Sometähti Pinja Sanaksenaho osti ja remontoi mumminsa omakotitalon ilman kokemusta – Katso kuvat! Tämän Pinkku Pinsku paljastaa kotinsa lempipaikaksi

Pinja Sanaksenaho vietti työmaalla puoli vuotta isänsä kanssa. Kun remontti valmistui, oli lopputulos mummille ensin sokki.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pinkku Pinskun eli Pinja Sanaksenahon olohuone pursuaa värejä. Pinjan kuvan on maalannut Tubeconia varten Paula Ojansuu. Vasemmanpuoleisen taulun on maalannut Pinjan ystävä Veera Koivuneva.

Pinja Sanaksenaho vietti työmaalla puoli vuotta isänsä kanssa. Kun remontti valmistui, oli lopputulos mummille ensin sokki.
(Päivitetty: )
Teksti:
Aino Mielo

Vantaalaisella omakotitaloalueella on kirpeän raikas aamu. Kello on kymmenen, kun somevaikuttaja Pinkku Pinsku eli Pinja Sanaksenaho, 21, avaa puutalonsa ulko-oven. Lumen peittämä talo ja piha ovat kuin postikortista tammikuun puolessavälissä.

”Moi! Tervetuloa, tänne vaan”, tervehtii talon omistaja, Pinja Sanaksenaho hymyillen.

Pikku Pinsku saanut tuloja somesisällöntuottajana toimimisesta jo 12-vuotiaasta lähtien. Youtubesta tunnetuksi tullut somevaikuttaja on jakanut arkeaan videoilla, jotka ovat olleet etenkin nuoren yleisön suosiossa.

Omakotitalon remontti ja osallistuminen Selviytyjät-ohjelmaan ovat kuitenkin tuoneet Sanaksenahon seuraajakuntaan uutta yleisöä. Lisäksi Sari Luhtasen kanssa kirjoitettu Aurora-romaani (Otava) ilmestyi tammikuussa.

Isoisän rakentama puutalo sai Pinjan persoonaan sopivan väriläikähdyksen

Ovesta astuessa taloa on vaikea uskoa samaksi, jonka on nähnyt ulkopuolelta. Moni onkin Pinja Sanaksenahon mukaan ihmetellyt ulkona, että onko edes saapunut oikeaa paikkaan.

”Ihmiset aina tuplatsekkaa, että onko tää oikea osoite.”

Pinja osti talon muutama vuosi sitten isoäidiltään, ja remontoi sen jokaista puupaneelia ja lattialaattaa myöten. Talosta kaadettiin seiniä avarampia huoneita varten, pinnat maalattiin värikkäästi ja kattoon asennettiin videokuvaamista tukevat valot. Kylpyhuonekin laatoitettiin uudelleen ja tila muuttui tummanvihreäksi.

Kodin iloinen kuvioiden ja värien läikähdys mukailee Pinkku Pinskun somepersoonaa. Olohuoneesta löytyy neonsininen seinä, neonpinkki piano sekä dalmatialaiskuvioinen pianotuoli ja sateenkaarenvärinen matto. Huoneen kruunaa neonvihreä, valtava ruokapöytä.

Seinällä on Tubecon-tapahtumasta lahjaksi saatu jättimäinen maalaus Pinjasta itsestään. Jopa olohuoneen nurkassa lipaston vierellä oleva jatkojohto ja Playstation-ohjain ovat räikeän vaaleanpunaisia.

”Haluaako joku kahvia”, Pinja Sanaksenaho kysyy ja kaivaa kuppeja keittiön kaapista.

Keittiö on hillitympi ja kauttaaltaan mustavalkoinen ja kiiltävä. Pinja kertoo, että pilkullinen tapetti on suunniteltu hänen brändikuvionsa mukaan, mikä toistuu hänen suunnittelemissaan vaatteissa.

