Digitaaliset pelit tarjoavat jumppaa aivoille ja kropalle

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Digitaaliset pelit ovat mainiota jumppaa sekä aivoille että kropalle. Pelaaminen sopii kaikenikäisille.

Playstation ohjain

Kaipaako mieli virkistystä ja kunto kohennusta? Ei kun digitaalisia liikuntapelejä pelaamaan!
– Pelaaminen on hyvää liikuntaa, ja yhdessä pelaaminen on myös hauskaa, Irja Saarto, 86, sanoo. Hän pelaa viikoittain muun muassa Akvaariota, Pujottelua ja Koskenlaskua Helsingin Käpyrinteen palvelutalossa.

Irja Saarto kertoo oppineensa pelit helposti. Ohjeet tosin ovat englanniksi, ja pelin käynnistämiseen hän tarvitsee ohjaajan apua. Käpyrinteessä on Xbox360-pelikonsoli ja Kinect-lisälaite. Pelejä ohjataan käsien ja vartalon liikkein. Irja Saarto otti alkuun tueksi tuolin, mutta tasapainoilu ei enää tuota vaikeuksia.

Liikuntapelejä saa myös Nintendo Wii ja Sony Playstation -konsoleihin. Konsoli lisälaitteineen maksaa satoja euroja. Lisäksi tarvitaan televisio. Yksi peli maksaa noin 10–50 euroa.

Iäkkäät pelaavat tietokoneilla esimerkiksi pulma- ja älypelejä, kuten pasiansseja, mahjongia ja tetristä. Myös ajo- ja simulaatiopelit ovat suosittuja.

Internetissä on tarjolla runsaasti pelejä ilmaiseksi tai muutaman euron hintaan. Muun muassa osoitteessa pelikone.fi on ilmaisia pelejä, jotka toimivat tietokoneiden ja tablettilaitteiden selaimilla.

Liikuntapelit auttavat ylläpitämään kuntoa ja parantamaan tasapainoa. Pelaaminen on myös hyvää aivojumppaa, jonka toivotaan ehkäisevän muistisairauksia.

Turhan moni pelaa itsekseen, vaikka mummot, vaarit ja lapsenlapset voisivat pitää yhdessä hauskaa pelejä pelaten.

Laskettele olohuoneessa – Kinect Sports 2

Xbox360 Kinetic

Haasta lapsenlapset tikkakisaan tai laskettele alppirinteissä. Kinect Sports 2 -pelissä myös pelataan golfia, tennistä ja amerikkalaista pesäpalloa. Vaatii Xbox360-konsolin ja Kinectin.

Parisuhde paremmaksi – We did it -peli

We did it -peli

We did it -pelin tavoite on lisätä onnellisuutta ja vuorovaikutusta parisuhteessa. Menetelmä ja suomenkielinen peli ovat suomalaisten parisuhdevalmentajien kehittämiä. Lisätietoja www.wedidit.fi.

Tanssipeli illanistujaisiin – Dance Central

Dance Central 3

Tanssipeleissä jäljitellään ruudun hahmojen liikkeitä. Dance Central toimii Xbox360:ssa, Just Dance myös Wii:ssä ja Playstationissa. Tanssipeli on mainio ohjelmanumero vaikkapa ennakkoluulottomien aikuisten illanistujaisiin.

Tutiseva käsi ei haittaa – Xbox One

Xbox360-pelikonsolin Kinect-anturin kamera ja sensorit tunnistavat laitteen eteen asettuneet pelaajat ja näiden liikkeet. Tutinat eivät haittaa, sillä laitetta ja pelejä ohjataan käsien heilautuksilla eikä esimerkiksi hiirellä.

Xbox360

Anturi rekisteröi liikkeiden laajuuden ja nopeuden, joten esimerkiksi jumppapeleissä ei voi fuskata! Anturi huomaa liikuntasuoritusten virheet, ja esimerkiksi tanssipeli neuvoo oikeat askeleet.

Monien pelien ohjeet ja tekstit ovat vain englanniksi, mikä ei kaikille sovi. Xbox360 maksaa runsaat 200 euroa ja Kinect-lisälaite noin 150 euroa. Tänä vuonna myyntiin tuleva Xbox One on pelikonsoli ja monipuolinen viihdekeskus, joka tottelee käyttäjänsä puhetta ja eleitä. Se maksaa Kinect-laitteen kera noin 600–650 euroa.

Kaikki osaavat soittaa – Mubik

Mubik-peli

Suomessa kehitetty hauska musiikin soitto- ja arvuuttelupeli Mubik sopii 2–100-vuotiaille. Kokeile muistisairaalle. Iphone- ja iPad-laitteissa toimiva perusversio on ilmainen. Kukin lisäosa maksaa 89 senttiä.

Kännykästä pelikonsoli – Logitech PowerShell Controller

Logitech

Kännykällä pelaaminen muuttuu paljon helpommaksi lisälaitteen nappien ja säätimien ansiosta. Logitech PowerShell Controller + Battery -lisälaite toimii uusien iPhone-puhelimien kanssa, ja se maksaa 99 e.

Tulossa: Vaatekauppa kotiin

Vaatekauppa netissä

Neljän vuoden kuluessa nettivaatekauppojen tuotteita voi hypistellä, IBM:n tutkijat lupaavat. Kehitteillä on tekniikka, jolla kännykän näyttö saadaan tuntumaan esimerkiksi silkkikankaalta. Tietokoneen näytöstä voi myös katsoa itseään vaatteeseen puettuna.

Koti-insinöörin vinkit

  • Kokeile isoa kosketusnäyttöä, jos tietokoneen hiiri tuottaa vaikeuksia.
  • Varmista ennen ostamista, että laitteet ja pelit ovat yhteensopivia keskenään ja että saat selkeät ohjeet kielellä, jota ymmärrät.
  • Epäiletkö taitojasi? Osta konsoli lisälaitteineen käyttökuntoon asennettuna tai värvää lapsenlapset hoitamaan kytkennät ja opettamaan alkuun.

Teksti: Vesa Yli-Jääski
Kuva: Colourbox, valmistajat

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X