Koronarealistit-sivusto levittää hoitajille vääristeltyä tietoa pandemiasta – Kuka tästä huhunkylvöstä hyötyy?

Uusimpien, etenkin sairaanhoitohenkilöstölle suunnattujen huuhaasivustojen mukaan kasvomaskit aiheuttavat aivovaurioita ja korona laantuisi kotikonstein. Miksi joku haluaa valehdella meille näin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Huuhaasivustot siteeraavat usein tuntemattomia ulkomaisia lääkäreitä mieleisellään tavalla. Myös erilaisten mysteerirohtojen väitetään tepsivän koronaan rokotetta paremmin.

Uusimpien, etenkin sairaanhoitohenkilöstölle suunnattujen huuhaasivustojen mukaan kasvomaskit aiheuttavat aivovaurioita ja korona laantuisi kotikonstein. Miksi joku haluaa valehdella meille näin?
Teksti: Petri Korhonen

Sairaanhoitajille sekä vanhusten ja lasten parissa työskenteleville on viime viikkoina lähetelty kiihtyvällä tahdilla erilaista ”uutta tietoa” koronapandemiasta. Viestit tulevat heille joko työsähköposteihin tai ammattiryhmiin sosiaalisen median jakoina.

Niiden linkit vievät Koronarealistit-nimiselle sivustolle, jonka ulkoasu muistuttaa hieman terveydenhuollon eri toimijoiden nettisivuja.

Sivuston sanoma on selvä: viranomaisten antamaan tietoon ei ole luottamista, korona ei ole niin vakava tauti kuin tutkijat sanovat, ja etenkään hoitajien ei tarvitse totella työnantajiaan maskien tai rokotteiden kanssa.

Sivustolle on linkitetty runsaasti tätä tukevaa aineistoa, kuten ulkomaisten, arvostetuiksi lääkäreiksi mainostettujen koronakieltäjien vetoomuksia. Monet näistä hahmoista ovat kuitenkin tiedeyhteisölle joko tyystin tuntemattomia suuruuksia tai maineeltaan erikoisia nettivaikuttajia.

Sivusto antaa ymmärtää edustavansa sekä huolestuneita kansalaisia että hoitoalan asiantuntijoita. Silti ainakin yhteystiedoista löytyvä allekirjoittajien joukko vaikuttaa ihan tavallisilta, perinteiseen lääketieteeseen kriittisesti suhtautuvilta suomalaisilta nettikeskustelijoilta.

Monet heistä toimivat sosiaalisen median profiilinsa mukaan muun muassa erilaisissa maakuntien rokotevastaisissa liikkeissä sekä jakavat amerikkalaistaustaisen QAnon-uskonlahkon tuottamaa kyseenalaista materiaalia.

Osa samoista ihmisistä julistaa muilla keskustelupalstoilla esimerkiksi edelleen, ettei Joe Biden ole oikeasti noussut Yhdysvaltain presidentiksi, vaan kyseessä on kuvitteellisen pedofiilieliitin tekemä lavastus.

Joistain koronarealistit-sivuston allekirjoittajahahmoista ei pysty varmuudella sanomaan, ovatko he oikeita ihmisiä vai keksittyjä nimimerkkejä.

Professorin arvio: valetta, virheellistä tulkintaa ja vastustusta

Lääketieteen professorin ja tutkijan Juhani Knuutin mukaan tämänkin nettisivuston sisältö on samanlaista tarkoitushakuista huttua, jota Suomessa on nyt viime kesästä asti nähty niin mielipidekirjoituksissa kuin netin keskustelupalstoillakin.

”Kyseessä on valetietoa jakava sivusto. Sen artikkelit ovat sellaisia, joissa tavoitteena on kiistää epidemian vaikutukset ja vakavuus sekä vastustaa rajoituksia,” Juhani Knuuti arvioi.

Teksteissä toistetaan muun muassa yleinen koronadenialistien väite siitä, että kasvomaskit aiheuttaisivat jopa aivovaurioita.

Väittäjiä ei tunnu haittaavan se tosiasia, että oikeassa elämässä esimerkiksi rakennuspölyltä maskeilla suojautuvat ihmiset tai tuntikausien leikkauksia maskien takaa tekevät kirurgit eivät ole vaurioita saaneet.

”Sivusto sisältää muitakin päivänselviä huuhaa-uutisia, ku­ten että sulkutoimet voi­taisiin korvata ivermektiinillä ja D-vitamiinilla. Mukana on myös asiallisten tilastojen harhaanjohtavaa tulkintaa,” Knuuti arvioi.

Tutkitusti toimivaa ja vuorenvarmaa vastalääkettä koronaan ei ole vielä saatu markkinoille, vaikka sivusto niin väittääkin. Rokote on toistaiseksi ainoa keino jolla tartuntaa voi yrittää ehkäistä, mutta jo tarttunutta tautia sekään ei paranna.

Kuka tästä hyötyy?

Sivustolla kerrataan, miten Suomen väestössä kuolleiden määrä on pysynyt ennallaan, joten korona ei ole lisännyt kokonaiskuolleisuutta eikä siis tappanut meillä ainuttakaan ihmistä. Nykyiset yli 600 koronavainajaa sivuutetaan täysin ”huijauksena”.

”On selvää, että Suomen hyvä tilanne johtuu epidemian hyvästä hallinnasta. Niissä maissa joissa epidemia on levinnyt laajalle, nähdään selvästi kokonaiskuolleisuuden lisääntyminen,” Juhani Knuuti muistuttaa.

Eristystoimet ja parantunut käsihygienia ovat vähentäneet muidenkin tartuntatautien leviämistä, ja esimerkiksi normaali kausi-influenssa on surmannut vähemmän ihmisiä kuin tavallisesti. Silti koronaan kuolee koko ajan meillä ja maailmalla sellaisia ihmisiä, jotka olisivat ilman pandemian tuloa todennäköisesti yhä luonamme.

On epäselvää, mikä on tämän ja muiden vastaavien huuhaata levittävien sivustojen tarkoitus. Yksi syy voi olla inhimillinen: huoli omasta toimeentulosta.

Moni koronarealistit-sivustoa tekevä, tukeva ja jakava ihminen työskentelee oman ilmoituksensa mukaisesti aloilla, joiden liiketoimintaa koronarajoitukset ovat vaikeuttaneet. Mukana on liikunta- ja hyvinvointiyrittäjiä sekä asiakaspalvelussa toimivia ihmisiä. Voi uskoa, että maskivaatimukset ja kokoontumisrajoitukset osuvat kipeästi heidän arkeensa.

Ehkä siksi he haluaisivat vähätellä tai purkaa rajoituksia jopa pandemiasta jaettavan valetiedon avulla.

Koronarealistit-sivuston ylläpitäjiksi ilmoittautuneet ihmiset eivät vas­tanneet Seuran yhteydenotto­pyyntöihin.

X