Jenni Haukio: Lukeminen kannattaa aina

Lukeminen kannattaa aina. Lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja, viestintä- ja empatiakykyä sekä parantaa keskittymiskykyä, muistuttaa Jenni Haukio kolumnissaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran kolumnisti Jenni Haukio.

Lukeminen kannattaa aina. Lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja, viestintä- ja empatiakykyä sekä parantaa keskittymiskykyä, muistuttaa Jenni Haukio kolumnissaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jenni Haukio

Jörn Donnerin aikoinaan klassikoksi tekemä slogan ”lukeminen kannattaa aina” on tänä päivänä yhä ajankohtainen, ellei jopa ajankohtaisempi kuin koskaan. Vaikka teknologiat ovat suhteellisen lyhyessä ajassa mullistaneet koko elämämme, eivät kirjojen ja lukemisen valtavat hyödyt ole muuttuneet mihinkään. Päinvastoin. Harva tulee kuitenkin ajatelleeksi, kuinka lukemalla voi torjua monia nimenomaan meidän ajallemme leimallisia ongelmia kuten syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.

Yhdysvaltalaisyliopiston tekemän, yli 60 valtiota kattavan vertailun perusteella Suomi on lukutaidossa maailman kärkimaa. Analyysiin vaikuttivat muun muassa koulutus- ja kirjastojärjestelmät, sanomalehtien lukutottumukset, lukemisen oppiminen kouluissa ja tietokoneiden käyttömahdollisuudet. Heti Suomen perään sijoittuivat Norja, Islanti, Tanska ja Ruotsi, joten pohjoisten hyvinvointivaltioiden ote kansojensa sivistyksestä on edelleen koko maailman huippua.

Lukeminen kannattaa aina.

”Lukeminen kannattaa aina.” © tommi tuomi/om-arkisto

Valitettavasti Suomessa kuitenkin on selvästi enemmän syrjäytyneitä nuoria kuin muissa Pohjoismaissa. 20–24-vuotiaista nuoristamme niinkin suuri joukko kuin yli 15 prosenttia on kokonaan koulutuksen ja työelämän ulkopuolella. Onneksi syrjäytymisen ehkäisemiseksi tehdään jatkuvasti työtä monin eri toimenpitein ja eri toimijoiden voimalla. Yksi ilmiön torjumisen yhteydessä kenties harvemmin esillä olleista lääkkeistä on nimenomaan lukumotivaation ylläpitäminen jo peruskoulussa. Syrjäytymistä ehkäisee tehokkaasti opintojen jatkaminen myös peruskoulun jälkeen.

Lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja, viestintä- ja empatiakykyä

Kunpa aikuiset elämän hektisyydestä, suorituspaineista ja arjen kuormittavuudesta huolimatta jaksaisivat lukea lapsilleen. Se on suora sijoitus lasten tulevaisuuteen – ja samalla koko Suomen tulevaisuuteen. Lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja, viestintä- ja empatiakykyä sekä parantaa keskittymiskykyä. Lukemisella on yhteys parempaan koulumenestykseen, sanavaraston monipuolistumiseen ja mielikuvituksen kehitykseen. Ja mikä hätkähdyttävintä: kotona lukeminen vaikuttaa lapsen tulevaan menestykseen jopa enemmän kuin vanhempien tausta.

Myös varttuneempien kannattaa lukea. Se hidastaa ikääntymisen haittoja. Pitkää, tarinallista tekstiä luettaessa laajat aivoalueet aktivoituvat. Se edistää muistin säilymistä. Kirjaan uppoutumalla voi tehokkaasti alentaa stressitasoaan – jo kuudessa minuutissa syke laskee ja lihasjännitys hellittää. Hauskaa, helppoa, hyödyllistä ja kaiken lisäksi ilmaista jokaiselle kirjastokortin haltijalle!

Lue kaikki Jenni Haukion kolumnit.

X