Espoossa työttömät harjoittelevat videopelejä veronmaksajien rahoilla – ”Jokaisella on taustalla isot määrät pelitunteja”

Oppilaitos Omnia torjuu syrjäytymistä uudenlaisella työpajalla, jossa videopelejä paljon pelaavat nuoret työttömät pääsevät hiomaan taitojaan suosituissa räiskintäpeleissä. Tavoitteena on, että osa heistä löytäisi töitä e-urheilun parista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oppilaitos Omnia torjuu syrjäytymistä uudenlaisella työpajalla, jossa videopelejä paljon pelaavat nuoret työttömät pääsevät hiomaan taitojaan suosituissa räiskintäpeleissä. Tavoitteena on, että osa heistä löytäisi töitä e-urheilun parista.
(Päivitetty: )
Teksti: Jukka Heinonen

Videopelien pelaaminen yksin kotona päivästä toiseen on varsin yleistä työelämän ulkopuolelle jääneiden parikymppisten keskuudessa. Espoossa kokeillaan, voisiko peliharrastus johtaa työllistymiseen.

Kymmenen nuorta opettelee parhaillaan veronmaksajien tuella muun muassa sitä, kuinka listiä vihollisia – tapauksesta riippuen terroristeja tai erikoisjoukkojen jäseniä – mahdollisimman tehokkaasti.

Uuden kokeilun taustalla on se, että elektronisen urheilun eli videopelien kilpapelaamisen suosio kasvaa nopeasti Suomessa. Lajilla on kymmeniä tuhansia harrastajia, ja jo kymmenet suomalaiset pelurit elättävät itsensä sponsorituloilla ja palkintorahoilla.

E-urheilun menestyskulku on herättänyt myös koulutusalan. Pelaamista tai sen valmentamista voi opiskella ainakin kolmessa suomalaisessa oppilaitoksessa. Lisäksi tarjolla on kaupallisia opintokokonaisuuksia, joissa on huomioitu e-urheilu.

”Aktiivisesti pelaaville ja alalle pyrkiville”

Uusin aluevaltaus nähtiin viime keväänä, kun Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia ilmoitti käynnistävänsä kolme kuukautta kestävän e-urheilun työpajan ”aktiivisesti pelaaville ja alalle pyrkiville” 17-28-vuotiaille, joilla on vaikeuksia työllistyä.

Paikkoja työpajaan oli tarjolla kymmenen, hakijoita ilmaantui 13. Käytännössä ensimmäiseksi ilmoittautuneet valittiin.

Useimmille osallistujille kyse on työkokeilusta, jonka tehtävä on kirkastaa ammatinvalintaa. Tavoitteena on myös vahvistaa elämänhallintaa, erityisesti heidän kohdalla, joille paja merkitsee kuntouttavaa työtoimintaa kevennetyllä ohjelmalla.

Työpajatoiminnan perimmäinen tarkoitus on estää nuoria syrjäytymästä yhteiskunnasta ja vahvistaa osallisuutta.

Opetusta, kuinka brändätä itsensä

Omnian nettisivun mukaan paja antaa valmiuksia moneen:

Pajalla pääsee oppimaan lajitaitoja, tiimityötaitoja, itsensä brändäystä ja eSport alalla vaadittavia muita taitoja. 

Kymmenen osallistujan pajan toimintaa vahvistaa tukeva joukko ammattilaisia:

Pajaohjaajan lisäksi asiantuntijoina toimivat suomen ja maailman huipulla pelaavat/pelanneet eSport ammattilaiset, eSport yrityksen toimitusjohtaja, urheiluvalmentaja ja psykoterapeutteja.

Omnian palvelupäällikkö Saija Hillebrand, mistä tässä on oikein kyse?

”Tämä on nopealla tahdilla käynnistetty pop up -työpaja, jonka avulla pilotoimme ensi syksyllä alkavaa 15 osaamispisteen e-urheilun opintokonaisuutta. Työpajan ohjelma ja sen asiantuntijat mukailevat syksyn koulutusta.”

Ilmenee, että vastedes kuka tahansa Omniassa ammatillista perustutkintoa opiskeleva – vaikkapa tuleva kokki, datanomi tai autonasentaja – voi suorittaa lähes kymmenesosan tutkinnostaan e-urheilun taitoja opettelemalla.

”Jotkut saattavat pelata liikaa”

Mutta kuinka tarpeellinen e-urheilun työpaja ylimalkaan on – eivätkö kovimmat pelaajat osaa hakeutua lajin kilpailutoiminnan pariin ilman sitäkin?

