Etsintäkuulutettu! Poliisi kompastelee karkurin intimiteettisuojaan

Poliisi etsintäkuuluttaa joka vuosi yli sata suomalaista, mutta epäillyn valokuva julkaistaan harvoin. Kompastuuko poliisi yksityisyyden suojaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Karvalakkimies sai 14 vuoden vankeusrangaistuksen.

Poliisi etsintäkuuluttaa joka vuosi yli sata suomalaista, mutta epäillyn valokuva julkaistaan harvoin. Kompastuuko poliisi yksityisyyden suojaan?
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

1. KARVAHATTU. Viime tammikuussa sarjahukuttaja Pekka Seppänen tuomittiin yli 14 vuodeksi vankilaan. Tuomion julkistamisen yhteydessä huomattiin, että Seppänen oli kadonnut. Uutisissa kerrottiin, että poliisi etsii vaarallista rikollista. Yleisölle näytettiin kuvaa karvahatusta. Poliisi odotti alkuiltaan ennen kuin julkaisi kasvokuvan karkulaisesta.

 

2. HAASTE. Rikostarkastaja Hannu Kautto Keskusrikospoliisin Viestiliikennekeskuksesta myöntää, että yksityisyyden suoja on välillä poliisille haaste. Laki asettaa tiukat kriteerit henkilön kuvan julkaisusta. Poliisi ei päätä asiasta yksin. ”Kun kyseessä on lainvoimainen tuomio tai syytevaiheessa oleva tapaus, kuvan julkaisusta neuvotellaan syyttäjän tai rikosseuraamuslaitoksen kanssa.”

 

3. MOST WANTED. Vuosittain poliisi etsintäkuuluttaa ulkomailla 100–150 henkilöä, joita pyydetään luovuttamaan Suomeen. Osa heistä päätyy kasvoillaan julkisuuteen. Lista Euroopan etsityimmistä rikollisista löytyy Europe’s most wanted -sivustolta, myös Interpol ylläpitää vastaava listaa. Interpol etsii esimerkiksi Maija-Liisa Lahtista, joka on tuomittu miehensä Urpo Lahtisen kuolinpesän törkeästä kavalluksesta. Leski on pakoillut poliisia Sveitsissä vuodesta 2006.

 

4. PIKKUKALA. Vuonna 2004 käyttöön otettu eurooppalainen pidätysmääräys on tehostanut poliisin yhteistyötä EU:ssa, kun puhutaan kovasta rikollisuudesta. Pikkurikollisiin se ei tehoa. Esimerkiksi MV-lehden Ilja Janitskin on piilotellut ulkomailla viime lokakuusta lähtien. Luovuttaminen ei ole onnistunut, koska Janitskinia epäillään rikoksista, joista seuraa sakkorangaistus.

 

5. LUOVUTUS Suomeen luovutetaan vuosittain noin sata etsintäkuulutettua. Suurin osa jää kiinni Euroopassa. Hannu Kauton mukaan haastavimmat tapaukset ovat talousrikollisia, joilla on varaa oleskella ulkomailla. ”Tavoite on päästä kiinni paitsi näihin ihmisiin, myös rikoshyötyyn. Ettei Thaimaahan jää kukoistavaa hotellibisnestä, johon voi palata istuttuaan kaksi vuotta vankilassa.”

X