Aamun sarastaessa Astral-tv:n selvänäkijä parantaa äidin ja tyttären välejä ”hyvällä energialla” – 10 minuutin kosminen apu suorassa lähetyksessä maksaa yli 35 euroa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
"Monet faneistamme seuraavat lähetyksiä päivittäin", kertoo Astral-tv:tä tekevän yrityksen toimitusjohtaja Jussi Juutinen. © ISTOCK
Selvänäkijä elehtii käsillään ja kertoo keräävänsä hyvää energiaa palloksi. Pallon hän sanoo laittavansa soittajan tyttären sydämeen. Ennustajaohjelman suurin kohderyhmä on keski-ikäiset naiset.

”Tänä aamuna puhutaan chakroista, auroista ja siitä, mitä sinulle kuuluu”, alkaa televisio-ohjelma arkiaamuna kello kuudelta.

Ruudussa näkyy olohuonetta muistuttava nurkkaus. Kuvan keskellä nojatuolissa istuu nainen, jonka titteli on selvänäkijä, henkiparantaja ja energian välittäjä.

Samat sanat kaikuvat sekä Jim- että Liv-kanavilla. Ohjelma on Astral-tv.

”Puhutaan kirouksista ja pahoista silmistä”, selvänäkijä jatkaa.

Astral-tv on television puhelinohjelma, johon soittamalla palvelun asiantuntijat povaavat tulevaa.

Omien sanojensa mukaan Astral-tv on ”elämänhallintaa tukeva palvelu ja tv-ohjelma”, joka tarjoaa ”apua asiakkaillensa viikon jokaisena päivänä, päivän jokaisena hetkenä”.

Kello 6.06 studioon tulee aamun ensimmäinen puhelu.

”Suomesta vastaava ohjelma vielä puuttui”

Televisio-ohjelman lisäksi Astral-tv toimii myös verkossa. Vuorokauden ympäri.

Verkossa sen kilpailijoita ovat muun muassa selvänäkijät.fi– ja ennustajat.fi-sivustot.

Televisiossa Astral-tv on kuitenkin ainoa laatuaan. Toinen television ennustusohjelma, Ennustaja-tv, on jo kuopattu.

Astral-tv:n lähetykset alkoivat maaliskuussa 2014. Vielä tuolloin ohjelmaa esitettiin MTV3:lla ja Subilla. Ennustaja-tv pyöri Nelosella.

Syksyllä 2016 Astral-tv siirtyi esitettäväksi Neloselle, Jimille ja Liville ja Ennustaja-tv tipahti pois ohjelmatarjonnasta.

”Kanavaperheen vaihdos liittyi normaaleihin ohjelma-aikasopimuksiin kanavien kanssa”, kertoo Jussi Juutinen.

Hän on Astral-tv:tä tekevän ja Ennustaja-tv:tä tehneen Londur Oy:n toimitusjohtaja. Seuran kysymyksiin Juutinen vastaa sähköpostitse ulkomailta.

”Astral-tv:n kaltaiset ohjelmat ovat hyvin yleisiä ja suosittuja monissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa. Suomesta vastaava ohjelma vielä puuttui. Otimme siis inspiraation ohjelmaan ulkomailta.”

Vaikea ihmissuhde – selvänäkijä auttaa

Varsinaisesti Astral-tv alkaa pyöriä televisiossa jo yön pikkutunneilla. Silloin siihen voi törmätä niin Nelosella, Jimillä kuin Livilläkin.

Vielä tällöin lähetys ei ole suora, eikä ruudussa näy olohuonemaista nurkkausta. Ruudussa näkyy vain Astral-tv:n asiantuntijoikseen kutsumien henkilöiden esittelyvideoita.

Halutessaan voi soittaa muun muassa reikihoitajalle, transsipuhujalle, numerologille, astrologille tai tarot-korttimestarille.

Aamukuudelta Helsingin Pasilassa valmistaudutaan suoraan lähetykseen. Astral-tv:n live-osuutta ei esitetä Nelosella, mutta lähetys jatkuu Jimillä ja Livillä aina aamuyhdeksään saakka.

Studiossa selvänäkijä kuuntelee aamun ensimmäistä soittajaa.

Hän on eläkkeellä ja olisi halunnut soittaa ohjelmaan jo aiemmin, mutta puhelinlaskut ovat olleet liian suuria. Nyt on kuitenkin hyvä hetki.

Soittajalla on vaikea suhde tyttäreensä. Selvänäkijä lupaa auttaa huolestunutta äitiä. Hän elehtii käsillään ja kertoo keräävänsä hyvää energiaa palloksi.

Pallon selvänäkijä sanoo laittavansa soittajan tyttären sydämeen. Äidin ja tyttären välien pitäisi lämmetä. Soittaja kiittää selvänäkijää.

