Etuajassa valmistunut lastensairaala on suunniteltu yhteistyössä perheiden kanssa - Tilaratkaisuissa on vaikutteita ulkomailta

Helsingin Meilahteen rakennettu Uusi lastensairaala valmistui kaksi kuukautta etuajassa, ja virallisesti se luovutettiin HUS:lle perjantaina 18.5.2018. Toiminta sairaalassa alkaa syksyllä 2018.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uuden lastensairaalan sateenkaaren värinen julkisivu toivottaa pienet potilaat tervetulleiksi syksyllä 2018.

Helsingin Meilahteen rakennettu Uusi lastensairaala valmistui kaksi kuukautta etuajassa, ja virallisesti se luovutettiin HUS:lle perjantaina 18.5.2018. Toiminta sairaalassa alkaa syksyllä 2018.
(Päivitetty: )
Teksti:
Lotta Sillanmäki

Alun perin tavoitteena oli saada Uusi lastensairaala valmiiksi 30. kesäkuuta 2018, mutta se sairaala luovutettiin HUS:n hallintaan jo huhtikuussa.

”Rakennustyöt aloitettiin elokuussa 2014 ja suunnittelua tehtiin samanaikaisesti. Meillä oli monia onnistumisia, runko valmistui etuajassa ja valmiin rakennuksen toimintakokeisiin oli varattu reilusti aikaa. Siksi sairaala saatiin valmiiksi tavoiteltua aiemmin”, kertoo SRV:n projektipäällikkö Mirja Serenius.

Virallinen luovutus tapahtui perjantaina 18.5. pidetyssä kutsuvierastilaisuudessa. Uuden lastensairaalan valmistumista oli juhlistamassa myös Presidentti Martti Ahtisaari, joka piti tilaisuuden päätöspuheen. Uuden lastensairaalan rahoituksesta ja toteutuksesta vastasi sitä varten perustettu säätiö. Ahtisaari toimi Säätiö Uuden Lastensairaalan Tuki -hallituksen puheenjohtajana.

Anne Berner ja Presidentti Martti Ahtisaari uuden lastensairaalan kutsuvierastilaisuudessa

Anne Berner otti vastaan presidentti Martti Ahtisaaren uuden lastensairaalan kutsuvierastilaisuudessa. © Kari Pekonen / Otavamedia

Perheen tuki on tärkeää sairaalle lapselle

Lastensairaalassa hyödynnetään uusinta teknologiaa. Aulatilaan tulee ilmoittautumisautomaatit, joista potilas saa itselleen tunnisteena toimivan virtuaalisen hahmon, avatarin.

”Lapsi näkee odotustilan näytöltä oman avatarinsa, kun hänet kutsutaan sisään huoneeseen,” Uuden lastensairaalan toiminnallisen suunnittelun projektipäällikkö Pekka Lahdenne selittää.

Uusi lastensairaala korvaa Lastenklinikan ja Lastenlinnan tilat, jotka valmistuivat 1940-luvulla.

”Silloin sairaalan rakentamisessa ei ajateltu perheen ja läheisten läsnäoloa samalla tavalla kuin nyt”, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner toteaa puheessaan Uuden lastensairaalan kutsvierastilaisuudessa. Berner on Uusi lastensairaala 2017 -tukiyhdistyksen puheenjohtaja.

Lastensairaalan suunnittelu ja toteutus on tehty yhteistyössä perheiden kanssa. Potilaishuoneissa on tilaa vanhemmille ja perheenjäsenille. Tilaratkaisuilla on myös mahdollistettu vanhempien pääsy teho-osastolle, kertoo lastenlääkäri Pekka Lahdenne.

”Teho-osastolla lapsi on kaikkein sairain, ja juuri silloin vanhemman on tärkeää päästä lapsen luo.”

Jari Petäjä ja Pekka Lahdenne uuden lastensairaalan hississä

Hyksin lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä (vas.) ja lastentautien dosentti Pekka Lahdenne ovat ylpeitä uudesta huipputason lastensairaalasta. © Kari Pekonen / Otavamedia

Kansainvälisiä vaikutteita

Toiminta uudessa lastensairaalassa alkaa vaiheittain syksyllä 2018. Sitä ennen täytyy tehdä vielä viimeistelytöitä, kalustaa tilat ja varmistaa, että kaikki on kunnossa pieniä potilaita varten.

Uudessa lastensairaalassa hoidetaan pääkaupunkiseudun asukkaiden lisäksi lapsia kaikkialta Suomesta. Lasten sydänleikkaukset ja elinsiirrot on keskitetty uuteen lastensairaalaan, siksi sairaalaan tarvitaan suuri teho-osasto.

”Olemme kiertäneet paljon kansainvälisiä huippusairaaloita ja ottaneet sieltä vaikutteita tilojen toteutukseen”, kertoo Hyksin lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Yksi ulkomailta löytynyt tilaratkaisu on avoimet hoitaja-asemat perinteisten suljettujen kanslioiden sijaan. Jokaisessa kerroksessa olevien hoitaja-asemien avulla henkilökunta on helposti lähestyttävissä. Lääkärien työhuoneet ovat asemien välittömässä läheisyydessä. Petäjän mukaan sillä varmistetaan sujuva kommunikointi hoitajien ja lääkärien välillä.

Uudessa lastensairaalassa tulee työskentelemään hoitologistikkoja, jotka huolehtivat sairaalatarvikkeista ja -välineistä. Näin sairaanhoitajille jää enemmän aikaa keskittyä hoitotyöhön ja potilaisiin.

X