Ruusun aika, Metsolat, Puhtaat valkeat lakanat ja Kotikatu – Näissä sarjoissa oli jotakin sydäntälämmittävän koukuttavaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Päätoimittaja Erkki Meriluoto
© Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Tv-sarjojen koukuttavuus lähtee samaistuttavista henkilöhahmoista ja uskottavasta tarinasta. Mielenkiintoinen yksityiskohta näiden suosikkisarjojen osalta on, että ne ovat syntyneet kahdesta kynästä", kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

1990-luku oli suomalaisen televisiodraaman kulta-aikaa. Ruusun aika, Metsolat, Puhtaat valkeat lakanat ja Kotikatu keräsivät miljoonayleisön – joskus jopa reilusti ylikin – vastaanottimien ääreen. Nykypäivän suomalaissarjojen on turha haikailla vastaavista katsojamääristä.

Toki kanavatarjontaa oli silloin huomattavasti vähemmän, eikä pirstaloitumista ollut tapahtunut erilaisten Netflixin kaltaisten suoratoistopalvelujen puolelle. Pienempi tarjonta ei kuitenkaan selitä kaikkea suosiota. Näissä sarjoissa oli jotakin sydäntälämmittävän koukuttavaa.

Koukuttavuus lähtee uskottavasta tarinasta ja samaistuttavista henkilöhahmoista. Kainuulaisen pienviljelijäperheen arkea ja entisen hiihtotähden yrittäjyystarinaa seurannut Metsolat nosti esiin alkoholi- ja mielenterveysongelmista kärsivät.

Oli konkurssia, avioeroja, sydänkohtauksia, rintasyöpää ja onnettomuuksien muuttamia ihmiskohtaloita. Kaikkea sitä, mitä tavalliset suomalaiset joutuvat suvun ja muiden läheisten kesken kohtaamaan, mutta hyvin sympaattisesti kerrottuna.

Kaupunkilaisemmat Ruusun aika ja Kotikatu nostivat tikunnokkaan perhekemioita, Ruusun ajassa jopa Nero-koiran pohdiskelut pääsivät ääneen.

Puhtaissa valkeissa lakanoissa seurattiin vaatefirmaa pyörittäneen Raikkaan perheen elämää 1960-luvulta aina 1990-luvulle asti ja samalla koko suomalaisen elämänmenon muuttumista.

Raija Orasen mukaansatempaava käsikirjoitus yhdistettynä ihan oikealta perheeltä vaikuttaneisiin näyttelijävalintoihin naulasi suomalaiset ruutujen ääreen. Ensio Raikasta näytellyt Juhani Laitala on kuvaillut rooliaan uransa tärkeimmäksi.

Mielenkiintoinen yksityiskohta näiden suosikkisarjojen osalta on, että ne ovat syntyneet kahdesta kynästä.

Carl Mesterton loi Metsolat ja saapui myöhemmin pelastamaan teksteillään Kotikatua. Raija Oranen on käsikirjoittanut sekä Ruusun ajan että Puhtaat valkeat lakanat.

Kyseinen tarina saa viimein jatkoa, kun Puhtaat valkeat lakanat herää henkiin Seuran sivuilla joulunumerosta alkaen jatkuen koko alkuvuoden 2019 ajan. Enkä malta olla vinkkaamatta: Seuran tilaus on nyt erinomainen lahjaidea 90-luvun nostalgiaa rakastavalle ystävälle.

X