Siirtolaistulva jättää jälkeensä suuren määrän paperittomia - ”He joutuvat elämään maan alla”

Tuhannet maahanmuuttajat vaarassa pudota kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle, poliisi varoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Turvapaikanhakijoita Kemin rautatieasemalla 14. syyskuuta 2015.

Tuhannet maahanmuuttajat vaarassa pudota kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle, poliisi varoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Mikael Vehkaoja

Pakolaisvirta Eurooppaan kiihtyy. EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin tuoreen raportin mukaan EU:hun tuli elokuussa 156 000 maahanmuuttajaa. Koko vuonna 2014 luku oli yhteensä 280 000.

Yksi ennätys murskattiin heinäkuussa, kun EU-maat vastaanottivat yli satatuhatta turvapaikkahakemusta.

Suurin tulijaryhmä heinäkuussa olivat syyrialaiset (32 000), joista melkein kaikille myönnetään turvapaikka. Toiseksi eniten rajan yli tuli afganistanilaisia (20 000). Afgaaneille turvapaikka ei ole itsestäänselvyys, EU on käännyttänyt heistä melkein puolet.

Moni muukin Eurooppaan vaeltanut jää ilman turvapaikkaa – ja oleskelulupaa.

Mitä heille sen jälkeen tapahtuu?

Epätoivoisimmat ovat sytyttäneet itsensä tuleen. Näin on viime vuosina uutisoitu käyneen muun muassa Irlannissa ja Australiassa.

Osa paperittomista jatkaa vaellustaan EU:n ulkopuolella.

Osa jää laittomasti Eurooppaan. Pakolaiset katoavat vastaanottokeskuksesta saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen. Tai he antavat saattaa itsensä EU:n ulkorajalle vain palatakseen hetken kuluttua takaisin.

He ovat uusi, näkymätön Eurooppa. Joukko ihmisiä, jotka ovat pudonneet kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle.

Heitä näkee Etelä-Euroopan suurkaupungeissa: Irtolaisia myymässä aurinkolaseja ja muuta rihkamaa kävelykadulla. Myyntimiehiä, joiden on voitettava joka päivä juoksukilpailu: Kun poliisi tulee tekemään ratsiaa, he pinkaisevat pakoon.

Toistaiseksi akuutti pakolaiskriisi on vaatinut niin paljon voimia, ettei laittoman maassaoleskelun seurauksista ole juuri puhuttu. Frontex ja Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto EASO eivät halua edes arvioida, paljonko Euroopassa oleskelee ihmisiä laittomasti ensi vuonna.

”Tilanne EU:n ulkorajoilla on juuri nyt hyvin dynaaminen”, Frontexista kommentoidaan.

Suomen viranomaisten tietoon tuli viime vuonna 3000 ulkomaalaista, jotka oleskelivat maassa laittomasti. Yleisimmät kansalaisuudet olivat Irak, Somalia, Venäjä, Afganistan ja Iran. Tämä käy ilmi poliisihallituksen raportista.

Turvapaikanhakijoita oli yli 3000. Heistä puolet sai kielteisen päätöksen. Pakolaisaallon myötä on helppo ennustaa, että laittomasti maassa oleskelevien määrä tulee kasvamaan myös Suomessa.

Mitä siitä seuraa?

”Yhteiskunnalle voi koitua erilaisia yleisen järjestyksen ja turvallisuuden uhkia, jos nämä ryhmät pääsevät kasvamaan isoiksi”, arvioi poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta.

Hän korostaa, että järjestäytyneessä yhteiskunnassa viranomaisen on tiedettävä, keitä maassa oleskelee.

”Laittomasti maassa oleskeleva henkilö joutuu elämään maan alla. Ja silloin kun joudutaan elämään tällaisissa olosuhteissa, elanto on jotenkin hankittava. Näillä ihmisillä on suuri riski syrjäytyä tai ajautua tekemään rikoksia. Toisaalta heillä on riski joutua rikollisryhmien hyväksikäyttämäksi”, Poutanen sanoo.

Kaikkein suurin riski koituu laittomasti maassa oleskelevalle itselleen.

”Nämä ihmisillä ei ole mahdollisuutta mennä laillisesti töihin tai opiskella. Heillä ei ole mahdollista saada yhteiskunnan palveluita, ei terveyspalveluita tai mitään muitakaan palveluita”, Mia Poutanen muistuttaa.

Turvapaikkahakemuksen käsittely kestää keskimäärin puoli vuotta. Alkuvuodesta 2016 Euroopassa on todennäköisesti kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka oleskelevat täällä laittomasti.

Suomella ja EU:lla on syksy aikaa miettiä, miten tähän haasteeseen vastataan.

X