Ehkä eivät. Hillebrandin mukaan työpajaan on löydetty lupaavia osallistujia, joiden kyvyt olisivat saattaneet jäädä hyödyntämättä, jos he olisivat jatkaneet pelaamista yksin kotonaan.

”Jokaisella on taustalla iso määrä pelitunteja. Uutta on se, että nyt he pääsevät pelaamaan kiinteänä joukkueena.”

Kotoakin käsin on mahdollista liittyä verkon yli muiden yksinäisten pelaajien joukkueisiin, mutta tällaisissa satunnaisissa muodostelmissa joukkuepelitaidot eivät kehity niin hyviksi kuin jatkuvasti keskenään kommunikoivassa kiinteässä ryhmässä.

Mutta kuinka suuri on riski siitä, että pajaan osallistuu peliriippuvuudesta kärsiviä, joiden ongelmia paja pahimmassa tapauksessa syventää?

”Jotkut saattavat tosiaan pelata liikaa. Mutta jos tilanne on se, että nämä nuoret pelaavat joka tapauksessa, niin pajan ansiosta he ainakin näkevät, mitä kaikkea e-urheilu vaatii. Ja vaikka kaikki eivät päädy pelialalle, niin täällä he pääsevät tekemään päivittäin liikuntaharjoituksia ja luomaan sosiaalisia suhteita”, Hillebrand sanoo.

”Käynnissä huikea elämäntaparemontti”

Pajan vetäjä Jukka Planman vahvistaa, että mukaan on saatu lupauksia.

”Minulla oli ennakkoluulo, että tänne saattaisi ilmoittautua henkilöitä, jotka eivät ole koskaan koskeneet mihinkään peliin, mutta haluaisivat aloittaa e-sportin. Kävi aivan toisin: jokaisella on huikea pelitausta, jopa 5000 tuntia yhtä peliä kohti.”

Planmanin mukaan pajalaisilla on sekä kykyä että halua analysoida suorituksiaan.

”Kaikki harjoitukset nauhoitetaan, ja jälkikäteen tarkastellaan jokaisen pelityyliä ja joukkuepelaamista.”

Planman valitsi pajalaisten kanssa harjoittelun kohteeksi kaksi ensimmäisen persoonan taistelupeliä: Counter-Strike: Global Offensiven (CS:GO) ja Overwatchin.

CS:GO on yksi maailman suosituimmista moninpeleistä, jossa terroristit ja erikoisjoukot ottavat mittaan toisistaan tappamalla ja tavoitteita suorittamalla. Myös Overwatch on joukkuepeli. Siinä kullakin pelaajalla on oma hahmonsa, jolla on tietty erikoistaito.

Pajan ohjelmaan kuuluu myös juoksua ja punttisalia. Virtuaalipyöräilykin on tullut tutuksi.

”Meillä on käynnissä huikea elämäntaparemontti. Joka päivä on liikuntaa.”

Lisäksi pajalaisille opetetaan elämänhallintaa, ergonomiaa, ruokavaliota, stressinsietoa ja järkevää unirytmiä.

”Kaikki tiedostavat, että suoritus huononee, jos pelaa liikaa.”

Osalla mahdollisuuksia ammattilaiseksi

Pajalaisten joukkue pääsee kohta pelaamaan ystävyysottelun huippujoukkuetta vastaan. Opetuksen päätteeksi ryhmä osallistuu tietokonekulttuurin suurtapahtuman Assemblyn Overwatch-turnaukseen.

Lajin terävin kärki ei ole paikalla, sillä jaossa ei ole rahapalkintoja, mutta kovia joukkueita kylläkin.

Planmanin mukaan viimeinen harjoitusteema on voittaminen. Tavoitteletteko siis ykkössijaa?

”Ehdottomasti.”

Viime kädessä tärkein kysymys on se, että voiko pajan osallistujille todella löytyä töitä e-urheilun maailmasta.

Planman ja Hillebrand ovat toiveikkaita. He muistuttavat, että ala työllistää muitakin kuin pelaajia, esimerkiksi managereita, markkinoijia ja selostajia.

Mutta minkälaiset mahdollisuudet pajalaisilla on luoda uraa kilpapelaajana?

”Mukana on teknisesti hyvin lahjakkaita pelaajia, jotka oppivat nyt tiimipelaamista ja pääsevät tapaamaan ammattitiimejä, joista aina silloin tällöin vapautuu paikkoja”, Planman sanoo.

Onko pajassa siis tulevia ammattipelaajia?

”On, on kyllä.”

X