Iranilaissyntyinen kirjailija ja toimittaja Alexis Kouros maan mielenosoituksista: ”En usko, että enemmistö haluaisi vallanvaihtoa”

Viime torstaina Iranissa alkaneissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin 20 mielenosoittajaa ja satoja on pidätetty. Mitä ympäri maata levinneistä protesteista voi seurata?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaikka Iranin mielenosoituksissa huudetaan iskulauseita maan poliittisen ja uskonnollisen johdon erottamiseksi, Alexis Kouros ei usko, että enemmistö iranilaisista haluaisi vallanvaihtoa.

Viime torstaina Iranissa alkaneissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin 20 mielenosoittajaa ja satoja on pidätetty. Mitä ympäri maata levinneistä protesteista voi seurata?
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Uudenvuoden toivotukset ovat tulleet perille WhatsApp-viestipalvelun kautta ja puhelinsoitot ovat onnistuneet. Siitäkin huolimatta, että Iranin hallituksen on kerrottu katkaisseen internetin ainakin joillain alueilla ja rajoittaneen mahdollisuuksia käyttää sosiaalista mediaa.

Alexis Kouros on seurannut Iranissa jo usean päivän ajan jatkuneita mielenosoituksia paikallisen ja länsimaisen median välityksellä. Hän on ollut myös yhteydessä Iranissa asuviin ystäviinsä ja sukulaisiinsa.

Kouros on vuonna 1990 Suomeen muuttanut iranilaissyntyinen kirjailija, toimittaja ja ohjaaja. Koulutukseltaan hän on lääkäri ja toimii muun muassa Helsinki Times -verkkojulkaisun päätoimittajana.

”En usko, että tämä yksittäin on suuri asia Iranissa. Mielenosoituksista on noussut niin suuri asia, koska kyseessä on Iran ja sen ulkopoliittiset linjaukset eivät miellytä kaikkia”, Kouros kommentoi.

Tuhansia osallistuneita ja satoja pidätettyjä

Ensin mieltä osoitettiin Mashhadissa. Protestit kuitenkin levisivät nopeasti ympäri maata ja niihin on arvioitu osallistuneen tuhansia ihmisiä.

Viime torstaina alkaneiden mielenosoitusten taustalla oli aluksi tyytymättömyys maan talouspolitiikkaan. Inflaatio on nostanut hintoja ja nuorisotyöttömyys on korkealla. Sittemmin iskulauseissa on alettu vaatia maan poliittisen ja uskonnollisen johdon eroa.

Rauhallisina alkaneet mielenosoitukset yltyivät väkivaltaisiksi lauantaina. Satoja mielenosoittajia on pidätetty ja ainakin 20 on kerrottu kuolleen. Eilen tuhansien kerrottiin kokoontuneen maan hallintoa tukeviin mielenosoituksiin.

Mielenosoituksissa omituisia piirteitä

Avoimen poliittiset mielenosoitukset ovat Iranissa harvinaisia. Edellisen kerran suurmielenosoitus puhkesi vuonna 2009 pääkaupunki Teheranissa. Protesteissa syytettiin maan silloista presidenttiä vaalivilpistä.

Kourosin mukaan tuoreimmissa mielenosoituksissa on useampia omituisia piirteitä ja ne eroavat aiemmista. Yleensä mielenosoitukset ovat alkaneet suurkaupungeissa mutta nyt mieltä osoitetaan pienissä maakuntakaupungeissa.

”Sama kuin kansallinen liikehdintä alkaisi Suomessa Vetelistä tai Nurmeksesta. En tiedä, miksi nämä kaupungit on valittu. Ehkä on katsottu, että niissä on vähiten turvallisuusjoukkoja”, Kouros arvioi.

Kouros pitää poikkeuksellisena myös sitä, miten nopeasti protestit muuttuivat aggressiivisiksi. Mediassa mielenosoituksia on kuvailtu spontaaneiksi, eikä niillä ole kerrottu olevan selvää johtajaa.

Mashhadissa alkaneet protestit levisivät viidessä päivässä pääkaupunki Teheraniin. © COLOURBOX

”En usko, että enemmistö haluaisi vallanvaihtoa”

Mielenosoitusten jatkuessa maan presidentti Hassan Ruhani on vakuutellut, että hallitus pystyy pitämään protestit kurissa. Maan korkein uskonnollinen johtaja ajatollah Ali Khamenei puolestaan on syyttänyt mielenosoituksista Iranin vihollisia.

Etenkin Saudi-Arabian, Israelin ja Yhdysvaltojen on nähty lietsovan protesteja.

”En kuitenkaan usko, että enemmistö iranilaisista haluaisi vallanvaihtoa. Ei etenkään väkivaltaista sellaista niin kuin Syyriassa, Irakissa tai Libyassa”, sanoo Alexis Kouros.

Yksi syy tähän on Kourasin mukaan se, ettei monikaan usko, että parempaa olisi luvassa.

”Iranissa ei ole varteenotettavaa oppositiota. Ei ketään joka lupaisi parempaa. Kun katsoo Irania sen lähialueen kontekstissa, asiat ovat paremmin kuin muualla. Sananvapauttakin on enemmän kuin esimerkiksi Turkissa ja Saudi-Arabiassa.”

Trump on luvannut mielenosoittajille tukea

Maailman johtajista näkyvimmin ja kärkkäimmin mielenosoituksiin on ottanut kantaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Mielenosoitusten jatkuessa Trump on kommentoinut aihetta useaan otteeseen Twitterissä.

Eilen keskiviikkona Trump tviittasi, että Yhdysvallat asettuu tukemaan mielenosoittajia, kun ”aika on sopiva”. Trump ei ole täsmentänyt, millaisesta tukemista olisi kyse.

Kouros uskoo, että mielenosoituksilla voi olla joitakin kansainvälisiä vaikutuksia.

”Voi olla, että Yhdysvallat käyttää protesteja alibina uusille Iraniin kohdistuville talouspakotteille. Se pahentaisi entisestään ihmisten taloustilannetta.”

X