2 vuotta vankeutta Asema-aukion pahoinpitelystä, jonka uhri kuoli – Veronkierrosta pidempiä tuomioita

Jaa artikkeli
Vastarintaliikkeen blogi kirjoitti 30.12.2016 Jesse Torniaisen kuolemantuottamussyytteen kaatumisesta. © ruutukaappaus
Jesse Torniainen tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä, jonka uhri kuoli viikkoa myöhemmin.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Jesse Torniaisen kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä, jonka uhri Jimi Karttunen menehtyi viikkoa myöhemmin.

Uusnatsistiseen Suomen Vastarintaliikkeeseen kuuluva Torniainen potkaisi Karttusta rintaan Vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä 10.9.2016.

Torniaisen hyppypotku kaatoi Karttusen maahan ja aiheutti kallonmurtuman, jota Helsingin käräjäoikeus ei Ylen uutisten mukaan pitänyt rikosoikeudellisena syy-yhteytenä uhrin kuolemaan viikkoa myöhemmin.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen kuolemantuottamuksesta ja syyttäjän vaatiman kuuden vuoden vankeustuomion ja tuomitsi Torniaisen törkeästä pahoinpitelystä kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Raskauttavana perusteena tuomiossa pidettiin Torniaisen aikaisempaa väkivaltarikostaustaa.

Veronkierrosta kovempia rangaistuksia

Tuomioistuimet langettavat Suomessa talousrikoksista kovempia tuomioita kuin väkivaltarikoksesta, jolla on kuolinsyytutkimuksen perusteella syy-yhteys uhrin menehtymiseen.

Kiinteistövälittäjä Habitan kaksi johtajaa tuomittiin vuonna 2009 kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen ja yksi johtaja 2 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen palkkojen maksamisesta verottomina kilometrikorvauksina. Iltalehden mukaan rikokset tapahtuivat vuosina 2000-2006.

Ravintolaketju Manhattan Steakhousen ja Manhattan Fast Foodin toimitusjohtaja tuomittiin Etelä-Suomen Sanomien mukaan syyskuussa 2 vuoden ja 1 kuukauden vankeuteen törkeistä veropetoksista.

Virolaisen verkkokaupan kautta alkoholia Suomeen myynyt mies tuomittiin joulukuun lopulla 2 vuoden ja 8 kuukauden vankeuteen ja neljän vuoden liiketoimintakieltoon veropetoksista. MTV:n uutisten mukaan hän oli vältellyt valmisteveroa 370 000 euron ja arvonlisäveroa 60 000 euron edestä.

Laivojen keittiöitä ja muonatiloja valmistaneen Loipart Oy:n toimitusjohtaja ja hänen yrittäjäkumppaninsa saivat puolestaan 3 vuoden ja 5 kuukauden tuomion vuonna 2014. Ylen uutisten mukaan perusteina olivat törkeä veropetos, törkeä kirjanpitorikos ja törkeä työeläkevakuutusmaksupetos.

Torniaisen tuomioon tyytymätön syyttäjä aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Perusteena on Karttuselle tehty kuolinsyytutkimus, jonka perusteella kuoleman aiheutti Torniaisen potkua seuranneesta kaatumisesta johtunut kallovamma.

X