisto on remontoitu kokonaan suomalaisilla materiaaleilla ja työllä, jumalauta.”

Eikö rakennusmiesten joukossa ollut yhtään maahanmuuttajaa?

”Ei varmasti.”

”Ei senttiäkään Kreikalle”

Takana ovat raskaat hallitusneuvottelut. Miehen olemus on välillä kuin haudankaivajan käsistä karanneella, vaikka pahinta jälkeä kasvoille ovat nyt tehneet vihaiset ampiaiset.

”Hyökkäsivät perkeleet pihalla kimppuuni, vaikka ovat normaalisti niin kilttejä.”

Hallitusväännöissä Putkonen oli mukana työ- ja työllisyysryhmässä. Yhtenä perussuomalaisten pääneuvottelijoista Putkonen vaati muun muassa, että sähkövero on puolitettava. Olisi saatu tasavallan kilpailukyky takaisin vuoden 2008 tasolle.

Eihän semmoisesta mitään tullut.

”Sähkön hinta on karannut Suomessa käsistä. Veronalennuksella olisi suuri merkitys elinkeinoelämälle, teollisuudelle ja kotitalouksien ostovoimalle”, Putkonen perustelee.

”Mutta eivät kepu ja kokoomus minun näkemystäni hyväksyneet.”

Juha Sipilän (kesk) hallituksen muu ohjelma vastaa Putkosen mukaan perussuomalaisten tavoitteita.

”Ennustan, että Kreikka kirjaa itsensä ulos EU:sta ennen joulua. Suomi ei saa antaa Kreikalle enää senttiäkään lainaa!”

Ilmassa on ollut myös halpaa propagandaa. Päästäkseen hallitukseen perussuomalaiset olisivat antaneet periksi kaikessa.

Ehei.

”Taloudessa jatkettakoon kolmikannan – työntekijät, työnantajat, hallitus – siis sopimusyhteiskunnan puitteissa. Perussuomalaiset on hallituksessa duunareiden tukipuolue. Juuri me kykenemme yhteistyöhön ammattiyhdistysliikkeen kanssa.”

Kyljetkin kipeinä

”Demarit ryhtyivät käpykaartilaisiksi ja lähtivät ulos hallitusneuvotteluista. Vastuu Suomen duunareista on nyt persuilla”, Putkonen yltyy.

Kuolema vaanii, kun puheeksi tulee demaripamppu Antti Rinne.

”Sdp voi kuoleutua politiikasta kokonaan pois. Se on sääli perinnettä ja vaihtoehtoja ajatellen. Rinteen puoluejohtajuus on leikannut syviä viiltoja demareiden telttaan.”

Ollaan ilmiselvästi Golgatalla. Putkosen mielestä demarit saavat syyttää vain itseään.

”Miksikö hallituksessa ovat nyt kepu, kokoomus ja persut? Vastaus: ykkösasiakseen nämä suuret puo- lueet asettivat Suomen teollisen kilpailukyvyn palauttamisen. Demarit sen sijaan höpöttivät ilmastopolitiikasta ja muusta turhanaikaisesta.”

Putkosen suu käy. Vuonna 2002 hän kutsui keskustan puheenjohtajaa Anneli Jäätteenmäkeä ”pahansuopaiseksi, ilkeäksi akaksi”.

Murinaa. Putkonen on itse entinen demari ja SAK:lainen ay-aktiivi, Metallityöväenliiton ja Maaseututyöväenliiton päällikkö muun muassa.

Tällaisen työmiehen kommentit ovat sihautelleet vastalauseita myös omien keskuudessa.

”Sydän itkee ja kyljet ovat iskuista kipeät, kun Suomea yritetään pelastaa konkurssista. Tasavalta on elänyt kuin pellossa kaksi vaalikautta, oli Jyrki Katainen sitten kokoomuksen raha- tai pääministeri. Lopulta Kataisen pako pääministerin paikalta oli tolkuton yllätys.”

Miehet paikallaan?

Vääräleukojen mukaan Timo Soini hinkui vain ulkoministeriksi ja puoluetoveri Jussi Niinistö puolustusministeriksi. Valmistautuuko Suomi peräti sotaan?

”On kyllä melkoisen rohkea väite”, Putkonen tuijottelee takaisin.

”Mitä Niinistöön vielä tulee, hän tekee maailmalla hävittäjä- ja muita kauppoja sillä viisiin, että ne työllistävät suomalaista duunaria ja alihankkijaa.”