Pinkkupinsku suunnitteli keittiön tapetin vaatemerkin mukaan.
”Tämä keittiön seinä on tehty mun vaatemerkin mukaan”, Pinja kertoo. Hän esitteli vaatemerkkiä nimikkotapettia vasten postauksessa @pinkkupinsku tilillään jo joulukuun alussa. © Pinja Sanaksenaho

Säästäminen alkoi jo ensimmäisestä palkasta

Omakotitalon ostaminen ei olisi ollut mahdollista Pinja Sanaksenaholle ilman somevaikuttajan työtä. Lisäksi hänen vanhempansa opettivat jo nuorena hänet käyttämään rahaa järkevästi.

”Kun sain ensimmäisen palkan 12-vuotiaana, äiti sanoi, ettei kannata käyttää ihan kaikkea heti.”

Siitä alkoikin säästäminen.

Kiinnostus omilleen muuttoon heräsi jo 16-vuotiaana, mutta vaikuttaja malttoi asua vielä lapsuudenkodissaan vuokra-asunnon sijaan ja sai säästettyä rahaa. 18-vuotiaana Pinja alkoi etsiä omistusasuntoa.

Pinja Sanaksenaholla ei ollut remontointikokemusta ennen oman talon ostoa. © Pinja Sanaksenaho

Pikku Pinsku vietti puoli vuotta raksalla isän kanssa – ”Se lähensi meitä tosi paljon”

Pinja Sanaksenaho halusi tehdä isoisänsä rakentamalle talolle perusteellisen remontin. Vaikuttaja teki yhteistyötä kaupallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Hän sai säästettyä remontin kokonaishinnasta myös tekemällä osan työstä itse, jota rakennusalalla työskentelevä isä oli hänelle ehdottanut.

”No jaksatko sitten opettaa kaiken, kun en osaa mitään”, Pinja kertoo nauraen kysyneensä.

Lopulta tytär ja isä olivat päätyneet puoleksi vuodeksi työskentelemään yhdessä kokoaikaisesti rakennustyömaalla.

Pinja Sanaksenaho aloitti remontoinnin ilman aikaisempaa kokemusta. © Pinja Sanaksenaho

”Me ollaan isän kanssa aina oltu tosi läheisiä, mutta tämä lähensi meitä entisestään.”

He olivat puhuneet enemmän henkilökohtaisista asioista, ja isä oli kertonut omia nuoruusmuistojaan. Yhdessä kuvatuttuihin Youtube-videoihin on myös ikuistunut rennon iloista sähläämistä ja naurua.

Poikaystävä osallistui pelihuoneen suunnitteluun

Kodin alakerrassa vaikuttajan oma työhuone, josta löytyy podcastpiste, kuvausvalot, tietokone sekä liuta erilaista elektroniikkaa. Työhuoneen vierestä löytyy pelihuone.

Pinja asuu talossa poikaystävänsä kanssa, joka osallistui myös pelihuoneen suunnitteluun. Tilassa on kaksi pelipöytää tietokoneineen ja seinällä on välkkyvä valotaideteos. Pinjan koneen tunnistaa näytön vieressä roikkuvista pinkeistä kissakuulokkeista.

Unelmien vaatehuoneesta löytyy valaistu kenkähylly ja seinä täynnä saappaita

”Ja tämä on mun lempiasia tässä kämpässä”, sanoo Pinja Sanaksenaho avatessaan oven vaatehuoneeseensa.

Tila on kuin amerikkalaisista elokuvista! Siellä on kaksi kertaa Pinjan itsensä korkuiset kenkähyllyt, jotka ovat täynnä merkkikenkiä ja hulppeita saappaita. Vaikuttaja paljastaakin aina haaveilleensa tällaisesta.

Huoneen perällä seisovat koko seinän pituiset vaaterekit, jotka notkuvat erivärisiä asuja ja kuoseja.

Mummin talosta löytyi oma paikka pitkäksi aikaa

Omakotitalon ostaminen oli iso päätös, mutta juuri mummin talon ostaminen tuntui oikealta. Mummi on Pinjalle tärkeä ja taloon liittyy paljon rakkaita lapsuusmuistoja. Olihan hän viettänyt kaikki lapsuuden joulut talossa ja opetellut siellä hiihtämäänkin.

”Isä teki meille hiihtoladun talon ympäri. Mun pikkuveli jäi kiinni aidassa olevaan verkkoon ja sai hirveän raivokohtauksen. Me nauretaan sille vieläkin joka kerta, kun puhutaan siitä.”

