Yli 10 vuotta avioliittoa ilman ainoatakaan kukkakimppua, lukija suree – Miksi pienien tekojen merkitys jää helposti oivaltamatta parisuhteessa?

Seuran kyselyssä eri ikäiset naiset kertoivat pitävänsä kukkien antamista erityisenä eleenä ja etenkin tekona, joka näyttää kumppanin välittämisen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Moni nainen kokee saavansa liian harvoin kukkia kumppaniltaan. Se ei välttämättä auta, vaikka asiasta keskustelee.

Seuran kyselyssä eri ikäiset naiset kertoivat pitävänsä kukkien antamista erityisenä eleenä ja etenkin tekona, joka näyttää kumppanin välittämisen.
Teksti:
Aino Mielo

Sain viimeksi kukkia vuonna 2000 sairaalassa leikkauksen jälkeen. Mieheni ei ole ihan ensimmäinen asiakas aamuisin kukkakaupassa.” – Mummeli 72 v –

Yli 50 ihmistä vastasi Seuran kyselyyn ja kertoi henkilökohtaisesta suhteestaan kukkiin. Vastaajista valta osa oli naisia, ja lähes kaikki kertoivat toivovansa, että he saisivat kumppanilta kukkia sekä arjessa että juhlassa. Vastaajat olivat iältään 20–80-vuotiaita.

Kyselyn vastauksissa toistui ylisukupolvinen ongelma. Useiden vastaajien miespuoliset kumppanit eivät muistaneet ostaa kukkia tarpeeksi usein – eikä osa ostanut kukan kukkaa juuri koskaan. Avioparin liittoa oli saattanut kulua yli kymmenenkin vuotta merkkipäivineen ilman yhdenkään kukkakimpun väriloistoa ja tuoksua.

Lue myös: Meri Aalto jakaa arjen yllätyksiä Saara-puolisolleen – ”Meri huomioi aina niin ihanasti”

Kukkien jääminen kauppaan ei kaada maailmaa mutta kalvaa mieltä

Tavallisin tilanne vaikutti vastaajien keskuudessa olevan se, ettei kukkien saamattomuudesta ollut syntynyt vuosisadan riitaa tai eroa, mutta aihe kalvoi vastaajaa, etenkin jos siitä oli keskusteltu tuloksetta

En ole saanut kumppaniltani koskaan kukkia. Niiden saaminen ei ole koskaan ollut iso juttu, mutta välillä toivon saavani kukkakimpun arjen piristämiseksi tai merkkipäivän johdosta. En ole pelkästään vihjaillut, vaan suoraan sanonut toivovani lahjaksi kukkia. Suora puhe ei ole tuottanut tulosta.” – Tulppaaneja kaipaava 29 v –

Sukupuolten välillä voi olla erilaiset käsitykset huomionosoituksista, psykoterapeutti toteaa

18-vuotta psykoterapeuttina työskennellyt Pia Charpentier arvelee, että tavallisimmin kysymys on siitä, ettei kumppani ymmärrä kimppupyynnön merkitystä. Kyse ei todennäköisesti ole siitä, ettei tämä välittäisi, vaan saattaa kokea jo olevansa tarpeeksi huomaavainen toisella tavalla.

”Mies voi esimerkiksi kokea, että kyllähän minä pidän auton puhtaana ja vien roskat usein ja siitä pitäisi kyllä tajuta, että välittää,” psykoterapeutti Pia Charpentier avaa erilaista näkemystä.

Charpentierin mukaan parisuhteessa toisen osapuolen saappaisiin voi olla vaikea asettua. Itsensä tarkastelu kumppanina on myös hankalaa, ja voi olla vaikeaa huomata, mikäli romanttiset eleet ovat jääneet arjessa vähiin.

”Tämä on yleisinhimillinen piirre, jossa naiset ovat yleensä vähän taitavampia kuin miehet.”