Puhelu kesti kaikkiaan noin yhdeksän minuuttia. Soittajalle se maksoi hieman yli 30 euroa.

Kiitosviestejä ja positiivista palautetta

Katsojia Astral-tv:llä on päivittäin muutamia tuhansia ja katsojapalautetta tulee paljon.

Palautteen sävy on Jussi Juutisen mukaan pääosin positiivista ja häiriösoittoja tulee vain vähän.

”Saamme paljon myös kiitosviestejä ohjelmaan liittyen eli selkeästi tällaiselle ohjelmatyypille on tarvetta.”

Kiitosviestejä löytyy myös ohjelman Facebook-sivulta. Monen kommentin perässä on liuta pieniä sydämiä. Tykkäyksiä sivulla on noin 1 400.

Ketkä ennustajien ja selvänäkijöiden linjoille sitten soittavat? Juutisen mukaan käyttäjäryhmä on laaja.

”Usein monella on ennakkoluulona, että tällaiseen palveluun soittavat vain iäkkäät naiset. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa näin mustavalkoisesti.”

”Asiakkaat ovat aivan tavallisia suomalaisia ihmisiä.”

Suurimman yksittäisen asiakasryhmän muodostavat Juutisen mukaan kuitenkin juuri keski-ikäiset naiset.

Syitä sille, miksi puhelimeen näppäillään juuri Astral-tv:n numero, on monia. Kuten ihmissuhteet, työasiat, oma henkinen kehityspolku, talousasiat ja unet.

Kortit, chakrat tai heiluri? Astral-tv:n ennustajista ja selvänäkijöistä osa käyttää tulkintojensa apuna erilaisia välineitä.

”Monet faneistamme seuraavat lähetyksiä päivittäin.”

Aamun neljäs soittaja kertoo soittaneensa ohjelmaan aiemminkin.

Kello on 6.28.

Soittajalla on ollut terveysongelmia. Verenpainetta ja sekavuutta päässä. Selvänäkijä neuvoo menemään lääkäriin, mutta sanoo laittavansa soittajan energiat kiertämään.

Sen pitäisi helpottaa oloa ja tuntua kihelmöintinä oikeassa jalassa. Soittaja sanoo tuntevansa kihelmöinnin.

”Kiitos, kun viimeksikin auttoi minua todella paljon”, soittaja sanoo.

Vaikka aamun neljäs soittaja tuntuu saaneen selvänäkijältä sen mitä pyysi, kaikkia ohjelma ja sen toimintatavat eivät ole miellyttäneet.

Tulkintoja ”ainoastaan viihdetarkoituksessa”

Vuonna 2015 tv-ennustajat saivat Skepsis ry:n jakaman Huuhaa-palkinnon. Se myönnetään vuosittain näennäistiedettä edistäneelle taholle.

”Vaikka ohjelmien toiminta ei olekaan lainvastaista, se ei ole moraalisesti ongelmatonta. Kyseisten ohjelmien luokittelu viihteeksi ei sekään poista ohjelmien tekijöiden ja levittäjien vastuuta”, yhdistys perustelee valintaa verkkosivuillaan.

Astral-tv:n verkkosivuilla kerrotaankin, että palvelun ”tulkinnat tehdään ainoastaan viihdetarkoituksessa”. Sama viesti esitetään myös tv-ohjelmassa kuvaruudun reunassa.

Palvelun käyttöehdoissa todetaan, että Astral-tv, sen osakkeenomistajat, toimihenkilöt, edustajat ja jäsenyritykset eivät ole vastuussa ”mistään todenvastaisesta tai epätarkasta sisällöstä”.

Toimittaja Sanna Ukkola puolestaan on kuvaillut Astral-tv:tä kolumnissaan pitkäksi mainokseksi. Ukkola kertoo myös saaneensa palvelun kautta epätarkkoja ennustuksia.

Astral-tv:stä on myös tehty valituksia Kilpailu- ja kuluttajavirastoon (KKV). Vuodesta 2015 eteenpäin yhteydenottoja on tehty yhteensä 15.

Valtaosassa yhteydenotoista on ihmetelty, miksi kyseisen palvelun annetaan olla toiminnassa. Sitä on myös toivottu kiellettäväksi lailla.

Osassa yhteydenotoista on kummasteltu, miksi palvelusta on saatu mainostekstiviestejä, vaikka kuluttaja olisi tehnyt markkinointikiellon.

Astral-tv:n hämmentävistä markkinointitekstiviesteistä on jo aiemmin uutisoinut muun muassa Ilta-Sanomat syksyllä 2014.

Muutamassa KKV:lle tehdyssä ilmoituksessa kuluttajalta on veloitettu jonotuksesta, vaikka Astral-tv mainostaa palvelussa jonottamisen olevan maksutonta.

Muuten palvelu maksaa 3,56 euroa minuutilta.

