Helsingin Kirjamessuilla esitellään vanhaa aikakauslehtien kansitaidetta – Äänestä suosikkisi ja voita kirja

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Osallistu äänestykseen ja voita kirjapalkinto. © PEKKA NIEMINEN/OTAVAMEDIA
Helsingin Kirjamessuilla on esillä Maalauskansien aikakausi -näyttely. Se esittelee 20 suomalaista taiteilijaa, jotka ovat tehneet kansia aikakauslehtiin. Äänestä kansisuosikkiasi ja voit voittaa kirjapalkinnon.

Helsingin KirjamessuillaSuomen Antikvariaattiyhdistyksen osastolla on esillä Kari Elkelän kokoama Maalauskansien aikakausi -näyttely. Se esittelee 20 suomalaista taiteilijaa, jotka ovat tehneet upeaa kansitaidetta ja komeita kuvituksia aikakauslehtiin. Kuvittajilta tilattuja maalauskansia käytettiin aikakauslehdissä erityisesti 1920–1960-luvuilla.

Omana aikanaan kansikuvittajia ja heidän töitään ei erityisemmin arvostettu, mutta nykyisin ne luovat nostalgisen kuvan menneestä ajasta.

Eniten maalauskansia Seurassa

Seura työllisti eniten kansitaiteilijoita. 1930–1950-luvuilla yli 30 kuvittajaa työskenteli lehdelle. Näistä kuvittajista 13 on nyt esillä näyttelyssä. Hyvän foorumin kansitaiteelle tarjosi myös 1950-luvun Viikkosanomat, jolle tyylikkään ilmeen loivat erityisesti Björn Landström ja Erik Bruun.

Muistoja herättävää taidetta ovat Martta Wendelinin Kotilieteen  ja sen lyhytaikaiseen kilpailijaan Oma koti -lehteen tekemät maalaisromanttiset kannet. Toinen nostalginen lehtiryhmä ovat lasten joululehdet, joita Wendelinin ohella kuvittivat  Rudolf Koivu ja Maija Karma. Muista töistään tuttuja aikakauslehtien kansikuvittajia olivat Kari Suomalainen ja Erkki Tanttu.

Näyttely tekee kunniaa myös vähemmän tunnetuille kansitaiteilijoille. Tällaisia ovat Toivo Fahlenius, Aarno Hammar, Gundell Knüpfer, Kyllikki Raustila, Carita Roden ja Hilkka Rosola.

Helsingin Kirjamessut pidetään 26-29.10.2017.

Kilpailu on päättynyt.

Mikä kansi on suosikkisi? Äänestä!

Äänestä kansivaihtoehdoista suosikkisi. Kaikkien 30.10.2017 vastanneiden kesken arvotaan kaksi Satumaa - Reijo Taipaleen tarina -kirjaa.

Galleria

X