Kansan viisi valttia -”kampanja” leviää somessa, matkii THL-koronaviestejä ja johtaa ihmisiä harhaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
THL:n oikeiden koronavaltti-tietoiskujen vastustajat levittävät nyt nimettöminä samannäköisiä “kampanjoitaan”, joiden lisäohjeissa kehotetaan muun muassa halaamaan ihmisiä tartuntariskistä piittaamatta.
THL:n oikeiden koronavaltti-tietoiskujen vastustajat levittävät nyt nimettöminä samannäköisiä “kampanjoitaan”, joiden lisäohjeissa kehotetaan muun muassa halaamaan ihmisiä tartuntariskistä piittaamatta.
Sosiaalisessa mediassa kiertää taas liuta huhuja ja suoranaisia valekampanjoita, joilla yritetään hämätä ihmisiä unohtamaan viranomaisten koronaohjeita. Uusin viritys matkii THL:n koronaviestintää ja vähättelee tartuntavaaraa.

Maskeissa itää vaarallisia bakteereja, kännykkäsäteily pahentaa koronaa ja D-vitamiini yhdessä ketodieetin kanssa parantaa viruksesta, usko pois!

Katso tästä video, jossa XXX:n yliopiston tutkija, tohtori YYY kertoo että korona on huijaus! 

Näitähän netissä kiertäviä väitteitä olemme nähneet riittämiin viime kesästä alkaen.

Perinteiset höpsöt koronahuhut ovat yhä voimissaan, mutta marraskuun aikana sosiaalisessa mediassa on alkanut liikkua terveydenhuollon riesana vielä täsmällisempää huuhaata – jonka tavoitteena on selkeästi viranomaisten valistuskampanjoiden hämärtäminen.

Kansan viisi valttia -harhautus

Viime viikonloppuna Facebookissa alkoi levitä tuntemattomien tekijöiden luoma, ”kansan yhteiseksi kampanjaksi” väitetty viiden kohdan ”Kansan viisi valttia” -koronajulistus.

Siinä neuvotaan ihmisiä halaamaan toisiaan tartuntavaarasta huolimatta, ”hengittämään vapaasti” ja muistutetaan ettei maskittomuudesta voi ketään rangaista.

Julistajat vihjaavat, ettei koronatestien tuloksiin ole luottamista, ja tartuttajakin saisi jatkaa elämäänsä normaalisti muiden keskellä.

Ohjeissa annetaan ymmärtää, että yrttiteen, kasvismehujen ja veden juomisen lisäämisellä voi välttää koronaviruksen. Myös vitamiinien lisäannostus olisi nyt tarpeen.

”Kansankampanja” on tehty nopeasti, koska tekstiin on jäänyt lyöntivirheitä.

Nämä ”Kansan viisi valttia” -ohjeet hyödyttävät tietenkin erilaisia humpuukirohtojen, vaihtoehtoisten hoitomuotojen ja lisäaineiden kauppiaita, mutta mitään suoraa apua nimenomaan koronan torjumiseen niistä ei ole.

Pääviesti: ”Älä usko päättäjiä”

Julistus matkii tarkoituksella valtioneuvoston, THL:n ja terveysviranomaisten Suomessa viime viikolla aloittamaa ”Viisi valttia koronan torjuntaan” -kampanjaa.

Hämärtäjien tarkoituksena onkin sekoittaa samaan aikaan tapahtuvaa oikean terveystiedon levitystä. Kun ihmiset näkevät sosiaalisen median tulvassaan monta samantapaista mainosta, harva muistaa vähän ajan kuluttua, mitä ne varsinaiset ohjeet olivatkaan ja keneltä ne tulivat.

Samalla epätietoisuus ja hämmennys kasvavat, kuten julistajat haluavatkin.

Julistajien mukaan päättäjillä ja medialla olisi käynnissä ”pelottelukampanjoita” pandemiasta. Samat levittäjät väittävät monessa muussa yhteydessä, ettei koronaa ole olemassa, tai ei ainakaan sellaisessa muodossa että sitä pitäisi varoa.

Ikävä kyllä COVID19 on kaatanut maailmalla jo sotiin verrattavan määrän ihmisiä, ja nämä vainajat ovat läheisilleen hyvin aitoja viruksen uhreja.

Suomessakin tartuntojen määrä on kasvanut viime päivinä huolestuttavasti, mutta näistä reaalielämän faktoista vähättelijät eivät näytä välittävän.

Huijaamista Amerikan malliin

Täysin samanlaisia verkkohuijauksia nähtiin jo keväällä Yhdysvalloissa. Siellä ne liittyivät maan tulossa oleviin presidentinvaaleihin, ja paikallisten viranomaisten yrityksiin hillitä pandemiaa.

Koronaa vähätelleen presidentti Donald Trumpin tukijoukot pitivät maski- ja käsienpesuohjeita vastustajiensa juonena, ja ryhtyivät tehtailemaan pila- ja huijauskampanjoita jotka jäljittelivät eri osavaltioiden viranomaisten terveysviestintää.

Yhdysvalloissa etenkin QAnon-uskonlahkon väki on jatkanut työtä näihin päiviin asti.

Tämä jenkkihuuhaan levitysmuoto on nyt kopioitunut sellaisenaan Suomeen. On hyvin kuvaavaa, ettei yksikään hämäyskampanjan suomalaisista alullepanijoista uskalla paljastaa omia taustojaan.

”Kansanvalttikampanjaa” levittävät somessa etenkin tunnetut hyvinvointivalmentajat, ravitsemusterapeutit, kuntosali- ja kauneusyrittäjät.

Sama joukko on ollut erityisen herkkäuskoisesti jakamassa Q-lahkon viestejä.

Moni tämän kohderyhmän ihmisistä on menettänyt liiketoimintansa tuloja kokoontumisrajoitusten takia, joten kiukku viranomaisten määräyksiä vastaan on ymmärrettävää.

Mikään harmi oman elinkeinon vaikeuksista ei kuitenkaan oikeuta ketään jakamaan harhauttavaa terveyshuuhaata, joka vaarantaa tavallisten ihmisten elämää.

Nimettömiin kampanjoihin kannattaa suhtautua samalla terveellä kriittisyydellä kuin nimettömiin rahankeräyksiinkin.

Lue myös: Rokotushuuhaa ja pelottelu alkoi tehota hoitajiin: osa sanoo jo ottavansa mieluummin potkut kuin koronarokotteen

X