Kirja-arvio: Tämä kokonainen maailmani kuljettaa lukijaa notkeasti läpi yli 100 vuoden jakson

Tämä kirja vie lukijan myös kauttaaltaan sammaleen peittämäään luolaan Tahitille, jossa aarnisammal kiiluu kuin kissansilmä hämärässä. Lue tuottaja Marja Aallon kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elizabeth Gilbertin historiallinen romaani.

Tämä kirja vie lukijan myös kauttaaltaan sammaleen peittämäään luolaan Tahitille, jossa aarnisammal kiiluu kuin kissansilmä hämärässä. Lue tuottaja Marja Aallon kirja-arvio!
Teksti:
Marja Aalto

Menestyskirjailija Elizabeth Gilberin Tämä kokonainen maailmani (Gummerus) on inspiroiva lukuromaani.

Miksi romaani kiinnosti?

”Kun pitää kädessään vajaan 600 sivun paksuista historiallista romaania Tämä kokonainen maailmani, jonka kirjoittajan teoksista on aina nauttinut ja kun vielä huomaa, että romaanin tapahtumat alkavat Englannin kunikaallisesta ­kasvitieteellisestä puu­tarhasta, upeasta Kew Gardensista, tulee ihan kihelmöivä onnellinen olo.

Kun on makoisan luku­tuokion alkumetreillä, on myös luottamus siihen, ettei onni tule päättymään hetkessä.”

Mitä pidin?

”Tämä kokonainen maailmani kuljettaa lukijaa notkeasti yli 100 vuoden pituisen jakson Englannista Yhdysvaltoihin Philadelphiaan, sieltä Tahitille ja lopulta Amsterdamiin.

Ensin päähenkilönä on köyhän puutarhurin poika, joka oppii varastamaan ja myymään arvokasveja, päätyy tutkimusmatkalaisten apulaiseksi merille ja rikastuu lääkekasvien kauppiaana. Sitten päärooli siirtyy hänen tyttärelleen, joka omistautuu sammalten tutkimiseen.

Kirjailija onnistuu hämmästyttävästi tuomaan seksiä tari­naan, vaikka päähenkilö on kotikartanossaan 1800-­luvulla elelevä vanhapiika. Myös aika­kauden aatesuuntausia ­vilisee, ja huikeana loppunousuna ­lähestytään Darwinin pää­teosta, Lajien syntyä.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…googlaamaan, kuka oikein on Robin Wall Kimmerer, johon viitataan kirjan ­kiitossanoissa ”alkuperäisenä sammaltutkijana”.

Yllättäen hän ei olekaan yksi varhaisista naistutkijoista, vaan meidän aikamme kasvitieteilijä, joka kirjoittaa niin rakastettavasti kasvien, kuten sammalten merkityksestä, että hänen kirjoistaan on tullut suosittuja Yhdysvalloissa.”

”Hän tajusi, että maailma on yksinkertaisesti jaettu niihin, jotka taistelevat hellittämättä selvitäkseen, ja niihin, jotka antavat periksi ja kuolevat. Se on yksinkertainen tosiasia. Eikä se pätenyt vain ihmisiin; se päti kaikkeen tällä planeetalla elävään, pienimmästä suurimpaan.”

X