Kotiliesi: Ylilääkäri Hanna Nohynek sairasti koronan – Ei voi vuoden jälkeenkään juoda kahvia

Hanna Nohynek on tuttu kasvo koronauutisista. THL:n rokotusasioista vastaava ylilääkäri sairasti itse koronan ensimmäisten suomalaisten joukossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hanna Nohynek on THL:n rokotusasioista vastaava ylilääkäri, jonka kasvot ovat viimeisen vuoden mittaan tulleet suomalaisille tutuiksi.

Hanna Nohynek on tuttu kasvo koronauutisista. THL:n rokotusasioista vastaava ylilääkäri sairasti itse koronan ensimmäisten suomalaisten joukossa.
Teksti:
Milla Ollikainen

THL:n rokotusasioista vastaava ylilääkäri Hanna Nohynek sairastui koronaan jo vuosi sitten epidemian alkuvaiheessa. Sittemmin koronaa käsittelevistä uutisista suomalaisille tutuksi tullut Nohynek kärsii edelleen makuaistinsa temppuilusta.

”Kahvi ei maistu. En vaan pysty juomaan sitä enää. Se maistuu pahalle ja karvaalle”, Nohynek kertoo Kotiliesi-lehdessä.

Nohynek sai tartunnan työmatkalla Ruotsissa. Koronaan sairastui myös hänen matkalla mukana ollut puolisonsa Mika P. Salminen, jonka oireet säikäyttivät Nohynekin. Salmisella oli hengenahdistusta ja hänen huulensa sinertyivät yskiessä. Hän kuitenkin toipui sairaudesta täysin.

Nohynek itse kärsi koronaa sairastaessaan valtavasta väsymyksestä, jonka vuoksi hän esimerkiksi nukahti kesken WHO:n kokouksen. Hän sanoo päässeensä kuitenkin vähällä.

Vakavammin Nohynek sairastui parikymmentä vuotta sitten, kun hän sai hyttysenpistosta dengue-kuumeen työskennellessään Kansanterveyslaitoksen tutkijana Filippiineillä. Hän taisteli viikon hengestään Auroran sairaalassa Helsingissä.

”Hiuksista putosi puolet pois, ja kynsiin tuli kummalliset hautavallit”, Nohynek muistelee. ”Elimistö ikään kuin sulkeutui. Kaikki sellaiset solut, jotka normaalisti kasvavat, laittoivat itsensä kiinni.”

Hanna Nohynek siirtyi THL:n palvelukseen ja pysyvästi Suomeen vuonna 2010. Hän kertoo Kotiliedessä, että pala sydäntä jäi kuitenkin Filippiineille. Tyynenmeren saarivaltiossa viehättivät muun muassa ystävälliset ihmiset ja kirkkaat sukellusvedet.

Hanna Nohynek on työhullu: ”Ensimmäinen mieheni jätti minut”

Koronaepidemia on luonnollisesti lisännyt rokotusasioista vastaavan ylilääkärin työmäärää, mutta Hanna Nohynek on aina ollut työhullu. Se on hänen perheessään jatkuva kuittailun aihe.

Nohynekin mies on esimerkiksi uhannut upottaa hänen läppärinsä järveen.

”Ja ensimmäinen mieheni jätti minut, koska en kuulemma muuksi muutu”, Nohynek kertoo Kotiliedessä.

Nohynekin nyt jo aikuinen tytär piirsi kuusivuotiaana kuvan syntymäpäivistä. Kuvassa tytär roikkuu puussa ja äiti istuu puun alla läppäri sylissä.

”Tytär antaa edelleen palautetta, että haluaisi viettää kanssani enemmän aikaa. Olen kyllä yrittänyt petrata ja muistaa, että olen myös äiti”, 63-vuotias Nohynek sanoo.

Hän tapasi nykyisen puolisonsa Mika P. Salmisen, jota ei pidä sekoittaa Nohynekin esimieheen, THL:n johtaja Mika Salmiseen, seitsemäntoista vuotta sitten Maija Vilkkumaan keikalla.

Nohynek iloitsee löytäneensä aikuisella iällä puolison, joka katsoo maailmaa aivan toisenlaisesta vinkkelistä kuin hän itse. Nohynek kehuu Kotiliedessä, että metsästystä harrastava puoliso laittaa upeita riistaruokia, pitää järjestystä yllä ja tuo iloa elämään.

”Jos olisin ollut Tinderissä, en olisi kiinnittänyt mieheen mitään huomiota, koska olemme niin erilaisia. Se on varmaan suhteemme suola”, Hanna Nohynek sanoo.

Lue myös: Koronarealistit-sivusto levittää hoitajille vääristeltyä tietoa pandemiasta – Kuka tästä huhunkylvöstä hyötyy?

X