Vaikea yhtälö: TV-ennustukset ja kannattavuus

Astral-tv:tä tuottavan Londur Oy:n toimitusjohtaja Jussi Juutisen mukaan palvelun minuuttihinta on valittu markkinatutkimuksen perusteella.

”Koko ohjelma- ja palvelutuotanto täytyy pystyä kattamaan kokonaisuudessaan puhelutuotoilla”, Juutinen täsmentää.

Puhelutuotoista tulee Juutisen mukaan vähentää muun muassa arvonlisävero, operaattorin osuus, tv-aika ja -tuotanto.

”Palvelun tuottaminen, ylläpito ja päivittäisten suorien tv-lähetysten tekeminen on itse asiassa hyvin haastavaa tehdä kannattavasti.”

Vuonna 2016 Londur Oy:n liikevaihto oli 995 000 euroa ja tulos 222 000 euroa. Vielä vuonna 2015 liikevaihto oli liki 1,3 miljoonaa.

Eikä Londurin liiketoiminta koostu vain ennustajapalveluista. Niiden lisäksi se kauppaa verkossa myös intiimigeeliä.

Vaikka kaikki eivät Astral-tv:n toimintaa sulata, tunkua sen asiantuntijagalleriaan kuulemma on. Työtarjouksen jättäminen onnistuu palvelun verkkosivujen kautta.

Työhakemuksia saapuu muutama viikossa.

Tarjolla ”alansa huippua edustavat näkijät”

Astral-tv mainostaa verkkosivuillaan, että sillä on ”maan parhaat” ja ”alansa huippua edustavat näkijät”.

Miten nämä lupaukset lunastetaan?

”Rekrytoinnissa katsomme eduksi, jos henkilöllä on alan koulutus ja kokemusta työstä. Eduksi katsotaan myös puhelintyökokemus ja asiakaspalveluhenkisyys”, Juutinen kuvailee.

Ennen valintaa sopivalta vaikuttavat näkijät ja ennustajat haastatellaan ja heidän kanssaan tehdään testipuhelu tai -tulkinta. Lisäksi televisioesiintyjät koekuvataan.

Aamun suorassa tv-lähetyksessä, olohuonemaisessa studiossa puhelimeen vastaava selvänäkijä on siis oletettavasti läpäissyt tämän rekrytointiketjun.

Kello on 7.15, kun studiossa vastataan aamun seitsemänteen puheluun. Soittaja kuulostaa iäkkäältä naiselta.

Ensin hän kysyy edellisistä elämistään ja chakrojensa väreistä. Selvänäkijän mukaan soittaja on edellisessä elämässään palvellut Itävalta-Unkarin armeijassa.

Sitten selvänäkijä ottaa käyttöön pienen heilurin. Sen hiljalleen heiluessa selvänäkijä kertoo, että joku soittajan lähipiiristä on menossa tänä vuonna naimisiin.

”Voi kuinka ihanaa.”

Seuraavaksi katsotaan, onko soittajan luona vieraillut vainajia. Ainakin isä on vieraillut. Äitikin ehkä.

Muutoksiakin saattaa olla luvassa. Kenties parisuhteeseen, selvänäkijä ehdottaa. Soittaja ihmettelee, tuleeko hänelle elämäänsä neljäs mies?

”Voit se olla sinäkin siinä hääpuvussa. Mistä sen tietää”, selvänäkijä toteaa.

Puhelu kesti suunnilleen 17 minuuttia.

Sen hintalappu on noin 60 euroa.

Mitä vastaa TV-pomo?

Nelonen Median televisiojohtaja Ville Toivonen vastaa Seuran haastattelupyyntöön sähköpostitse ulkomailta.

Miksi Astral-tv on Nelosen kanavien ohjelmistossa?

”Meillä on useita eri syitä eri ohjelmien taustalla. Näin myös Astral-tv:n osalta.”

Seuran pyynnöstä huolimatta Toivonen ei avaa sitä, mitä syitä eri ohjelmien taustalla on. Ei Astral-tv:n kohdalta eikä yleisellä tasolla.

Miksi ohjelmalla on kyseinen lähetysaika?

”Astral-tv:tä esitetään muun ohjelmiston lopuksi aamuyön tunteina seuraavan päivän ohjelmiston alkuun asti. Tarkat lähetysajat vaihtelevat kanavittain ja päiväkohtaisesti.”

Miksi Astral-tv tulee niin monelta kanavalta?

”Ohjelma tulee näiltä kanavilta: Jim, Liv ja Nelonen. Monia ohjelmiamme esitämme monilla kanavillamme.”

Ohjelmaan soittaminen maksaa 3,56 euroa minuutilta. Saako Nelonen Media tästä jonkin osuuden?

”Liiketoimintamallit ovat meidän ja yhteistyökumppanin välisiä asioita, joita emme kommentoi sopimussyistä.”

X