Onko Monacon ruhtinatar Charlene pyhimys vai pyrkyri?

Monacon ruhtinatar Charlenen avioliittoa on riepoteltu alusta lähtien huhumyllyssä. Mikä liimaa surusilmäisen kaunottaren yhteen miehensä Albertin kanssa: aito rakkaus vai halu säilyttää arvostettu asema?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lasten myötä Monacon ruhtinatar Charlenen ja Albertin liitto on vahvistunut, ja ruhtinatar näyttää nykyään onnelliselta miehensä rinnalla.

Monacon ruhtinatar Charlenen avioliittoa on riepoteltu alusta lähtien huhumyllyssä. Mikä liimaa surusilmäisen kaunottaren yhteen miehensä Albertin kanssa: aito rakkaus vai halu säilyttää arvostettu asema?
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola

Uutiset Monacon hovista huokuvat seesteisyyttä. Ruhtinasparin kaksivuotiaat kaksoset Gabriella ja Jacques ovat alkaneet treenata uimataitojaan äitinsä johdolla.

Osaavampaa opettajaa tuskin voisi kuvitella, sillä Monacon ruhtinatar Charlene, 39, kauhoi aikanaan altaassa Etelä-Afrikan olympiajoukkueessa. Taaperot, jotka ovat perineet kauniin äitinsä teevadin kokoiset sinisilmät, ovat hurmanneet Monacon ja vakuuttaneet kansan vanhempiensa avio-onnesta.

Monacon ruhtinatar Charlene ja Jacques. © Paris Match

Ennen kaksosten syntymää ruhtinasparin rakkauteen suhtauduttiin epäilevämmin. Vihkiseremoniaa heinäkuussa 2011 edelsi traaginen farssi. Sen aineksiin kuuluivat sittemmin näyttöä vaille jääneet juorut ruhtinas Albertin aviottomasta, italialaisrakastajattaren synnyttämästä lapsesta ja Charlenen kolme huhuttua pakoyritystä lilliputtiruhtinaskunnasta. Kukin niistä päättyi ranskalaisen Le Journal de Dimanche -lehden mukaan Monacon salaisen palvelun väliintuloon ja karkurimorsiamen palauttamiseen kotilinnaansa.

Alttarilla Charlene lausui vihkivalansa kyynelehtien, ja häämatkalla Etelä-Afrikassa morsiuspari majoittui espanjalaisen El Mundo-lehden mukaan eri hotelleissa.

Miten menestynyt huippu-urheilija päätyi kultaiseen häkkiinsä?

Raikuliprinssille morsian

1200-luvulta lähtien Monacoa hallinnut Grimaldien suku tunnetaan vastoinkäymisistään lemmen saralla, joita ovat varjostaneet skandaalit ja tragediat. Vanha taru kertoo Grimaldien kirouksesta, joka tekee tyhjiksi toiveet avio-onnesta.

Toisaalta menneiden vuosisatojen Grimaldeja ei edes nähty kunniallisen aviorakkauden tavoittelijoina. Muut Euroopan kruunupäät pitivät heitä rosvoparoneina, joiden ruhtinaskunnassa hurjasteltiin naapurimaiden rajoittamien syntien, kuten uhkapelin parissa.

Ruhtinas Rainier III huolestuikin maansa imagosta ja päätti parantaa sitä nappaamalla universumin kauneimman katolisen naisen morsiamekseen. Kohtaaminen filmitähti Grace Kellyn kanssa Paris Match -lehden kuvauksissa vuonna 1955 johti pikakihlaukseen ja onnettomaan avioliittoon. Lahjakkaan ruhtinattaren oli luovuttava urastaan ja kestettävä hymyillen miehensä kylmänkiskoisuutta.

