Leipuri-kondiittori Emeliina Papinniemi, 21, matkustaa Abu Dhabiin nuorten ammattitaitajien MM-kilpailuihin

Leipuri-kondiittori on ylpeä ammatistaan, mutta näkee koulutuksen tasossa parannettavaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Emeliina Papinniemi on leipuri-kondiittori.

Leipuri-kondiittori on ylpeä ammatistaan, mutta näkee koulutuksen tasossa parannettavaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Leipuri-kondiittori Emeliina Papinniemi, 21, matkustaa lokakuussa Abu Dhabiin nuorten ammattitaitajien MM-kilpailuihin.

Suomen edustajasta piti alun perin järjestää oma karsinta. Sitä ei kuitenkaan tarvittu, koska Papinniemi olisi ollut ainoa osallistuja. Alan oppilaitoksissa nimittäin katsottiin, ettei karsintoihin kannata edes lähettää ketään, jos Papinniemi on mukana.

Nuoreksi kyvyksi Papinniemi on siis jo varsin maineikas – ja taitava. Viime vuonna hän oli mukana Suomen kokkimaajoukkueessa, joka saavutti Erfurtin kokkiolympialaisissa historiallisesti hopeamitalin.

Leipuri-kondiittorin opinnot vetivät puoleensa

Papinniemi on kotoisin Imatralta ja kävi ammattikoulun Lappeenrannassa. Vielä yläkoulun alussa hän oli menossa lukioon. Vanhemmat ovat korkeakoulutettuja, isosisko kävi lukiota, ja sinne kaveritkin mielivät.

Leipominen oli Papinniemestä kivaa, ja hän hakeutui kahdeksannella luokalla tet-harjoitteluun leipomoon. Sen jälkeen ajatus leipuri-kondiittorin opinnoista alkoi tuntua oikealta.

Varmuuden vuoksi Papinniemi halusi tehdä kaksoistutkinnon.

”Lukion ja amiksen reaaliaineitten ja kielten opetuksen tasoero on ihan valtava. Kävin pari ruotsin ja englannin kurssia amiksen puolella ammattisanaston vuoksi, ja se tuntui siltä kuin olisi palannut yläasteelle.”

Ammatillisessa koulutuksessa petrattavaa

Taitaja-kilpailuun Papinniemi päätyi opettajan ehdotuksesta. Kilpaileminen on syventänyt motivaatiota ja kiinnostusta kehittyä yhä paremmaksi. Voiton myötä Papinniemi palkattiin turkulaiseen MBakeryyn, jossa hän tekee nyt oppisopimuksella kondiittorin ammattitutkintoa.

Papinniemi on tyytyväinen opintiehensä mutta näkee ammatillisessa koulutuksessa parantamisen varaa.

”Taso riippuu hirveästi opettajasta. Se oikeastaan määrittää, miten opiskelu menee. Minulla oli tosi hyvä konditoriapuolen opettaja, joka on nyt yksi valmentajistani.”

X