Kirja-arvio: Mihail Šiškinin esseistä koostettu teos käy läpi nyky-Venäjää – ”Ongelmien tunnistaminen on askel kohti parempaa maailmaa”

Venäjällä ei ole koskaan ollut todellista demokratiaa. Mihail Šiškinin teoksesta oppii, ettei diktatuurin oravanpyörästä ole helppo irtautua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mihail Šiškinin Sota vai rauha kysyy, mikä Venäjällä on pielessä ja miksi.

Venäjällä ei ole koskaan ollut todellista demokratiaa. Mihail Šiškinin teoksesta oppii, ettei diktatuurin oravanpyörästä ole helppo irtautua.
Teksti: Jesse Raatikainen

Miksi kiinnosti?

Venäläiskirjailija Mihail Šiškinin Neidonhius-romaani (2015, WSOY) on ollut kansainvälinen arvostelumenestys, ja se on voittanut myös suomalaiset lukijat puolelleen.

Toisin kuin kirjailijan aiemmat suomennetut teokset, Sota vai rauha ei ole fiktiota, vaan esseekokoelma, jossa Šiškin käy läpi nyky-Venäjää myös historiallisesta näkökulmasta.

Mitä pidin?

Sujuvasanainen kirja koostuu lyhyistä esseistä, joissa käydään läpi aina yksi aihe perinpohjaisesti. Šiškin ymmärtää päätöksentekojen ja korulauseiden merkityksen venäläisessä mielenlaadussa. Hän osoittaa, kuinka sanat eivät merkitse Venäjällä mitään ja kuinka diktatuuri alkaa valtiossa luonnollisesti aina uudelleen ja uudelleen.

Šiškin perehtyy myös nuoruusvuosiensa henkilökohtaiseen sotaan kirjasensuuria vastaan. Hän kuvaa koskettavasti myös sitä, kuinka ihaili lapsena isänsä sotasaavutuksia myöhemmin ymmärtäen hänen olleen sotarikollinen.

Venäläisiä on johdettu systemaattisesti harhaan, eikä mikään ole muuttunut.

Kansallistunteeseen vedotaan tänäkin päivänä: koska venäläiset olivat päihittämässä natseja 40-luvulla, epärehellisen valtiojohdon on helppo vedota ”arkkivihollisen” paluuseen ja syyttää muita natseiksi.

Arvio: *****

Kirja sai minut…

Ymmärtämään syvemmin Venäjän ongelmia ja sen kansaa. Sananvapauden puute on yksi ongelmien juurisyitä, mikä tekee sen puolustamisesta länsimaissa entistä tärkeämpää. Ongelmien tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti parempaa maailmaa.

Ilman perinpohjaista Putinin ajan laittomuuksien selvittämistä Venäjällä ei ole tulevaisuutta. Ainoa keino selvitä, on pitkä ja kivulias uudelleensyntymä. (…) Kauheampaa on, jos venäläinen ihminen ei sisimmässään synny uudestaan. Putin on oire, ei sairaus.”

Lue myös: Kirjailija Mihail Šiškinin silmissä Venäjä ei ole enää 2000-luvun valtio – ”Kielestäni on tullut murhaajien kieli”

X