Kukat korostavat merkityksellisyyttä – ”Huomaan, että minua muistetaan ja tulen onnelliseksi”

Mitä merkitystä kukilla sitten on? Kyselyssä eri ikäiset naiset kertoivat pitävänsä kukkien antamista erityisenä eleenä ja etenkin tekona, joka näyttää välittämisen. Arvostuksen ja tärkeyden tunne välittyi kukkien saajalle voimakkaana iästä riippumatta:

Harvoin annetaan kukkia kumpaankaan suuntaan, ja jos joskus saan niitä, niin ehkä ne toimivat sellaisena muistutuksena vaan, että tulin mieleen ja olen tärkeä.” – Neilikka 21 v –

Joka kerta kun saan kukkia, huomaan että minua muistetaan ja tulen onnelliseksi. ” – Pipsa, 78 v –

Ovatko kukat hyvä lahja? Seuran kyselyyn vastanneiden naisten mukaan kukat ovat hyvä lahja tilanteessa kuin tilanteessa, etenkin mitä vanhemmaksi tulee.
Yksi vastaaja kertoi vievänsä kukkia palvelutalossa asuville sukulaisilleen. He ilahtuivat etenkin, jos heille vei kukkia, joita he olivat saaneet nuoruudessaankin. © iStock

Oikealla hetkellä annetut kukat voi muistaa vaikka lopun elämää

Kukkiin liittyvät huomionosoitukset ja koskettavat muistot ovat saattanut säilyä vastaajan mielessä vuosikymmeniä. Vaikka kukkien antajaan, kuten ex-kumppaniin tai edesmenneeseen perheenjäseneen olisi liittynyt myös surullisia muistoja, saadut kukat jäivät pysyvästi mieleen.

Ensimmäisessä suhteessani sain kukkia ystävänpäivänä, ja muistan että olin niistä monta viikkoa iloinen.” – Toiveikas 22 v –

Äitienpäivänä mieheni kävi ostamassa kukat äidilleen. Olikin ostanut myös minulle kukat ja kertoi että kukat on hänen tulevien lastensa ihanalle äidille. Emme olleet tällöin vielä edes kihloissa, eikä meillä ollut lapsia. Tämä kosketti kovasti! ” – Hansu 30 v –

Edesmennyt ukkini rakasti kukkia ja saattoi ostaa minullekin kukkia ihan vain niiden kauneuden vuoksi. Antoi kukat aina synttäreillä ja nimipäivillä, mutta monesti toi kukkia ihan tavallisena tiistainakin. Ukki oli vanhanajan herrasmies” – Hilda 28 v –

Milloin kukkia kuuluu tai voi antaa? Seuran kyselyyn vastanneiden naisten mukaan sekä arjessa ja juhlassa, onnitellakseen, tai muuten vaan.
Moni nainen kertoi kyselyssä saaneensa kukkia esimerkiksi ystävänpäivänä tai vuosipäivänä, mutta toivoisi myös saavansa niitä arjessa ihan muuten vain. © iStock

Entä jos tunteiden ilmaisu on vaikeaa?

Joillekin romanttiset tunteidenosoitukset voivat ylipäätään olla vaikeampia. Pia Charpentierin mukaan tämä voi johtua esimerkiksi siitä, jos lapsuudessa kotona ei ole näytetty tunteita selkeästi.

Tällöin psykoterapeutin mukaan pariskunta voi pohtia yhdessä, mikä olisi juuri heille luonteva tapa näyttää välittämistä. Se voi olla esimerkiksi ruoanlaitto tai yhteinen matka. Charpentier kuitenkin muistuttaa, että kukkien ostaminen on niin pieni ele, että kumppania voi myös hyvin vaatia hieman haastamaan itseään ja ylittämään rajojaan.

”Se, että kantaa sen tulppaanikimpun kaupasta, ei varmaan ole ihan ylivoimaista.”

Jos juuri kukat ovat siis eleenä itselle tärkeitä, siitä kannattaa keskustella kumppanin kanssa. Toisaalta moni vastaaja sanoi, että ei edes halua kukkia, jos niitä joutuu erikseen pyytämään.

