Päihteet ja uhkapelit ovat kuuluneet golfin kauhukakaran John Dalyn arkeen: ”Minulle ei opetettu menestystä”, hän myöntää dokumentissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viina ja uhkapelaaminen ovat kuuluneet John Dalyn arkeen. Hän arvioi elämäkertakirjassaan hävinneensä uhkapeleissä 50 miljoonaa dollaria.

(Päivitetty: )
Teksti: Tero Kartastenpää

Kaksikertainen Golfin major-voittaja John Daly ei edusta tyypillisen hillittyä golf-charmia. Päihteet ja uhkapeli ovat värittäneet itseään ”Punaniskaksi Arkansasista” kutsuvan vauhtiveikon elämää.

Vaaleat viikset, takatukka, rööki suupielessä. John Daly ei näyttänyt elokuussa 1991 golf-mestarilta. Hänen mottonsa kuului: riskeeraa, ole aggressiivinen.

Daly asteli PGA Championshipin viheriölle Indianassa yhdeksänneltä varasijalta kisaan. Hän ei edes ehtinyt harjoitella Major-turnaukseen mutta pelasi parhaiten. Hit hard, lyö lujaa oli toinen motto.

Nykyään kisan voittaja saa lähes kaksi miljoonaa dollaria, Dalyn voiton aikaan 230 000 dollaria. Ihan sama minkä summan hän olisi ansainnut, se olisi mennyt kasinoiden kassoihin.

Dokumentti on osa amerikkalaisen urheilukanavan ESPN:n sarjaa 30 for 30. Tunnin dokumenteissa kerrotaan nykyurheilun suurimpia tarinoita. Sarjan 85:nnen dokumentin alkuperäisnimi Hit It Hard juontaa Dalyn kykyyn lyödä katsojia hämmentäneitä pitkiä lyöntejä.

Lemmikkihäirikkö

Ohjaajat David Terry Fine ja Gabe Spitzer ehdottivat kanavalle, että henkilödokumentin voisi ajoittaa yllätysvoiton 25-vuotispäivälle kesällä 2016. Dokumentin lähtökohta on näyttää menestyksen epätavallisuus ja nykypäivän tavanomaisuus.

Dokumentaristit tallentavat, kun viisikymppinen Daly ajaa nurmikoita Lion’s Den -golfklubilla ja jakaa nimmareita Hooters-ravintolan parkkipaikalla. Tupakka palaa jatkuvasti. 51-minuuttisen ohjelman päähuomio on kuitenkin 1990-luvun hurjissa päivissä.

Dalysta tuli sponsorien suosikki, yleisön lempihäirikkö. Entinen altavastaaja ei sopeutunut tilanteeseen, jossa rahaa riitti viinaan ja uhkapelaamiseen. Golf-suoritusten sijaan media alkoi raportoida kännistä ja kiukuttelusta. Kun hetkeksi raitistuneen Dalyn lyönti ei kulkenut, hän alkoi uskoa, että pelaisi paremmin humalassa. Hän teki paluun huipulle, kun oli pelannut pari vuotta surkeasti. Viina vaihtui suklaariippuvuuteen. Dalylta ei odotettu yhtään mitään British Openissa 1995, ja hän voitti. Sen jälkeen alkoi syvä alamäki.

”Minulle ei oltu opetettu menestystä”, hän kertoo syyn ailahtelevuuteensa.

Punaniskan paluu

Ohjaajat käsittelevät medialle katkeroitunutta urheilijaa kunnioittavasti. Daly katsoo kameraan ja kertoo hakkaavasta isästä ja siitä, miten hän opetteli golfin Jack Nicklausin kirjasta. Golf-maailma ei osannut ottaa vastaan maalaispoikaa, mutta hänelle tausta on ollut ylpeyden aihe. Twitterissä aktiivinen Daly nimittää itseään tunnisteella ”punaniska Arkansasista”.

Pidättäytyvää golffaria hänestä ei saa millään. Pikkutakkikin on kuvioitu Amerikan lipusta.

Kannattaa katsoa henkilödokumentti loppuun asti. Kuten oikeaoppisen urheilun haavoittuneen mestarin pitää, Daly on käynnistänyt laulu-uran. Hän laulaa kantria, ja aikoo lyödä lujaa, jatkossakin.

John Daly – Golfin kapinallinen, sunnuntaina 5.8, klo 19.50, Sub

 

X