Hyvästit Eskimolle, jäätelöpuikkoja myydään vastaisuudessa pelkällä Pingviini-nimellä – ”Poisoppimista loukkaavista termeistä pidetään jäätelöyrityksessä tarpeellisena”

Suomalainen jäätelövalmistaja päätti luopua nimestä, jota monet alkuperäiskansojen edustajat pitävät loukkaavana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eskimo-termiä on arvosteltu jo pitkään, ja tänä vuonna sen käytöstä on luovuttu eri puolilla maailmaa.

Suomalainen jäätelövalmistaja päätti luopua nimestä, jota monet alkuperäiskansojen edustajat pitävät loukkaavana.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Froneri Finland ryhtyy myymään jäätelöpuikkojaan Pingviini Eskimo -nimen sijasta pelkällä Pingviini-nimellä ensi vuonna.

Suklaakuorrutettuja kermajäätelöpuikkoja on kaupattu Suomessa Eskimo-nimellä vuodesta 1968.

Keväällä toteutettavan nimenmuutoksen taustalla on jäätelövalmistajan mukaan halu kunnioittaa alkuperäiskansojen toiveita.

Tasa-arvo ja kunnioitus kuuluvat vahvasti Fronerin arvoihin, ja siksi poisoppimista loukkaavista termeistä pidetään jäätelöyrityksessä tarpeellisena asiana, yhtiö perusteli ratkaisua tiedotteessaan.

”Vaikka suomen kielessä eskimo-sana ei ole sävyltään pahantahtoinen, on tässä syvimmiltään kyse olemassa olevasta ihmisryhmästä, jolla on oikeus määritellä itse, mitä termejä on sopivaa käyttää. Suurin osa kanadalaisista ja grönlantilaisista alkuperäiskansan edustajista preferoi muita termejä”, Froneri Finlandin markkinointijohtaja Minna Brunberg kertoo.

Taustalla amerikkalaisyhtiön ratkaisu

Suomalaisyhtiön päätöstä edelsi yhdysvaltalaisen Dreyer’sin viime kesäkuussa tekemä ilmoitus, että se lakkaa käyttämästä lähes satavuotiasta ”Eskimo Pie” -nimeä suklaalla kuorrutetusta jäätelöpuikostaan. Yhtiö perusteli päätöstään sitoutumisellaan ihmisryhmien väliseen tasa-arvoon ja siihen, että termi ”eskimo” on loukkaava.

Froneri Finland ja Dreyer´s kuuluvat molemmat Froneri International -jäätelökonserniin, jonka omistavat elintarvikejätti Nestlé ja ranskalainen pääomasijoitusyhtiö.

Dreyer’sin ratkaisu heijasti Black Lives Matter -liikkeen vaatimuksia eri etnisten ryhmien välisestä tasa-arvosta. Niihin toi lisää pontta tummaihoisen George Floydin kuolema poliisin väkivaltaisen pidätyksen jälkeen toukokuussa Minneapolisissa Yhdysvalloissa.

Eskimo-termiä on arvosteltu jo pitkään, ja tänä vuonna sen käytöstä on luovuttu eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi heinäkuussa Tanskan kansallismuseo ilmoitti luopuvansa termistä ja kanadalaisen jalkapallon seura Edmonton Eskimos muutti nimensä väliaikaisesti muotoon Edmonton Football Team.

Suomessa Eskimo-brändistä luopui jo vuoden 2020 alussa kelmua ja leivinpaperia valmistava Fredman.

Lue myös: Kuinka käy Eskimon, Geishan ja jogurttipurkin turkkilaismiehen? – Valion vastuullisuusjohtaja: ”Hassut karikatyyrit eivät ole enää tätä päivää, vaan ehkä jopa rasistisia”

eskimon, geishan ja turkkilaisen jogurtin kohtalo

Kolme tunnettua suomalaistuotetta joutui viime kesänä vilkkaan väittelyn kohteeksi. Tosin kaikki närkästyneitä mielipiteitä esittäneet eivät olleet aivan tosissaan.

X