Vihaatko runoja, Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jan Erola?

Runoja kustantava Poesia ei osallistu Helsingin kirjamessuille, koska ei saa siellä näkyvyyttä. Mitä tähän vastaa ohjelmajohtaja Jan Erola?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Poesia-kustantamo jättää tänä vuonna Helsingin kirjamessut väliin. Ohjelmapäällikkö Jan Erola ei koe, että messujen kirjallisuuskäsitys olisi suppea.

Runoja kustantava Poesia ei osallistu Helsingin kirjamessuille, koska ei saa siellä näkyvyyttä. Mitä tähän vastaa ohjelmajohtaja Jan Erola?
(Päivitetty: )
Teksti:
Ulla Janhonen

Poesia-kustantamo jättää tänä vuonna Helsingin Kirjamessut väliin.

Miksi ihmeessä ette osallistu messuille, runoilija ja Poeasian myyntivastaava Sirpa Kyyrönen? 

”Olemme kokeneet, että emme saa rahoillemme vastinetta, sillä runoilijamme eivät ole päässeet esiintymislavoille.”

Vuonna 2010 perustettu Poesia on ollut Helsingin Kirjamessuilla kuuden vuoden ajan. Heillä on ollut messuilla koju, josta he ovat maksaneet  3000‒4000 euroa.

”Tällä rahalla olemme ostaneet markkinanäkyvyyttä. Emme silti ole saaneet omiamme takaisin, koska runoilijoitamme ei ole hyväksytty varsinaiseen ohjelmaan, jolloin he olisivat esiintyneet myös lavoilla.”

Kärsiikö monimutoisuus?

Sirpa Kyyrönen on palkittu Katri Vala -palkinnolla sekä Tanssiva karhu -runopalkinnolla. Hänen lisäkseen Poesian runoilijoihin kuuluu muitakin palkittuja runoilijoita, kuten esimerkiksi  Henriikka Tavi ja Teemu Manninen.

Poeasia kustantaa myös kokeellista proosaa. Kyyrönen sanoo, että Poeasia on huolissaan vähälevikkisen kirjallisuuden ja runouden asemasta Suomessa.

”Näyttää siltä, että messuilla esiintymislavoille pääsevät vain kirjailijat, jotka kiinnostavat mahdollisimman suurta yleisöä. Se on tavallaan ymmärrettävää, mutta näin kirjallisuuden monimuotoisuus kärsii.”

Kyyrönen painottaa, ettei Poeasia varsinaisesti halua boikotoida messuja eikä kannusta muitakaan tekemään niin, mutta hänen mukaansa pitäisi nyt miettiä, miltä kirjallisuus näyttää messuilla.

”Moni ihminen käy vuodessa yhdessä kirjallisuustapahtumassa, joka nimenomaan on Helsingin Kirjamessut. Tälle ihmiselle muodostuu kuva kirjallisuudesta juuri näiden messujen kautta.”

Kyyrösestä olisi hienoa, jos runoilijat voisivat paitsi lukea runojaan myös keskustella messuilla teoksistaan esimerkiksi romaani- ja tietokirjailijoiden kanssa.

Jan Erola: ”Tervetuloa ideoimaan”

Etkö pidä runoista, Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jan Erola?

”Päinvastoin! Runot ovat tärkeä osa kirjallisuuskenttää, ja runolijat ovat ehdottoman tärkeä porukka. Siksi meillä on messuilla Runosunnuntai, jolloin lavalle astuvat runoilijat lukemaan runojaan.”

”Jos Poeasia kokee, ettei se ole saanut näkyvyttä, tervetuloa ideoimaan uusia malleja ja toimintatapoja. He voisivat olla suoraan minuun yhteydessä. Puhelinnumeroni on julkinen.”

Erola on itsekin työskennellyt kirjankustantamoissa ja kustantanut myös runoteoksia.

”Sain niiden kustantamisen läpi, kun sanoin talousihmisille, että runot ovat brändi-investointi. Talousihmisille kun pitää puhua heidän omalla kielellään. Tappiota niistä silti tuli, mutta en kadu.”

Erola ei myöskään niele sitä, etteikö messuilla näkyisi kirjallisuuden monimuotoisuus.

”Meillä on pitkälti yli tuhat esiintyjää erilaisilla lavoilla. Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.”

Erola on myös ideoinut esikoiskirjailjoiden tapahtuman.

”Jokainen esikoiskirjailija saa kertoa itsestään kolmen minuutin ajan. Yleensä he eivät ole päässeet esiintymään.”

Esikoiskirjailijoita on tänä vuonna noin 70.

Helsingin kirjamessut 26.‒29.10. Messukeskuksessa 

Lue myös:

Helsingin Kirjamessuilla esitellään vanhaa aikakauslehtien kansitaidetta – Äänestä suosikkisi ja voita kirja

 

 

X