Jos keskustelu ei tuota tulosta…

Moni vastaaja kertoi sanoneensa kumppanilleen suoraan tai vähintään vihjanneen, että kokevat juuri kukat itselle tärkeänä huomionosoituksena.

Vihjailu on tuottanut tulosta joissakin tapauksissa:

”Yleensä menen seisomaan kukkahyllylle ja sitten poikaystäväni tajuaa vinkin.” – A 20 v –

Toki osa vastaajista oli päätyneet siihen lopputulokseen, että kukat joutuu ostamaan itse:

Olen kyllä usein sanonut että tykkään kukista, mutta mies ei oikein osaa tehdä ’heräteostoksia’ joten yleensä päädyn ostamaan kukat itse.” – Keijukainen 34 v –

Toivoisin saavani kukkia edes syntymäpäivänä ja nimipäivänä. Ja joskus ihan muuten vaan. Olen muutaman kerran sanonut suoraan. Ei auttanut.” – Nainen 56 v –

Puoliso kehottaa ostamaan kukat itse

Joissakin tapauksissa puoliso on jopa kehottanut ostamaan itse kukat, jos niitä kerran mielii:

Hän sanoi, että tienaan niin hyvin että voin ostaa itselleni kukat.” – Kukaton 28 v –

Puolison kanssa yhdessä yli 40 vuotta, ja kukkia olen saanut häneltä alle 10 kertaa. Puolison mielestä voin ostaa itse jos niitä haluan.” – Rva Ruttunen 62 v –

Vanhempien pariskuntien kohdalla korostui myös tilanne, jossa aviopuoliso antaa aina kukkia juhlapäivän kunniaksi – joskin vaimo on yleensä itse muistuttanut merkkipäivän tulosta.

Lue myös: Hyvä ulkonäkö, kelpo toimeentulo, sopiva huumorintaju, aina huomioiva… Odottavatko naiset jo liikaa kumppaniltaan?

Konkreettiset esimerkit edistävät keskustelua

Pia Charpentier neuvoo menemään keskusteluissa konkretiaan. Parisuhteen molemmilla osapuolilla on omia toiveitaan huomionosoituksien suhteen. Hän ottaa esiin stereotypian: miehet ja autot.

”Mies voi esimerkiksi pyytää, että kopistele kengät liasta ja lumesta ennen kuin tulet autoon. Hänelle voi siten selittää, että samalla tavalla kun auton puhtaus on sinulle tärkeää, niin ne kukat ovat minulle tärkeitä.”

Keskustelussa on helpompi päästä rakentavampaan lopputulokseen, jos antaa esimerkin, jolla itse huomioi toista.

Miksi miehet eivät osta kukkia, vaikka niitä pyytäisi?
Pia Charpentierin mukaan huomionosoituksista kannattaa puhua kumppanin kanssa hyvin konkreettisella tasolla.

Kukat voivat olla jäävuoren huippu – tai pelkkä tippa meressä

Jos parisuhde tuntuu muuten onnelliselta, ei Pia Charpentier murehtisi kukista liikaa. Jos vänkäämisestä huolimatta kumppani jättää kukat kauppaan, voi miettiä, ovatko kukat osa isompaa ongelmaa – vai vain yksi toive, joka ei toteudu muuten arvostuksen ja rakkauden täyteisessä suhteessa.

Charpentier neuvoo tällöin keskittymään muihin tekoihin, joilla kumppani näyttää välittävänsä. Toisaalta, jos kukkien saamattomuus ärsyttää siksi, että muutkaan toiveet eivät tule huomioiduksi, on syytä miettiä kokeeko olevansa tarpeeksi arvostettu parisuhteessa.

”Se toinen vaihtoehto on kysyä itseltään, että heijasteleeko tämä meidän suhteen tilaan sitten muutenkin, ja koenko olevani tarpeeksi rakastettu tässä suhteessa.”

Lue myös: Miksi pitkä parisuhde muumioituu ja toisesta tulee kuin huonekalu? – Näin räjäytät suhteen tunnemiinat: ”Kun suhde rakoilee, hymistelyn on loputtava”

<span class="typography__copyright">© iStock</span>
© iStock
X