Vuonna 1982 autokolarissa menehtyneen Gracen jälkeläisille amor ei ole ollut sen suosiollisempi. Esikoinen Caroline päätyi ensin naimisiin turmeltuneisuudestaan tunnetun Monacon ruhtinatar CharlenePhilippe Junot’n kanssa ja seuraava aviomies Stefano Casiraghi kuoli veneonnettomuudessa. Nykyinen puoliso eli Hannoverin prinssi Ernst August on juoppo, jonka kanssa vihkivala elää vain paperilla. Pikkusisko Stéphanie on vaihtanut poikaystävää kuin paitaa omasta henkivartijastaan sirkuksen norsunkesyttäjään.

Eniten luupin alle on joutunut sisarusparven keskimmäisen eli ruhtinas Albertin, 59, rakkauselämä. Monacossa kruunu siirtyy edelleen vanhakantaiseen tapaan vanhimmalle pojalle. Mikäli Albert ei olisi löytänyt kansalle kelpaavaa morsiankandidaattia, valtikka olisi ojennettu hänen jälkeensä Carolinen pojalle Andrealle.

Pitkään näyttikin siltä, ettei kruununperillistä ollut luvassa. Albertin lehtolapset – Yazmin Grace, 25, ja Alexandre, 14 – eivät Monacon lain mukaan kelpaa valtaistuimelle. Albert oli myös solminut suhteen aviottomien lastensa äiteihin eli tarjoilija Tamara Rotoloon ja lentoemäntä Nicole Costeen himon huumassa, joten pitkäaikaisempaa romanssia ei ollut tiedossa.

Myös herran seksuaalista suuntautumista on aprikoitu.

”Aluksi epäilyt homoseksuaalisuudesta naurattivat. Sitten ne alkoivat ärsyttää”, Albert myönsi Madame Figaro -lehden haastattelussa juoruilun kiehuessa kuumimmillaan vuonna 1994.

Vuonna 2006 uuden ruhtinaan rinnalla ensi kertaa esiintynyt zimbabwelaissyntyinen Charlene Wittstock tuntui monacolaisten mielestä taivaan lahjalta. Urheilullinen neito jakoi Albertin kiinnostuksen kohteet – olihan ruhtinas innokas urheilun tukija ja entinen kilpakelkkailija.

Parin tuttavuus oli ehtinyt muhia jo kuuden vuoden ajan. Mikä parasta, Charlene oli yhtä säteilevän kaunis kuin edesmennyt Grace.

Pidättyväisen oloinen Charlene poseeraa rennoimmillaan lastensa, Gabriellen ja Jacquesin ja miehensä Albertin seurassa. © Mvphotos

Kissatappelu hovissa

Charlene kantaa kruununsa arvokkaasti. Hän opiskelee ranskaa ja kääntyi katoliseen uskoon, jota hänen kansansa tunnustaa. Charlene on omistautunut lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia tukeville hyväntekeväisyyshankkeille ja emännöi Monacon maineikasta Punaisen Ristin gaalaa yhtä sulokkaasti kuin Grace aikoinaan.

Viimeistään raskaus, jota saatiin odotella kolme vuotta häiden jälkeen, sulki afrikkalaiskaunottaren monacolaisten suosioon.

Yksinäisyys vaanii kuitenkin huipulla, vaikka Charlenen vanhemmat, uimavalmentajana työskennellyt Lynette ja myyntipäällikön pestistä eläkkeelle jäänyt Michael vierailevatkin ruhtinaskunnassa tiuhaan leikittämässä lapsenlapsiaan.

”Minulla on Monacossa vain pari ystävää. Afrikkalainen taustani tuntuu täkäläisistä vieraalta, eikä ranskan taitoni ole sujuva,” Charlene tunnusti The Independent -sanomalehdelle kesällä 2011.

”Tapasin lähiystäväni heti Monacoon saavuttuani. He ovat säilyneet hyvin rakkaina, sillä heidän tukeensa voin luottaa,” ruhtinatar paljasti Paris-Match-lehdelle lokakuussa 2014.

Luotettavia ystäviä Charlene tarvitseekin, sillä palatsissa riittää selkään puukottajia. Kavalimmiksi ovat paljastuneet Albertin sisarukset Caroline ja Stéphanie sekä ensin mainitun tytär Charlotte. Avun sijaan he ovat enemmänkin viritelleet ansojen.

