Alzheimer-tutkimus: Keski-iän lihavuudella on yhteys muistisairauteen

Keski-iän lihavuus kuormittaa aivoja ja saattaa edistää muistisairauden kehittymistä. Tämän osoittaa uusi tutkimus, jonka toteuttivat yhteistyössä Uusi eurooppalainen, Itä-Suomen yliopisto ja Sheffieldin yliopisto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Tutkimus osoitti, että ylipaino vaikutti Alzheimeriin yhdistettyihin muuttujiin”, kertoo emeritaprofessori Hilkka Soininen Itä-Suomen yliopistosta.

Keski-iän lihavuus kuormittaa aivoja ja saattaa edistää muistisairauden kehittymistä. Tämän osoittaa uusi tutkimus, jonka toteuttivat yhteistyössä Uusi eurooppalainen, Itä-Suomen yliopisto ja Sheffieldin yliopisto.
Teksti:
Anastasia Ranta

Uusi Alzheimer-tutkimus osoitti, että ylipainoisilta löytyi Alzheimerin taudin vaurioalttiuteen viittaavia muutoksia aivoissa. Eroavaisuuksia löytyi aivojen harmaan aineen tilavuudessa, valkoisen aineen eheydessä sekä aivojen verenvirtauksessa.

”Aivomuutokset alkavat jo vuosia ennen taudin ilmenemistä. Tutkimus osoitti, että ylipaino vaikutti Alzheimeriin yhdistettyihin muuttujiin”, kertoo emeritaprofessori Hilkka Soininen Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkimuksessa hyödynnettiin kolmea eri magneettikuvamenetelmää, joita yhdistämällä aivoalueita saatiin tarkasteltua monipuolisesti ja tarkasti.

Tutkimusryhmästä 47 sairasti lievää Alzheimerin tautia, 68:lla oli lievää kognitiivista heikentymistä ja loput 57 olivat terveitä.

Ylipainoisuuden mittarina käytettiin painoindeksiä (BMI) sekä vyötärön ympärysmittaa.

Monisyinen Alzheimer

Alzheimerin tauti on monisyinen, siihen vaikuttavat myös perintötekijät. Lihavuus ei itsessään aiheuta tautia, mutta on tutkitusti riskitekijä.

”Geeneille ei mahda mitään, siksi painonhallinta on erityisen tärkeää. Tähän kuuluu hyvästä ja monipuolisesta ravinnosta sekä riittävästä liikunnasta huolehtiminen”, Hilkka Soininen sanoo.

”Pelkällä kaurapuurolla ei pärjää”

Alzheimer-potilaan ei kuitenkaan kannata laihduttaa, normaalipainon ylärajoilla pysyminen voi suojata aivoja.

Alzheimerin taudinkuvaan kuuluu usein laihtuminen, johtuen muun muassa syömisen unohtamisesta ja ravinnon yksipuolisuudesta.

”Tulee syödä ravintosuositusten mukaisesti tasapainoisesti proteiinia ja hyviä rasvoja, kasviksia ja marjoja ja hedelmiä, pelkällä kaurapuurolla ei pärjää”, Hilkka Soininen muistuttaa.

Tutkimuskentällä tapahtuu ja Alzheimer-tutkimus etenee

Alzheimerin tautiin ei ole vielä parantavaa lääkehoitoa, mutta tutkimuskentällä tapahtuu jatkuvasti.

Emeritaprofessori Hilkka Soininen kertoo, että yksi ajankohtainen tutkimusaihe on taudin yhteys tulehdustekijöihin.

Tulevaisuudessa Alzheimer saattaa olla havaittavissa myös verikokeen perusteella.

Lue myös: Voiko Alzheimerin taudin ehkäistä aina elintavoilla? Näin neurologian professori vastaa 10 kysymykseen muistisairauden ehkäisystä

Lue myös: Kun Alzheimerin tauti muuttaa elämän – Kuinka kohdata muistisairas läheinen? Miltä muistisairaus tuntuu potilaasta? Lue rohkaisevat neuvot

X