Putkonen haluaa muistuttaa, että persuissa on paljon myös koulutettua väkeä.

”Soini ulkoministerinä merkitsee sitä, että Suomi välttää ulkoisten velvoitteiden lisääntymisen.”

Samaan aikaan Suomesta vähenevät pakolaiskiintiöt ja hallituksen kirjaukset Kreikka-lainoista tunnetaan. Kriitikoiden mielestä koko maa kääntyy sisäänpäin.

Putkoselle hallituksen meininki sopii.

Ja vielä on Lindströmkin, uusi oikeus- ja työministeri Jari Lindström, jonka tittelin Putkonen mielellään lausuu väärinpäin.

Kommenttia on herättänyt se, että viran sai duunari, jolla ei ole akateemista saati juristin koulutusta.

”Ei semmoista enää edellytetä. Olen varma, että suomalaiset vielä yllättyvät Lindströmistä. Hänessä on leimallista se ajatus, että vahvistetaan heikomman asemaa.”

Välillä Putkonen ahmaisee suupalan sämpylästään. Tosin paprikat hän siivoaa syrjään suurilla työmiehen sormillaan. Lienevätkö punarehut edes kotimaisia.

Väinö Tanner, persu?

Entä Putkonen itse? Mitä hän tekee oikeistohallituksen taustapiruna, vaikka on duunari ja ay-veteraani?

”Persut ovat duunarin asialla eri tavalla kuin demarit, katsos. Enää ei ay-liikkeellä ole veto-oikeutta hallituksen päätöksiin, niin kuin demariaikana.”

Eli se siitä duunareiden vaikutusvallasta?

”Päinvastoin. Perussuomalaiset vahvistavat henkilöstön asemaa yritysten päätöksen-teossa, kuten on tehty Ruotsissa ja Saksassa. Tarkoitan nimenomaan johtoryhmiä, joissa päätökset tehdään.”

Nykyisellään henkilöstön osa suomalaisissa yrityksissä on Putkosen mielestä vain silmänlumetta.

Ovatko perussuomalaiset siis duunarin ainoa toivo oikeistohallituksessa?

Onhan Putkonen julkisuudessa puolustellut myös puoluetoveriaan Jussi Halla-ahoa, jota luonnehditaan usein rasistiksi ja äärioikeistolaiseksi. Miten tällainen yhtälö onnistuu?

”Olen tannerilainen duunari, ja Väinö Tanner olisi nykyoloissa persu. Hallitukseen perussuomalaiset tuovat patamustien porvareiden rinnalle suomalaisen työn kunnioittamista”, Putkonen selittää.

”Demarit olivat vain kakunjakajia, kun taas persut tekevät sitä kakkua. Kakunjakajia ei hallituksessa enää ole.”

Eikö? Säilyväthän maatalouden viljelijätuet keskustajohtoisessa hallituksessa pääosin ennallaan. Vuoden 2019 tasolla laskettuna ne pysyvät miltei kahdessa miljardissa eurossa. Veronmaksaja osallistuu myös viljelijöiden eläketukijärjestelmien rahoittamiseen.

Mitä työmies sanoo tällaisesta kakunjakamisesta?

”Vaikka viljelijöiltä otetaankin jotain pois viljelijätukien ulkopuolisessa luokassa, heiltä kieltämättä viedään vähemmän kuin muilta. Koska se on väärin, maataloustuet otetaan hallituksessa vielä uuteen käsittelyyn. Sen tiedän. Jos nykymeno jatkuisi, tilakokojen suureneminen on asutuspolitiikan ja huoltovarmuuden kannalta Suomelle vaarallista.”

Kreikan lämpöön

Olisiko työmies itse ollut käytettävissä ministeriksi?

Seuraa hohotusta.

”Olen minä harjoitellut peilin edessä, miten osaisin kehua kepun Mauri Pekkarista, mutta ei se vaan onnistu, kun kaikki peilit menevät rikki.”

Toisinaan Putkosen vaimokin joutuu pyytämään mieheltään, että tämä joskus pitäisi suunsa kiinni.

”Vastaan myös vaimolle, että vasta multa tukkii minun suuni.”

Mäntän työmies täyttää 3. heinäkuuta 65 vuotta. Silloin hän on jo Samoksen saarella, Välimerellä.

”Siellä on hyvä olla, tapana on asua vaimon kanssa muutama viikko vuokralla pienessä kylässä. Kreikkalaiset ovat niin mukavia ihmisiä.”

X