Katsoitko supersuosittua Metsolat-sarjaa 1990-luvulla? – Tältä tähdet näyttävät nyt

Metsolat-sarjan näyttelijät tapasivat ohjaaja Carl Mestertonin 90-vuotisjuhlissa ja muistelivat hullunkurisia tilanteita, miten osa katsojista sekoitti roolihahmot oikeaan elämään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Se oli ihanaa aikaa”, muistelevat Metsoloissa näytelleet Algot Böstman (Nils Eklund), Anna-Leena Härkönen (Liisa Metsola), Svante Martin (Risto Metsola), Mikael Andersson (Stig Eklund), Katriina Honkanen (Eeva Metsola) ja Juha Hyppönen (Kari Kaukovaara) ohjaaja Carl Mestertonin ympärillä.

Metsolat-sarjan näyttelijät tapasivat ohjaaja Carl Mestertonin 90-vuotisjuhlissa ja muistelivat hullunkurisia tilanteita, miten osa katsojista sekoitti roolihahmot oikeaan elämään.
(Päivitetty: )
Teksti:
Erkki Meriluoto

”Katso, mitä vaimo!” hihkaisee Stigiä näytellyt Mikael Andersson ja rientää halaamaan Eevaansa eli Katriina Honkasta.

90 vuotta täyttäneen Carl Mestertonin kädenjälki näkyi Metsolat-sarjan lisäksi aikansa suursuosikeissa Hovimäessä ja Kotikadussa.

90 vuotta täyttäneen Carl Mestertonin kädenjälki näkyi Metsolat-sarjan lisäksi aikansa suursuosikeissa Hovimäessä ja Kotikadussa. © Erkki Meriluoto / Otavamedia

1990-luvun supersuositun Metsolat-sarjan näyttelijät kohtasivat toisensa pitkän tauon jälkeen torstaina Helsingissä, kun ohjaaja Carl Mesterton vietti 90-vuotispäiviään.

Lämminhenkisessä tilaisuudessa oli koolla peräti kuusi näyttelijää ja luonnollisesti miehensä kanssa sarjaa käsikirjoittanut vaimo Anna-Liisa Mesterton sekä lukuisia muita kutsuvieraita.

Metsolat keräsi parhaimmillaan 1,7 miljoonaa katsojaa

Alunperin vuosina 1993-1995 televisiossa esitetty sarja keräsi ruutujen ääreen parhaimmillaan 1,7 miljoonaa katsojaa. Sarjan tekijät saivat suosiosta osansa – niin hyvässä kuin pahassakin.

Hullunkuristen kohtaamisten muistelu olikin yksi syntymäpäiväjuhlien kantavista puheenaiheista. Joillakin sarjan katsojilla kun meni tv-draama ja todellisuus sekaisin.

”Sähän kävelet!”

Eevan ja Stigin näyttelijät Andersson ja Honkanen olivat 1990-luvulla tulossa Metsoloiden kuvausmatkalta Ruotsista. Stig oli joutunut sarjassa onnettomuuden seurauksena pyörätuoliin.

Mikael Andersson ja Katriina Honkanen esittivät Metsoloissa avioparia Stigiä ja Eevaa. Andersson näyttelee nykyisin Svenska Teaternissa ja kertoo hurahtaneensa vapaa-ajalla ampumahiihtoon. ”Etenkin pystyammunta on niin haastavaa, etten enää ikinä kritisoi ketään, joka ampuu ohi.” Honkanen puolestaan on kunnostautunut ohjaajana. Metsolat on ollut jo näytelmänä lavoilla. Ensi kesänä on luvassa Armi Aavikon tarina Kotkan kaupunginteatterissa.

Mikael Andersson näyttelee Svenska Teaternissa ja kertoo hurahtaneensa ampumahiihtoon ja -juoksuun. ”Etenkin pystyammunta on niin haastavaa, etten enää ikinä kritisoi ketään, joka ampuu ohi.” Katriina Honkanen puolestaan tekee töitä mm. ohjaajana. Metsolat on ollut jo näytelmänä lavoilla. Ensi vuonna on luvassa hänen käsikirjoittamansa ja ohjaamansa musiikkinäytelmä Armi Aavikon tarinasta Kotkassa.

