Rallimaailmaan siirtynyt Janni Hussi kohtaa yhä ennakkoluuloja ja alusvaatekyselyitä: ”Nyt pidän puoleni eri tavalla kuin parikymppisenä”

Rallikartturi Janni Hussi tutustui rallimaailmaan jo kymmenen vuotta sitten. Ensi vuonna hän kilpailee MM-tasolla WRC2-sarjassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Janni Hussi kertoo, kuinka hän on oppinut pitämään puolensa.

Rallikartturi Janni Hussi tutustui rallimaailmaan jo kymmenen vuotta sitten. Ensi vuonna hän kilpailee MM-tasolla WRC2-sarjassa.
Teksti:
Anneli Juutilainen

Eläväinen, vilkas ja energinen. Sellaiseksi juontaja, yrittäjä ja rallikartturi Janni Hussi, 32, kuvailee itseään. Uupumuksesta kärsinyt Janni jätti huhtikuussa 2023 työnsä aamuradio-ohjelma Aamulypsyssä ja on sittemmin keskittynyt ralliurheiluun.

Jannin ura kartturina alkoi keväällä 2022, kun rallikuski Sami Pajari soitti Aamulypsyn studioon kesken radiolähetyksen ja pyysi Jannia kartturikseen Lahti Historic Rallyyn. Tammikuussa alkavalla kaudella 2024 Janni ja kuljettaja Lauri Joona kilpailevat jo MM-tasolla WRC2-sarjassa.

Janni Hussi on vauhdissa kotonaan

Auton kyydissä kaikki tapahtuu nopeasti ja se tuntuu Jannista luontevalta. Siltä, että kerrankin asioita tehdään hänen tahdissaan. Erityisen paljon hyötyä on hänen pedantista luonteestaan ja korkeasta työmoraalista.

”Olen jämpti ja pikkutarkka sekä hyvin reaktiivinen ja nopea. Pystyn tekemään ratkaisuja ja päätöksiä vikkelästi.”

Nuoruudessaan 13 vuotta jalkapalloa pelannut Janni ymmärtää myös tiimityön merkityksen. 

”Haluan hoitaa oma tonttini niin hyvin, että kuski pystyy tekemään parhaan mahdollisen suorituksen. Se on minulle kunnia-asia.”

Ennakkoluulot leimaavat työtä

Janni kohtaa usein ennakkoluuloja siitä, että kartturin työ olisi vieressä istumista ja seuranpitoa. Todellisuudessa tehtävä vaatii paljon valmisteluja ennen ajoa.

Janni piirtää karttapalveluun heidän kisakarttansa käsin. Hän tekee myös nuottisuunnitelmat eli ajo-ohjeet kartoille. Kartturin töihin voi kuulua myös vastuu rengassuunnitelmista, bensankulutuslaskennasta ja kaikkien aikataulujen suunnittelusta.

”Kartturi tekee paljon valmistelevaa työtä, jotta kuskin on mahdollisimman helppoa tulla kisaan.”

Rallissa eteen tulee aina myös asioita, joihin ei voi valmistautua – kuten vaikka renkaiden puhkeamisia.

”Olen kontrollifriikki, joten tämä laji tekee minulle todella hyvää. Kartturin pitää olla tosi hyvin valmistautunut moneen eri skenaarioon, mutta eteen tulee myös tilanteita, joissa pitää osata päästää irti ja ymmärtää, ettei voi tilanteelle mitään.”

Lue myös: ”Elämästäni katosi ilo vuosiksi” – Janni Hussi kävi läpi uupumuksen, lopetti työt aamuradiossa ja keskittyy nyt uuteen uraansa rallikartturina

”Nyt pidän eri tavalla puoleni”

Vaikka Janni on otettu alalla vastaan erittäin kannustavasti ja avuliaasti, on hän kohdannut myös ennakkoluuloja uramuutoksensa vuoksi.

”Olen tullut monille tutuksi aivan erilaisista yhteyksistä. Taitaa herättää joissakin ihmisissä tunteita, että yhtäkkiä hyppään tähän vielä aika miehiseen maailmaan. Välillä ollut tilanteita, että kuskille on tultu heittämään rempseästi läppää ja sitten kysytty minulta, että minkäväriset pikkuhousut minulla on tänään jalassani”. Janni Hussi kertoo.

Näissä tilanteissa Janni toteaa napakasti, että hänen alusvaateasiansa eivät kuulu kenellekään muulle. Kun hän aloitti rallipiireissä kisatyttönä miltei kymmenen vuotta siten, seksistisiä huulenheittoja kuului useammin.

”Silloin en osannut laittaa vastaan napakasti. Nyt pidän puoleni eri tavalla kuin parikymppisenä, jolloin hihittelin mukana, vaikka oikeasti olisi tehnyt mieli sanoa tiukasti takaisin. Onneksi meno on siistiytynyt, mutta vielä on tehtävää, jotta jokaisella olisi turvallinen ja tasa-arvoinen mahdollisuus nauttia lajista.”

Toisaalta hän ei piittaa siitä, mitä muut hänen tekemisistään ajattelevat. Janni on löytänyt uuden intohimon ja nauttii joka hetkestä.

”Maailma on kuin iso leikkikenttä. Olen kuin utelias lapsi, joka haluaa nähdä, kokea ja mennä täysillä eteenpäin.”

Lue myös: Mediapersoona Janni Hussi: ”Sairastuin syömishäiriöön ja teen sen kanssa edelleen töitä”

X