Pinja oli koululaisena myös kieltäytynyt menemästä iltapäiväkerhoon, koska hän halusi mieluummin viettää aikaa mummin luona.

Nyt vaikuttaja uskoo asuvansa talossa vielä vuosia. Jonain päivänä hän haluaisi isän äidin tavoin järjestää koko perheen joulun talossa.

Kun Pinja Sanaksenaho sai rempan valmiiksi, oli lopputulos mummille ensin sokki

Pinja päätyi remontoimaan talon lähes kauttaaltaan, mistä hän arveleekin saavansa palautetta vielä pitkään.

”Ihmiset tulee aina sanomaan siitä. Mutta jos olisin jättänyt tänne, jotakin mistä en oikeasti tykkää, tästä ei ikinä olisi tullut kokonaan mun omaa.”

Mummi itse oli ollut remontista ensin hieman sokissa. Hän oli kehottanut Pinjaa miettimään tarkemmin runsasta värien käyttöä, jos vaikka haluaisi vielä myydä talon eteenpäin. Näin Pinja ei itse kuitenkaan halua ajatella.

Pinkkupinskun remontoidussa kodissa on sininen makuuhuone
Uudessa makuuhuoneessa on vaaleansininen katto ja ovi. © Pinkkupinsku

”Mä en tule pitkään aikaan myymään tätä. Kun remontoit kämppää, ei kannata miettiä, mitä muut haluaa myöhemmin. Seinät voi maalata milloin vaan uudelleen.”

Remontin muutoksista huolimatta mummi on ollut onnellinen, että talo pysyy perheessä ja siellä voi yhä vierailla. Mummi onkin käynyt pihalla haravoimassa ystävänsä kanssa.

”Nykyään mummi näyttää ihan peukkua ja sanoo, että hieno on”, Pinja nauraa.

Ensi kesänä alkaa terassin rakentaminen yhdessä isän kanssa. Vaikka uudistuksia on luvassa, Pinja haluaa jättää sinne mummin kasvattamat kasvit.

Taloprojekti kasvatti ihmisenä

Kierros Pinjan kodissa päättyy takaisin vihreän pöydän ääreen. Miten tämä talo ja sen remontointi on muuttanut Pinjan elämää?

”Tämä remontti ja talon osto muutti mua monella tapaa. Kasvoin tosi nopeesti.”

Mummin talon osto ja sen remontointi yhdessä isän kanssa lähensi Pinkkupinskua ja perheenjäseniä
Pinkku Pinsku on silminnähden onnellinen remontin lopputuloksesta © Tommi Tuomi

Talon osto ja remontointi oli tuonut mukanaan paljon vastuuta ja asioita, joita hän ei ollut aikaisemmin edes ajatellut. Kun remonttimies antoi Pinjalle ohjeita sähkökatkoksen varalta, hän ymmärsi vasta silloin, että ongelmatilanteen sattuessa tilannetta ei ratkaise vuokranantaja tai taloyhtiö vaan hän itse.

Lisäksi Pinjan piti kasvaa ja opetella olemaan miellyttämättä ihmisiä.

”Olen aina ollut sellainen tyyppi, että en viitsi sanoa ’ei’ ihmisille. Yhtäkkiä olin keskipisteessä ja kymmenet ihmiset tulivat koko ajan kysymään, onko tämä hyvä ja tehdäänkö tämä tällä tavalla.”

Silloin Pinjan oli pakko opetella olemaan suora.

Opettelu tuotti tulosta, sillä talon ollessa nyt valmis, vaikuttaja on silmin nähden rakastunut kotiinsa.

”Tällä hetkellä on sellainen tunne, että tää koti oli niin oikea päätös.”

Katso myös video Pikku Pinskun kodista!

Lue myös: Alvar Aallon Sunilassa on Janin historiaa huokuva funkkiskoti: ”Tunnen olevani kotonani – jatkan työläisperinnettä”

Alvar Aalto sijoitti Sunilan talot väljästi kangasmetsämäiseen maisemaan.
Alvar Aalto sijoitti Sunilan talot väljästi kangasmetsämäiseen maisemaan. © Linda Varoma
X