Päästäänkö ulosottomiesten tulospalkkauksesta jo eroon? Nyt virkamiehen 3500 euron peruspalkka nousee perimispalkkiolla henkilökohtaisen perimistuloksen mukaan

Monet velalliset kokevat taloudellisella ahdingollaan hyötymisen epämiellyttävänä: ”Ihan järjetöntä, ihan sairasta”, Velallisten tuki -yhdistyksen aktiivi Eija Kuuslakin toteaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Monet velalliset kokevat taloudellisella ahdingollaan hyötymisen epämiellyttävänä: ”Ihan järjetöntä, ihan sairasta”, Velallisten tuki -yhdistyksen aktiivi Eija Kuuslakin toteaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Tällä hetkellä ovat käynnissä ulosottomiehiä koskevat virkaehtosopimusneuvottelut, joissa työnantajapuoli pyrkii eroon ulosottomiesten tulospalkkioista.

Sopimusneuvotteluiden päättymisestä ei ole vielä tietoa.

”Heillä on tällä hetkellä voimassa sopimus, jota noudatetaan. Tämän vuoden puolella toivotaan, että saadaan sopimusneuvotteluihin päätös. Alkusyksystä toivotaan, että päästään eteenpäin”, oikeusministeriön hallitusneuvos Lauri Liusvaara sanoo.

Ulosottomiesten tulospalkkiokäytäntö on vuosikymmeniä vanha. Kihlakunnanulosottomiehet saavat sitä isompaa palkkaa, mitä enemmän he saavat ulosmitattua velallisen omaisuutta.

”Työnantajan tavoite on mennä kohti kokonaispalkkausta, mutta en tiedä poistuuko tulospalkkaus kokonaan”, oikeusministeriön hallitusneuvos Kari Liede kertoo.

Tällä hetkellä kihlakunnan ulosottomiehillä on noin 3500 euron peruspalkka, jonka päälle tulee tulospalkkio henkilökohtaisen perimistuloksen mukaan.

Ulosottomiesten keskimääräinen kokonaispalkka on noin 5000 euroa kuukaudessa, josta noin kolmasosa on provisiota.

Provisiot poikkeuksellisia virkamiehillä

Ulosottomiesten tulospalkkiot ovat hyvin poikkeuksellisia valtionhallinnossa. Tulospalkkioiden toivotaan tehostavan ulosottoa.

”Palkkioiden osuudet ovat nousseet aika huomattavasti viime vuosina. Joku voi saada 50 prosentin provisiotakin, vaikka harva siihen pystyy. Tulospalkkio on kannustava ja sen on todettu tehostavan ulosottoa. Siinä on kuitenkin paljon epäilyttäviä puolia, kuten että ulosottomiehet saavat rahastaa tällaisesta toiminnasta”, Kari Liede sanoo.

Velalliset vastustavat virkamiesten tulospalkkiota

Nyt provisioista pyritään eroon, sillä monet poliitikot ja velalliset ovat nousseet vastustamaan niitä.

Esimerkiksi oikeusministeri Antti Häkkänen on kertonut vastustavansa ulosottomiesten suuria tulospalkkioita aikansa eläneenä käytäntönä.

Myös velkaisia ihmisiä edustava Velallisten tuki -yhdistys vastustaa ulosottomiesten tulospalkkiota.

”Nyt tähän tekisi mieli sanoa ruma sana. Mutta sanon, että ulosottomiesten tulospalkkio on todella syvältä, kun kuitenkin noin joka kymmenes suomalainen on ulosotossa. Ihan järjetöntä ja sairasta tämä touhu. Se johtaa ahneuteen ja vääristää systeemiä, kun he saavat jokaisesta ulosmittauksesta palkkion”, Velallisten tuki yhdistyksen aktiivi ja Suomen Kansallisoopperan asiakaspalvelutyöntekijä Eija Kuusla sanoo.

Pelätään huonontavan velallisen asemaa

Ulosottomiesten tulospalkkio voi pahimmillaan johtaa velallisen aseman huononemiseen. Ulosottomiehet voivat käytännössä antaa velallisille harkinnanvaraisia joustoja vähemmän, koska hyötyvät itse jokaisesta peritystä ulosottosummasta.

Eija Kuusla uskoo juuri näin tapahtuvan. Hän kertoo, ettei saanut miehensä kanssa vuosikausiin ulosoton vapaakuukausia.

”Minä menin ulosottomiehen esimiehelle valtakunnanvoudille niin saatiin vasta sitten lyhennysvapaa. Se kuuluu antaa, koska meillä hajosi pesukone ja me tarvittiin silmälasit kummallekin”, Kuusla kertoo.

X