Kannattaako lapsettoman lesken tehdä testamentti?

Testamentti kannattaa tehdä vähästäkin omaisuudesta. Sen teossa on syytä turvautua juristin apuun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Testamentti kannattaa tehdä vähästäkin omaisuudesta.

Testamentti kannattaa tehdä vähästäkin omaisuudesta. Sen teossa on syytä turvautua juristin apuun.
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Asun asunto-osakkeessa, jonka ostin mieheni kanssa puoliksi, kummankin nimiin. Meillä ei ole lapsia, testamenttia tai avioehtoa. Mieheni kuoltua 1980-luvulla tehtiin perukirja. Maksoin mieheni henkilökohtaiset velat ja lopun asuntovelastamme. Nyt haluaisin varautua tulevaan. Hoitotestamentti on, edunvalvonta-asia tuntuu ennenaikaiselta. Kannattaako pienestä omaisuudesta tehdä testamentti? Haluaisin suosia sisarusteni lapsia ja kummilastani. Mikä perimysasema on mieheni sisaruksilla ja näiden jälkipolvilla?

Leski perii aviopuolisonsa ilman testamenttia vain, jos vainajalla ei ollut rintaperillisiä. Lesken oikeus perintönä saatuun omaisuuteen on kuitenkin rajoitettua. Voit elinaikanasi määrätä vapaasti vain omasta omaisuudestasi – esimerkiksi asunnon puolikkaastasi.

Puolisosi sisaruksilla ja heidän jälkeläisillään on perintöoikeus puolisosi omaisuuteen sinun jälkeesi.

Perinnönjaossa otetaan kuitenkin huomioon, että olet maksanut puolisosi velkoja. Käyhän miehenne velkojen maksu ilmi jossakin asiakirjassa?

Testamentti kannattaa aina

Testamentti kannattaa tehdä vähästäkin omaisuudesta. Suosittelen turvautumaan sen teossa ja perintöoikeusasioissa juristin apuun. Ilman testamenttia ovat elossa olevat sisaruksesi ensisijaisia perillisiäsi eivätkä sisarusten lapset. Jos perimyskaareen kuuluvia sukulaisiasi ei ole lainkaan elossa tai olemassa, valtio perii sinut.

Voit testamentata vaikka koko omaisuutesi sisarustesi lapsille ja kummilapselle tai vaikka yleishyödylliselle yhdistykselle. Voit myös määrätä, että testamentinsaajan puolisolla ei ole avio-oikeutta testamentilla saatuun omaisuuteen. Testamentilla voidaan myös vähentää perintöverotusta.

Edunvalvontavaltuutus tarkoittaa, että voit itse valita sen, kuka ajaa etuasi silloin, kun et itse siihen enää pysty. Valtuutus tulee voimaan vasta, kun asia tulee ajankohtaiseksi ja maistraatti on vahvistanut sen. Ellet ole valtuuttanut ketään etujesi ajajaksi, maistraatti voi asian ajankohtaistuttua joutua nimeämään edunvalvojan.

Lue myös:

Muistisairaan testamentin manipulointi voi kannattaa – ei tehokkaita keinoja estää sitä

Hallintaoikeustestamentti – Tee testamentti, mutta älä mieti vain veroja

X