Jenni Haukio tutustui Japanin Muumimaailmaan – rouva Haukio kunnioitti vierailua hurmaavalla tavalla

Jaa kaverilleTilaa Seura
Rouva Jenni Haukio vieraili maanantaina Japanin Muumimaailmassa. © PETRI ARTTURI ASIKAINEN/TASAVALLAN PRESIDENTIN KANSLIA
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat parhaillaan Japanissa. Presidenttipari osallistuu tiistaina Japanin keisari Naruhiton kruunajaisiin.

Presidentti Sauli Niinistö, 71, ja rouva Jenni Haukio, 42, ovat parhaillaan vierailulla Japanissa, jossa he osallistuvat Japanin keisari Naruhiton kruunajaisiin ja keisariparin isännöimälle juhlaillalliselle huomenna tiistaina 22. lokakuuta.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan Seuralle, että parin 1,5-vuotias Aaro-poika ei ole mukana kolmipäiväisellä vierailulla.

Sauli Niinistö aloitti vierailunsa maanantaina tapaamalla Japanin pääministeri Shinzo Aben Tokiossa. Niinistö kertoi Twitterissä, että kaksikko keskusteli teknologiasta, kaupankäynnistä ja innovaatioista.

Presidentti osallistuu myös pääministerin järjestämälle päivälliselle, lisäksi ohjelmassa on kahdenkeskeisiä tapaamisia. Maanantaina Niinistö tapasi Romanian presidentti Klaus Iohannisin.

Näin Jenni Haukio kunnioitti isäntämaataan

Rouva Jenni Haukio puolestaan tutustui Hannon kaupungissa maaliskuussa avattuun Muumimaailmaan. Moomin Valley Park on ensimmäinen Suomen rajojen ulkopuolella avattu muumiteemapuisto: Suomen ainoa Muumimaailma on presidenttiparin kesäkaupungissa Naantalissa.

Haukio kunnioitti isäntämaataan hurmaavalla tavalla pukeutumalla Japanin lipun väreihin. Punavalkoisen pilkkumekon lisäksi hänellä oli yllään tummansininen jakku, jonka rintamusta koristi Aarikan pieni Pikku Myy -rintaneula.

Vierailun teemana oli Tove Janssonin kulttuuriperintö ja siihen tutustuminen. Rouva Haukion oppaina toimi naisia, jotka olivat pukeutuneet suomalaisbrändi Ivana Helsingin muumimekkoihin.

Jenni huomioi sekä Japanin että muumit pukeutumisellaan. © PETRI ARTTURI ASIKAINEN/TASAVALLAN PRESIDENTIN KANSLIA

Jenni Haukio on muumien ystävä

Haukio tunnustautui Janssonin muumien ystäväksi jo vuonna 2017 Kotilieden kolumnissaan. Tuolloin Haukio iloitsi Tampereelle avattavasta Muumimuseosta ja kertoi ”muumien hengenheimolaisena ja museoiden ystävänä odottavansa jo innolla kesäretkeään Tampereen suunnalle”.

Haukio kiitteli kirjoituksessaan myös Janssonin vaikutusta suomalaisten luontosuhteeseen. Haukio uskoi myös, että muumit tulevat suvaitsevaisuutta korostavan humanisminsa ja elämänfilosofiansa ansiosta valloittamaan yhä uusia lukijoita.

”Taiteensa kautta Tove Jansson on opettanut meitä arvostamaan elämän jokaista kallisarvoista hetkeä, kunnioittamaan luontoa ja sen moninaisuutta sekä ennen kaikkea ymmärtämään paremmin sekä itseämme että muita – iloitsemaan erilaisuudesta”, Haukio kirjoitti.

Löydät kaikki Jenni Haukion kolumnit täältä.

Vierailulla Suomessa

Presidenttipari vieraili Japanissa edellisen kerran vuonna 2016. Tuolloin he tapasivat silloisen keisari Akihiton ja keisarinna Michikon. 85-vuotias keisari Akihito ilmoitti luopuvansa vallasta terveyssyistä viime keväänä. Hän ehti hallita 30 vuotta. Keisarin tehtävistä luopuminen herätti huomiota, sillä yleensä Japanin keisarit ovat hallinneet kuolemaansa saakka.

Vanhin poika Naruhito nousi valtaan isänsä jälkeen, Naruhitolla on vaimonsa Masakon kanssa pian 18 vuotta täyttävä tytär Aiko, mutta tyttären sijaan Naruhiton kruununperilliseksi nousi pikkuveli Akishino.

Kruununprinssi Akishino ja kruununprinsessa Kiko vierailivat heinäkuussa Suomessa presidenttiparin isännöiminä. Tuolloin Suomi ja Japani juhlivat sata vuotta kestänyttä diplomaattisuhdettaan.

X