(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Ulvilan murhamysteeri, ma 16.3. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Yle esittää Pekka Lehdon ohjaaman, Jukka S. Lahden murhan sekavaa tutkintaa perkaavan dokumentin sen jälkeen, kun hovioikeus totesi Anneli Auerin toisen kerran syyttömäksi miehensä murhaan.

Vuoden 2006 tapahtumat ulvilalaisessa asunnossa ovat kasvaneet mediasirkukseksi, jollaista tässä maassa ei ole ennen nähty. 

Lehdon sympatiat ovat selvästi Auerin puolella, mutta ennen kaikkea hän pyrkii näyttämään sen, kuinka murhatutkinta tunaroidaan totaalisesti. Tapauksen syyttäjäkin myöntää, että tutkinta on alussa lähtenyt ”vähän mettään”.

Eikä sieltä metsästä ihan heti pois tultukaan. Peitepoliisin soluttautuminen Auerin poikaystäväksi ei tuo tuloksia, poliisin oman tutkijan jättämä dna sotkee vuosia tutkinnan suuntaa, medialle vuodetaan valheellista tietoa, ja sitten ovat vielä epämääräiset väitteet selvänäkijöiden käytöstä tutkinnassa. Luottamus ei ole ensimmäinen sana, joka tästä tulee mieleen. 

Dokumentti herättää vahvoja tunteita. Varsinkin perheen vanhimman tyttären ääni hätäpuhelunauhalla ja hänen useat poliisikuulustelunsa aiheuttavat vilunväristyksiä. Tunteita herättää myös tapauksen omituinen seksuaalirikossivuhaara, jonka spekulointi on osittain turhaa, koska suljetuin ovin käydyn oikeudenkäynnin pöytäkirjat ovat salaisia.  

Mielikuvat on yksi keskeinen osa tapausta. Syyttäjä Jorma Valkama ihmettelee avoimesti sitä, ettei Auer näytä tunteitaan. Dokumentissa todetaankin, että Auer on ollut julkisen noitavainon kohde.

Täytyy kuitenkin muistaa, että myös Lehto operoi mielikuvilla ja käyttää elokuvantekijän oikeutta leikata materiaalia. Sen pohjalta jää vaikutelma, ettei Auerin syyllisyydestä ole riittävästi todisteita. 

Onnimanni Liukkonen

The Descendants, ma 16.3. klo 21.00 Sub  ***1/2

ELOKUVA (USA 2011) Isot, yllättävät ja ristiriitaisetkin tunteet vaativat selvittelyjä Alexander Paynen perhedraamassa The Descendants, joka ansaitsisi oman suomenkielisen nimen. Tarpeettomat sokeroinnit tai kitkeryydet välttävä käsikirjoitussovitus palkittiin Oscarilla.

Elokuva sijoittuu Havaijille, jonka miljööt ja aurinkoinen musiikki tuovat oman taustansa ja somistuksensa kehityskertomukselle. George Clooney esittää saarella pitkään asuneen valkoisen suvun päämiestä, jonka vaimo joutuu kohtalokkaaseen onnettomuuteen.

Miehelle paljastuu vaimonsa olleen suhteessa paikalliseen kiinteistönvälittäjään. Samalla hän yrittää olla isällisenä tukena kahdelle tyttärelleen. Nuorempi on isäänsä hämmentävä esimurrosikäinen, vanhempi jo päihdehoitoa saanut teini, joka tuo mukanaan poikaystävänsä.

Ihmisyyttä ymmärtävä elokuva kertoo tarinansa sopivan täsmällisesti, hairahtumatta sivupoluille: mustan huumorin heitot kuuluvat oleellisesti tunneskaalaan.   

Arto Pajukallio

Man Up, ti 17.3. klo 19.00 Hero

SARJA Uusi amerikkalainen sitcom on ainakin lähtöajatukseltaan mielenkiintoinen. Sarja pyrkii pohtimaan sitä, millaista on olla mies tänä päivänä.

