Kirja-arvio: Lopun alku D-mollissa -romaanissa sotkeudutaan valheiden peliin – ”Vakoilun ja urkinnan maailma on hämmentävän kiehtova ja uskottava”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Lopun alku D-mollissa
Lopun alku D-mollissa on kirjailija Lauri Mäkisen kolmas romaani. © Siltala
Vakoilu on hyökkäysten ja hämäysten shakkia – ja tässä kirjassa suomalaisen, venäläisen ja saksalaisen osa on yrittää välttää syödyksi joutumista. Lue tuottaja Petri Korhosen kirja-arvio!

Lauri Mäkisen Lopun alku d-mollissa (Siltala) on dramaattinen panoraama vakoilusta, vallasta ja vapaudesta ideologioiden välisessä kamppailussa.

Miksi kiinnosti?

”Tällaista ei meikäläisessä kirjallisuudessa usein nähdä: Lopun alku D -mollissa on kansainvälinen sota- ja vakoiludekkari, joka räiskeen sijaan paneutuu pettäjien ja petettävien mielenmaisemaan.

Ensin lukijalle esitellään shakkilautaa mukanaan raahaava stadilainen Nalle, Espanjan sisällis­sodassa taisteleva vasemmistolainen.

Muu henkilögalleria avautuu yhtä yllättävästi pyörteil­len Nallen elämään vaikuttavien tapahtumien taustalla:

Kokeellisen klassisen musiikin väärinymmärretty ­saksalainen säveltäjä ja hänen natsipropagandaa rahan takia ­tekevä näyttelijäsiskonsa.

Muslimitaustansa kanssa kipuileva Stalinin sotilastiedustelun upseeri, joka käyttää kyynärpäitään päästäkseeen eteenpäin – tai vain välttääkseen puhdistusten ruletin.

Vähitellen kaikki paljastuvat myös joksikin muiksi kuin miltä näyttää: Nallekin on Etsivän keskuspoliisin ilmiantaja. Aatteeseen hänkin on pettynyt jo ajat sitten, kun kommunistitoverit ovat osoittautuneet vain ihmisillä pelaaviksi oman edun ajajiksi.”

Mitä pidin Lopun alku D-molli -kirjasta?

”Aluksi vierastin Lopun alku D-mollissa -kirjan tapaa kuvata sivuhahmona erään todellisen natsijohtajan ajatuksia. Vasta loppua kohti sekin palanen loksahti kokonaiskuvaan nerokkaasti. Mäkisen luoma vakoilun ja urkinnan maailma on hämmentävän kiehtova ja uskottava – toivottavasti sille tulee jatkoa.”

Arvio: *****

Kirja sai minut…

”…toivomaan, että joku kirjoittaisi nykyajan suomalaisista soluttautujista ja peiteoperoijista tällaisen psykologisen, sieluun porautuvan romaanin.”

”Jokinen sanoi et mun ei tarvitse päästä porukan ytimeen, riittää että on sen lähellä. Löytää sen, joka on siinä, mutta jota kukaan tuskin huomaa. Joku, joka on vähän sivussa valokeilasta, mut just tarpeeksi lähellä tunteakseen miten se lämmittää.”

Lue myös: Kirja-arvio: JP Koskisen Haukansilmä on täysosumien kirja – ”Ajantaju häviää tätä lukiessa ja länsi herää mielessä eloon”

X