”Menimme laivalla tanssilattialle. Siellä yksi matkustaja tuli haukkomaan henkeä eteemme, että ”Stig, sähän kävelet!”, kaksikko nauraa.

Lääkärin roolissa olleelta Honkaselta on tiedusteltu aikojen saatossa niin laboratoriokokeiden tuloksia kuin ohjeita puujalan asennukseen.

Invalidisoitunutta Stigiä esittänyt Andersson harjoitteli pyörätuolilla liikkumista vapaa-ajallaan. Hän huomasi sen kovat haasteet, mutta myös ihmisten avuliaisuuden esimerkiksi juna-asemalla. Vuosia myöhemmin Andersson oli ollut oikeasti jalkaleikkauksessa.

”Nojasin kaiteeseen kadun vieressä. Auto pysähtyi kohdalle ja sieltä huudettiin: ”Ai, nyt sua sattui oikeasti!”

Sarjassa Liisa Metsolaa näytellyt Anna-Leena Härkönen kohtasi niin ihastusta kuin vihastustakin innokkailta katsojilta. Eräs mies tuli aivan lähietäisyydelle ja halusi kertoa jotain.

”Minä rakastin sinua, kun olit Metsolan Liisa ja minä rakastan sinua yhä!”

Toisella kertaa taasen tultiin sättimään, miten hän saattoi pettää Osmoa, joka oli niin hyvä ja kiltti mies.

Kaukovaara kohteena: ”Miksi olet sille Erkille aina niin ilkeä?”

Sarjassa pahiksen roolin Kari Kaukovaarana näytellyt Juha Hyppönen sai kuulla kunniansa jopa huoltoasemalla.

”Joukko marttoja oli palaamassa laivalta ja yksi pysähtyi kysymään minulta tulta. Hän imi tupakkaa tiukalla otteella ihan sormet valkoisena ja pian koko porukka jo piirittikin minua. He tivasivat, miksi olet sille Erkille aina niin ilkeä.”

Hyppönen yritti selittää, että eihän hän ole, vaan käsikirjoituksen mukaan pitää näytellä. Se ei auttanut, niin tosissaan naiset olivat ottaneet sarjan tapahtumat.

”Käskivät lopettamaan sellaisen pelin ja sanoivat, että eikös ole hyvä, että kylällä edes yksi on niin yritteliäs.”

Metsolat-tähtien yhteishenki kohdallaan

Koko sarjan luonut Carl Mesterton sai kokea, miten tv-näkyvyys teki näyttelijöistä supersuosittuja. Taustatekijöille ei huomiota juurikaan herunut.

”Erään kerran Erkki [näyttelijä Kari Hakala] jakoi nimikirjoituksia. Olin vieressä ja naiset kysyivät, että kukas minä oikein olen. Sanoin, että noh, Metsoloiden ohjaaja ja käsikirjoittaja… eivät he kuunnelleet, vaan olivat vain, että Erkki sitä ja Erkki tätä”, Mesterton nauraa.

Hän saa yhä vuolaat kehut sarjan näyttelijöiltä luomastaan yhteishengestä ja lämminhenkisestä työskentelyotteesta. Jos jokin heikommin sujunut kohtaus piti kuvata uudelleen, sai Mesterton luovittua asian jopa niin, että näyttelijä itse ehdotti sitä.

Mainostoimistoyrittäjää Metsoloissa näytellyt Svante Martin kiteyttää sarjan poikkeuksellisen suosion.

”Olen tehnyt parikymmentä merkittävää tv-roolia, mutta vain Metsolan Risto muistetaan”, hän myhäilee.

Lue myös: Ruusun aika, Metsolat, Puhtaat valkeat lakanat ja Kotikatu – Näissä sarjoissa oli jotakin sydäntälämmittävän koukuttavaa

X