Linnan juhlat 2021 – Järjestetäänkö itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto? Päätöstä odottavat ammattilaisetkin kulissien takana: ”Kiirehän tässä tulee”

Miten tänä vuonna itsenäisyyspäivää vietetään? Järjestetäänkö Linnan juhlat jo koronaturvallisesti Presidentinlinnassa? Näin epävarmuus heijastuu myös muotisuunnittelija Teemu Muurimäen ja meikkitaiteilija Raili Hulkkosen töihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Linnan juhlat ovat odotettu tapahtuma paitsi koko kansalle televisioruutujen takana myös kutsuvieraille sekä suunnittelijoille, meikkaajille, kampaajille, esiintyjille ja muille juhlan järjestelyihin osallistuvillle.

Miten tänä vuonna itsenäisyyspäivää vietetään? Järjestetäänkö Linnan juhlat jo koronaturvallisesti Presidentinlinnassa? Näin epävarmuus heijastuu myös muotisuunnittelija Teemu Muurimäen ja meikkitaiteilija Raili Hulkkosen töihin.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki odottaa yhä, järjestetäänkö itsenäisyyspäivänä Linnan juhlat 2021. Juhlien peruuntuminen vaikutti vuosi sitten suoraan Muurimäen työhön, sillä hänen suunnittelemaansa pukuloistoa on totuttu näkemään Linnan juhlissa vuosittain. Suunnittelijoiden toimeksiantoja vähensi myös muiden vähemmän muodollisten pukutilaisuuksien, kuten erilaisten gaalojen, peruuntuminen.

Tämän vuoden itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton epävarmuus ei vielä varsinaisesti näy hänen saamissaan pukutilauksissa.

”Yleensä myös niin sanotut varmat pukujen tilaajat, eli esimerkiksi kansanedustajat, heräävät asiaan vasta nelisen viikkoa ennen juhlia, kun kutsut on jo saatu”, Teemu Muurimäki sanoo.

Joitakin pukutilauksia hän on kuitenkin jo saanut.

”Jotkut tilaavat puvun joka tapauksessa, koska sitä voi käyttää seuraavana vuonna, jos juhlia ei tänä vuonna järjestetä. Jotkut taas soittavat ja varailevat aikaa puvun teolle, mutta työtä ei aloiteta ennen kuin juhlat varmistuvat.”

Linnan juhlat 2021

Teemu Muurimäki saa tavallisestikin suurimman osan pukutilauksista vasta, kun kutsut ovat saapuneet. © Tiia Ahjotuli / Otavamedia

Lue myös: Muistatko vielä nämä säväyttäjät? Linnan juhlien pukuloistoa ja itsenäisyyspäivähuumaa – Katso upeat kuvat!

Millaiset Linnan juhlat 2021 luvassa?

Tasavallan presidentin kanslian mukaan itsenäisyyspäivän vastaanoton suhteen ei ole vielä tehty päätöstä. Tavallisesti Linnan juhlien kutsujen lähettäminen aloitetaan lokakuun lopussa.

Viime vuonna perinteisen juhlavastaanoton sijaan Linnan juhlissa seurattiin presidenttipari Sauli Niinistön ja Jenni Haukion juhlaa, tavattiin vieraita eri puolilta Suomea ja nautittiin kulttuuriesityksistä.

Presidentin kanslian mukaan tänäkin vuonna itsenäisyyspäivää juhlitaan erityisjärjestelyin, mutta mitä nämä järjestelyt tulevat olemaan, ei vielä kommentoida.

Viimeksi kun Linnan juhlia vietettiin perinteisellä tavalla, kutsun sai 1 700 vierasta. Yleensä noin kolmannes saa kutsun ensimmäistä kertaa.

Linnan juhlat 2021

Raili Hulkkonen ei ole kovinkaan optimistinen Linnan juhlien järjestämisen suhteen. © Pekka Holmström / Otavamedia

Raili Hulkkosen kalenterissa on yhä aukko itsenäisyyspäivän juhlien kohdalla

Maskeeraaja ja meikkitaiteilija Raili Hulkkonen, joka tunnetaan monien julkisuuden henkilöiden luottomeikkaajana, on pitänyt itsenäisyyspäivän kalenterin auki.

”Tähän mennessä normaalina vuonna töitä olisi jo sovittu koko päiväksi. Nyt ei ole tullut yhden yhtä kyselyä”, Raili Hulkkonen kertoo.

Hulkkonen ei itse tarvitse kovinkaan suurta varoaikaa, mikäli Linnan juhlat 2021 järjestetään, sillä varastot ovat täynnä esimerkiksi Vain elämää ja Tanssii tähtien kanssa -ohjelmien maskeerauksiin hankittuja tuotteita.

”Olisihan se piristävää juhlia nyt, kun pitkään aikaan mitään ei ole ollut. Varsinkin niille, joita ei Linnaan joka vuosi kutsusta, tapahtuma on tosi iso juttu.”

Raili Hulkkonen ei aio ottaa muita varauksia päivälle, mutta kuitenkin epäilee, että juhlia ei voida tänä vuonna järjestää.

”Kiirehän tässä tulee, varmasti päätös ilmoitetaan pian. Olen sen verran realisti, kun koronatilanne on tällä hetkellä suhteellisen paha, että en ehkä uskoisi Linnan juhlia järjestettävän. Täytyy nyt vain odotella.”

Lue myös: Linnan juhlat 2019 – Sotaveteraani Olavi Kivistö, 94, selvisi kahdesta sodasta: ”Tuntui vain niin hyvältä päästä kotiin”

Linnan juhlat

Kahdessa sodassa maata puolustanut Olavi Kivistö kutsuttiin vuonna 2019 Linnaan toista kertaa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

X