Hämätäänkö kuluttajaa: Miten niin Ikea hei -kortti ei ole Ikean kortti?

Jaa artikkeli
Ikea-nimellä myydään Suomessa muun muassa huonekaluja ja luottoja. Ikea sanoo, ettei se harjoita pankkitoimintaa. © Jorma Marstio / Otavamedia
Kuluttaja ei tiedä, asioiko hän Ikean vai sen nimeä käyttävien yritysten kanssa. Ikea ei näe siinä ongelmaa.

Syöpävakuutusten puhelinmyyntiä on suunnattu Ikean asiakkaille, kertoi Seura 19/18. Ikea otti jutun julkaisun jälkeen toimitukseen yhteyttä ja ilmoitti, ettei Ikea koskaan luovuta asiakasrekisteritietojaan kolmansille osapuolille.

Vakuutusten puhelinmyynti oli suunnattu Ikea hei -luottokortin omistajille. Ikea on antanut nimensä kortille, jonka voi hakea Ikean myymälästä. Kortin ehdoista käy ilmi, että luotonvälittäjä on Ikea. Ikea hei -kortilla voi ostaa vain Ikean tavaroita.

Miten niin Ikea hei -kortti ei ole Ikean kortti?

”Tässä on kyse yhteistyöstä Ikano Bankin kanssa, joka myöntää asiakkaille Ikea hei -tilikortin tai hei-lainaa Ikean myymälässä tehtäviä ostoksia varten. Me toimimme tässä vain luotonvälittäjänä, Ikano luotonmyötäjänä”, selittää Ikean asiakkuusjohtaja Tarja Sallanen.

Mutta kun Ikano Bankin alihankkijayritys kauppaa pankin nimissä syöpävakuutuksia Ikea hei -kortin omistajille, niin silloinhan myös teidän asiakkaidenne tiedot ovat menneet puhelinmyyntiin?

”Ikea hei -kortin hankkimalla asiakassuhde syntyy Ikano Bankin kanssa, ei Ikean kanssa.”

Kamprad kaikkialla

Kuinka moni Ikean asiakas on ottanut Ikea hei -kortin?

”En tiedä. Voimme auttaa kortin hakemisessa joko täällä tavaratalossa tai kortin voi halutessaan hakea myös netissä. Silloin syntyy asiakasrekisteri, johon meillä ei ole pääsyä.”

Ikean on perustanut Ingvar Kamprad. Kuka on perustanut Ikano Bankin?

”Se on ihan totta, että senkin on perustanut Kamprad. Ikano-konsernin omistavat toki yhä Kampradin veljekset [Jonas, Mathias ja Peter Kamprad], mutta Ikea Oy kuuluu Ikea Groupiin, joka on osa hollantilaista Ingka Holding -säätiötä.”

Kampradin nimi löytyy kaikista mainituista yrityksistä, Ikealla ja Ikanolla on siis saman historian lisäksi samaa johtoa?

”Kyllä, mutta Ikea Suomi ei harjoita pankkitoimintaa.”

Ikea-brändi on vahva. Erottaako kuluttaja Ikean, Ikea-rahoituspalvelun ja Ikea hei -kortin? Vai onko kaikki hänelle samaa?

”Toki sitä pitäisi kysyä asiakkailta”, Sallanen vastaa.

Soittoja ”toisinaan”

Miten Ikano Bank luovuttaa tietojaan puhelinmyyntiin, Ikano Bankin kuluttajaliiketoiminnan johtaja Tuuli Lehmusto?

”Alihankkijayrityksemme soittaa toisinaan Ikea hei -kortin haltijoille myyden yhteistyökumppanimme AIG:n vakuutuksia. Soittoja tulee vain niille, jotka eivät ole kieltäneet asiakasviestintää.”

Lehmuston mukaan soittaja esittelee itsensä aina Ikano Bankin edustajana, ei Ikean.

X