”Kun menin naimisiin, kukaan ei ojentanut minulle kuninkaallisena olemisen käsikirjaa. Suurimman osan olen oppinut kantapään kautta,” Charlene avautui Paris-Match -lehdelle heinäkuussa 2015.

New York Post -lehti kertoi elokuussa 2016, että Albertin sisarukset sabotoivat esimerkiksi reilut kaksi vuotta sitten Punaisen Ristin hyväntekeväisyystanssiaisten järjestelyitä, joita Charlene johti. Kun häijyilevien siskosten Barbie-prinsessaksi kutsuma ruhtinatar ei vaihtanut juhlien tähtiesiintyjäksi valitsemaansa jazz-laulaja Diane Krallia Bond-sävelmistä kuuluun Shirley Basseyhin, kolmikko boikotoi juhlia. He jopa agitoivat julkkisystäviään muotiguru Karl Lagerfeldiä myöten samaan.

Charlenen sopeutuminen hovipiireihin on ottaanut aikansa. Sopeutumista ovat hankaloittaneet erityisesti Albertin sisaret Caroline ja Stéphanie. © Mvphotos

Monacon ruhtinatar Charlenen valttina kruununprinssi

Carolinen kauna kälyään kohtaan kumpuaa siitä katkeruudesta, minkä pikku-Jacquesin syntymä aiheutti. Sen myötä Carolinen Andrea-pojan mahdollisuukset kruunuun hupenivat.

Samasta syystä Charlene huokuu enemmän itseluottamusta kuin koskaan. Kun pähkäily kruununperillisestä loppui, hänen asemansa Monacon ykkösleidinä oli sementöity.

Itsetuntonsa kohentumisen myötä Charlene ei niele loukkauksia kuin pelokas hiiri, vaan puolustaa reviiriään. Kihlausaikana hän sieti sitä, että Albertin lehtolapsen Alexandren äiti Nicole Coste paistatteli asemansa turvin valokeilassa kaikissa Monacon kissanristiäisissä.

Entisestä lentoemännästä sukeutui muotisuunnittelija kuin taikasauvan heilautuksesta ilman mitään koulutusta tai näyttöjä. Nyt Nicole ei enää hypi Charlenen nenälle, sillä ruhtinatar on vetänyt tämän nimen punakynällä yli kaikista ruhtinaskunnan seurapiiritapahtumista.

”Albertin avioiduttua sen tytön kanssa Alexandre ei ole nähnyt isäänsä. Ymmärrän Charlenen epävarmuuden, mutta miten hän voi kieltää viattomalta lapselta tämän isän?” Nicole Coste uikutti Daily Mail -lehdelle keväällä 2014.

Kaksosten syntymä on selkeästi syventänyt ruhtinasparin suhdetta. Albert on myös osoittanut, ettei hän halua olla Rainierin tapaan etäinen isä.

Charlene ja Albert vihittiin vuonna 2011. © Mvphotos

”Yritän järjestää kalenterini siten, että aikaa jäisi mahdollisimman paljon kaksosille,” Albert kertoi vuosi sitten jouluna hovin julkaisemassa videohaastattelussa.

Hän on ylistänyt vaimoaan tämän omistautumisesta äitiydelle. Kuten Gracella aikanaan, myös nykyisellä Monacon ruhtinatar Charlenella tärkeysjärjestuslistalla lapset ovat ykkösinä.

Lapset ovatkin liima, jotka vahvistavat Charlenen ja Albertin liittoa. Heidän syntymänsä jälkeen puolisot ovat alkaneet nähdä toisensa uusin silmin, kuten Albertin tammikuussa People-lehdelle antama haastattelu osoitti.

”Toisinaan aviopuolisot voivat vasta pitkänkin ajan jälkeen löytää toisistaan uusia ominaisuuksia. Itse ihailen Charlenen sinnikkyyttä päivä päivältä enemmän.”

Lue myös:

Monacon Charlenen raju muodonmuutos

Täydellinen muutos Monacon hovissa: Charlene säteilee taas onnea

X