Jutun pääosassa on keski-ikäinen valkokaulustyöntekijä Will (Mather Zickel), joka elää omakotitalolä­hiössä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Willin vaari taisteli toisessa maailmansodassa, isä Vietnamin sodassa. Will itse pelaa sotapelejä tietokoneella. Onko hän enää samalla tavalla mies kuin häntä edeltäneet sukupolvet? 

Ensimmäisessä jaksossa vietetään Willin pojan 13-vuotissyntymäpäiviä. Pojalle pitäisi vain keksiä lahjaksi jotain tarpeeksi miehekästä. Apua suunnitteluun antavat muun muassa Willin parhaat kaverit Kenny (Dan Fogler) ja Craig (Christopher Moynihan). 

Man Upin alkujakso on vähintäänkin lupaava. Komiikka vaikuttaa välillä turhankin tavanomaiselta sitcom-kamalta. Mutta joitain kivoja oivalluksiakin löytyy. Seuraavissa osissa nähdään, kykeneekö sarja täyttämään luomansa odotukset.

Henri Waltter Rehnström

Isä Brown ja hänen laumansa, ke 18.3. klo 17.10 TV1

SARJA Brittikirjailija C. K. Chesterton muistetaan ennen kaikkea Isä Brown -hahmon luojana. Lempeäkasvoinen, pyylevä ja iänikuista sateenvarjoaan alati mukanaan kantava kirkonmies oli myös taitava rikosten ratkoja. Hahmo on seikkaillut lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Isä Brown ja hänen laumansa on vuonna 2013 alkunsa saanut ja edelleen jatkuva brittisarja, jonka nimiosaa esittää muun muassa Harry Potter -elokuvista tutuksi tullut Mark Williams.

Ensimmäisessä jaksossa pappismies saa selvitettäväksi uuden kirkonkellon avajaisissa tapahtunutta murhaa. Nuori nainen ottaa veriteosta syyt niskoilleen, mutta isä Brown ei suostu uskomaan tämän syyllisyyteen.

Isä Brown ja hänen laumansa on sopivan murhantäyteistä perusviihdettä keskiviikkoiltojen alkuun. Ote on kepeä, ei niin kauhean vakava, mutta tarpeeksi koukuttava, jotta sarjaa jaksaa seurata.

Parasta kaikessa on isä Brownin moniulotteinen hahmo. Ulkoa päin hyvinkin sydämellinen mies saattaa tarvittaessa olla hyvinkin tiukka ja armoton.

Henri Waltter Rehnström

The Mob Doctor, la 14.3. klo 21.41 TV2

SARJA House loppui keväällä 2012. Kanava Fox kaipasi kipeästi uudenlaista mutta samalla Housea muistuttavaa sairaalasarjaa. Parhaalta kuulostanut idea toteutettiin: tehdään huippukirurgista mafian alainen. Vähän kuin Sopranosin ja Greyn anatomian parhaat puolet timmissä paketissa. 

Itsevarmaa mutta haavoittuvaista kirurgia Grace Devliniä esittää Good Wifessäkin näytellyt Jordana Spiro. Hippolyteen valan rikkominen on vaarassa, kun veljeään suojeleva lääkäri pyydetään listimään rikosjärjestöläisiä.

Päähahmon ristiriidat jättävät paperisen tunteen: Devlin on asenteellinen mutta ammattitaitoinen nainen. Hän kovistelee kollegoitaan, mutta nössöilee lapsipotilaiden kanssa.

Syke on nopea, kun kliseisiä teemoja pyöritetään: autokaahailua, väittelyä rivon äidin kanssa, verisiä leikkaussaleja, flirttailua töissä, takaumia lapsuudesta.  

Sarja jättää samanlaisen hätäisen tunteen kuin päähenkilöllä on elämässään. Väljästi tositapahtumiin pohjautunut väkinäisyys pyristeli vain yhden kauden.

Tero Kartastenpää

X