(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Rouva Raha kehoittaa olemaan valppaana pankissa, ja lukemaan tarkasti indeksilainojen ehdot ja muut ominaisuudet.

Indeksilainat

Minulle tarjottiin pankissa pari vuotta sitten pankkitilin vaihtoehdoksi pääomaturvattua indeksilainaa. Sen piti olla turvallinen sijoituskohde. Pankissa myös luvattiin lunastaa laina takaisin, mikäli en jostain syystä voisikaan pitää lainaa itselläni sen eräpäivään asti.

Taloyhtiööni tuli yllättäen putkiremontti. Kysyin pankista, millä hinnalla se indeksilainan minulta lunastaisi. Vastaus oli pettymys. Summa oli selvästi pienempi kuin summa, jonka aikoinaan lainaan sijoitin. Onko minua vedetty höplästä?
Nimimerkillä Köyhtynyt remonttimies

Pankkitiskillä on oltava yhtä valppaana kuin autokaupassa. Autokauppiashan saattaa kehua vaikkapa auton pientä kulutusta, mutta jos auton tavaratila on keskimääräistä pienempi, hän ei ehkä puhu siitä mitään – ellei ostaja tule kysyneeksi asiasta. Pankissa voi käydä samalla tavalla.

Kun indeksilainoja myydään, kauppiaat puhuvat yleensä paljon pääomaturvasta. He korostavat, että säästäjä saa sijoittamansa pääoman takaisin – pankin kuluilla vähennettynä tosin – tapahtuipa markkinoilla mitä tahansa. Vähälle huomiolle saattaa jäädä se, että pääomaturva on voimassa ainoastaan lainan erääntyessä.

Jos lainan myy ennen eräpäivää, sen hinta riippuu ennen muuta siitä, miten hyvin tai huonosti indeksilainan kohde-etuudet ovat laina-aikana kehittyneet. Kohde-etuudet ovat arvopapereita, joihin lainan arvo on kytketty. Niitä voivat olla esimerkiksi eurooppalaiset osakkeet tai Yhdysvaltain ja Kiinan valuuttojen suhteellinen kehitys.

En osaa sanoa, vedettiinkö sinua höplästä. Voi olla, etteivät pääomasuojan rajoitukset tulleet puheeksi, kun asioit pankissa. Sait varmaankin pankissa käydessäsi papereita, kuten lainaesitteen ja -ehdot. Mahdoitko perehtyä niihin? Veikkaan, että harva jaksaa niitä kunnolla tutkia, vaikka kannattaisi. Sinun tapauksesi on tästä oiva muistutus. Ehdoissa määritellään muun muassa pääomaturva ja sen rajat. Niissä kerrotaan, milloin pääomaturva on voimassa ja milloin ei. Niistä ilmenee myös se, että pääomaa voi menettää, jos on tavoitellut korkeampaa tuottoa. Näin voi usein tehdä maksamalla indeksilainasta ylihintaa, esimerkiksi maksamalla 1 100 euroa velkakirjasta, jonka nimellisarvo on tuhat euroa. Tällaisessa tapauksessa pääomaturva ei kata ylimääräistä satasta. Ehtoja opiskellessa huomaa niin ikään, että indeksilainaan liittyy muitakin riskejä. Pääomaturvasta ei nimittäin ole apua, jos lainan liikkeeseen laskija ei pystykään vastaamaan sitoumuksistaan. Lainaan sijoitetut varat sekä niiden tuoton voi tällaisessa tapauksessa menettää joko kokonaan tai osittain.

Indeksilainaan – sen enempää kuin mihinkään muuhun sijoitustuotteeseen – ei siis kannata koskea tikullakaan ennen kuin on rauhassa perehtynyt niiden ehtoihin ja muihin ominaisuuksiin. Tätä ei voi liikaa korostaa. Jos ei jotakin ymmärrä, kannattaa pyytää tuotteen myyjää selventämään asiaa kirjallisesti ja tekemään tarvittaessa laskelmia siitä, mitä mikäkin ehto voisi käytännössä merkitä. Jos selvennyksiä ei kuulu, on viisainta kääntyä palveluntarjoajan kilpailijan puoleen.

Lue lisää Vivasta 11/13!

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

 Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X