Kotiliesi: Kirjailija Satu Rämö viihtyy Islannin satumaisemissa – ”Huono puoli tässä mentaliteetissa on se, että juuri mitään ei suunnitella”

Kirjailija Satu Rämö pitää asuinmaastaan Islannista, mutta paikallisten toiminta tuntuu hänestä joskus suunnittelemattomalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Islannissa asuva Satu Rämö työskentelee Hildur-dekkarisarjansa parissa.

Kirjailija Satu Rämö pitää asuinmaastaan Islannista, mutta paikallisten toiminta tuntuu hänestä joskus suunnittelemattomalta.
Teksti: Seuran toimitus

”Islannissa oli silloin jo naispresidentti, mikä tuntui pienestä tytöstä ihmeelliseltä, kun samaan aikaan meillä keskusteltiin siitä, voiko nainen olla pappi”, sanoo jo pikkutyttönä Islannista kiinnostunut kirjailija Satu Rämö uudessa Kotilieden haastattelussa.

Islannissa vuosia asunut Rämö tunnetaan Vuoden mutsi -kirjojensa lisäksi Hildur-dekkarisarjasta, jonka päähenkilö Hildur Rúnarsdóttir selvittää murhia Islannin myyttisissä tunnelmissa. Hildurin toinen osa ilmestyy maaliskuussa ja Rämö on jo aloittanut kolmannen osan kirjoittamisen.

42-vuotiaan Sadun perheeseen kuuluu monia töitä taitava islantilainen mies Björgvin ja 7- ja 12-vuotiaat lapset. Björgvinin kanssa he tapasivat kuusitoista vuotta sitten Reykjavikissa. Nyt Rämö on viettänyt Islannissa jo viitisentoista vuotta, mutta on persoonaltaan edelleen se sama kuin ennenkin.

Islantilainen aikaansaamisen kulttuuri puhuttelee suomalaisnaista. siinä missä suomalainen saattaa vielä suunnitella, islantilainen on jo käärinyt hihansa.

”Huono puoli tässä mentaliteetissa on se, että juuri mitään ei suunnitella. Minulle se on vaikeaa. En ole koskaan tehnyt islantilaiselle töitä enkä varmaan tule tekemäänkään,
sillä en kestä tällaista adhoc-meininkiä.”

Rämö kertoo islantilaisten luottavan siihen, että kaikki aina lopulta järjestyy.

”Hyvä esimerkki islantilaisten asenteesta on reilun kymmenen vuoden takainen pankkikriisi. Yhtäkkiä mistään ei saanut rahaa. Pankissa oli outo tunnelma eikä tietoa,
mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta tiskillä vakuutettiin, että kyllä tämä jotenkin järjestyy”, Rämö kertoo Kotilieden jutussa.

Lue myös: Kirjailija Satu Rämö nauttii arjestaan viikinkitarujen Reykjavikissa – Maailman pohjoisin pääkaupunki on kuin kalastajakylä: ”Ei tarvitse ottaa montaa askelta, kun näkee meren ja vuoret”

Islanti on saagojen maa

Kirjailijalle Islanti on mainio paikka, sillä siellä luetaan pimeinä talvi-iltoina enemmän kuin missään muualla. Muinaisista saagoistaan tunnetut islantilaiset ovat tarinankertojia
ties kuinka monennessa polvessa. Ihmiset ovat avoimia ja puheliaita, kertovat juttuja suvustaan ja perheistään.

”Pieni höpötys on koko ajan käynnissä joka puolella. Se on valtavan ihanaa”, Rämö sanoo.

Tarinat tuntuvat myös arjessa. Rämön kotikylässä juodaan taas helmikuussa aurinkokahvit, kun aurinko viimein kipuaa kurkkaamaan vuoren takaa.

”Se on ihana ja hyvin vanha perinne. Ihmiset juovat yhdessä kahvia ja syövät pannukakkkuja siinä talossa, johon aurinko ensimmäisenä paistaa.”

Niin ihanaa kuin Islannissa onkin, tammikuun aikana Rämön perhe saapuu puoleksi vuodeksi Suomen Äkäslompoloon.

Puolen vuoden piipahdus tehdään, jotta tytöt oppisivat kirjoittamaan suomea paremmin, mutta myös Sadun dekkarisarjan takia. Sadun luomassa tarinassa Hildurin rinnalla
seikkailee suomalainen poliisi Jakob. Siksi Satu haluaa saatella päähenkilönsä käymään Suomessa.

”Sitä on kauhean vaikea tehdä, jos ei itse ole paikan päällä, joten huomaamattaan sitä alkaa järjestellä omaa elämäänsä”,  Satu Rämö toteaa Kotiliedessä.

Lue myös: Kolme syytä matkustaa Islantiin, joka on mainettaan lämpimämpi

X