Anna-lehti: Keskenmenon saanut dekkaristi Satu Rämö yllättyi lääkärissä – Raskaus olikin jatkunut: ”Se oli tunteellinen hetki”

Satu Rämön kumppani Björgvin Hilmarsson huolehtii parin lapsista ja kodista Sadun ollessa pitkillä työmatkoilla Suomessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Satu Rämö ja Björgvin Hilmarsson tapasivat lähes 20 vuotta sitten.

Satu Rämön kumppani Björgvin Hilmarsson huolehtii parin lapsista ja kodista Sadun ollessa pitkillä työmatkoilla Suomessa.
Teksti:
Anni Niittylahti

Dekkarikirjailija Satu Rämö ja hänen islantilainen kumppaninsa Björgvin Hilmarsson kertovat Anna-lehden haastattelussa parisuhteensa vaiheista ja perheen dynamiikasta.

Satu Rämö singahti suosioon vuonna 2022 ilmestyneen dekkarisarjansa avausosan Hildur ansioista. Sarjasta on juuri ilmestynyt kolmas osa, mikä tarkoittaa sitä, että Satu viettää pitkiä aikoja Suomessa markkinoimassa kirjaansa. Samaan aikaan Björgvin huolehtii pariskunnan kahdesta lapsesta ja kodista Islannissa.

Satu toimii tällä hetkellä perheen elättäjänä, mikä sopii pariskunnan tavoitteisiin hyvin.

”En voisi tehdä työtäni tällä tahdilla, jos Björgvin työskentelisi kuten minä. Olen kiitollinen siitä enkä koskaan ajattele sitä, että tienaan enemmän rahaa kuin hän”, Satu Rämö sanoo Anna-lehdessä.

”Työskentelemme yhteisen päämäärän eteen”

Solubiologiksi kouluttautunut Björgvin on tehnyt töitä niin valokuvaajana, jäätikköoppaana kuin viestintäasiantuntijanakin. Hänen elämänfilosofiansa on kuitenkin tehdä töitä mahdollisimman vähän.

”Päämääräni on tehdä asioita, joista nautin. Olen halunnut testata, kuinka vähällä työnteolla voinkaan pärjätä. Lasken mielelläni myös elintasoa, jos se sitä vaatii”, Björgvin Hilmarsson kertoo.

Hän sanoo tietävänsä, että joillekin miehille ei sovi se, että nainen elättää perhettä. Björgvin ei itse ymmärrä tällaista ajattelutapaa.

”Mehän olemme yksikkö, työskentelemme yhteisen päämäärän eteen.”

Vanhemmuus jaetaan tasan

Satu Rämö kertoo Anna-lehden haastattelussa, ettei ollut koskaan haaveillut äitiydestä. Raskaaksi hän tuli yllättäen, ja parin esikoistytär Saga syntyi 13-vuotta sitten.

”Olin 30-vuotias enkä ehdottomasti ajatusta vastaan, se vain tuntui oudolta. Sitten ajattelin, että minä totun tähän kyllä.”

Sadulle ja Björgvinille oli selvää, että kumpikin osallistuisi lapsen hoitoon tasapuolisesti. Tuolloin viestintäalan yrittäjänä toiminut Satu ei halunnut jäädä vuosiksi kotiin hoitamaan lasta samalla kun Björgvin tekisi paljon töitä käyden kotona vain nukkumassa.

”Tiesin myös, ettei Björgvin haluaisi sellaista isyyttä”, Satu Rämö kertoo Annalle.

Toisen lapsen kohdalla pari ajatteli, että vauva saa tulla, jos on tullakseen. Alkanut raskaus päättyi kuitenkin pariskunnan suruksi keskenmenoon.

Lääkärikäynnillä Satu sai kuitenkin yllätyksekseen kuulla raskauden jatkuneen normaalisti. Satu ei itse muista puhelua, jonka soitti Björgvinille kertoakseen asiasta. Björgvin puolestaan ei koskaan unohda sitä, kun kuuli uskomattoman uutisen.

”En voinut uskoa Sadun sanoja todeksi. Se oli todella tunteellinen hetki”, hän sanoo.

”Sæla on taistelija”

8-vuotiaan Sælan syntyminenkään ei sujunut ongelmitta, sillä hän ei hengittänyt maailmaan saapuessaan. Kaikki kääntyi kuitenkin lopulta hyväksi.

”Sæla on taistelija. Ehkä hän juuri siksi on niin täynnä elämää ja energiaa”, isä kuvailee nuorempaa tytärtään.

Tyttöjen kasvettua Björgvin on saanut heistä harrastuskaverin rakastamiinsa ulkoilmalajeihin, kuten kiipeilyyn ja lasketteluun.

”Tekevät siis kaikkea sitä, mitä minä en uskalla tehdä”, Satu Rämö toteaa nauraen Anna-lehden haastattelussa.

Suomessa Satu Rämö nauttii junalla matkustamisesta, sillä toisessa kotimaassa Islannissa ei ole rautateitä. Junassa on myös hyvä kirjoittaa, dekkaristi toteaa.
Suomessa Satu Rämö nauttii junalla matkustamisesta, sillä toisessa kotimaassa Islannissa ei ole rautateitä. Junassa on myös hyvä kirjoittaa, dekkaristi toteaa.

Lue myös: Dekkaristi Satu Rämö on suorittaja, joka aikatauluttaa työnsä – Kalenterissa on työtehtävät tunneittain ja romaanin suunnitelma on Excelissä

X