Sairastuitko hengitystieinfektioon? Epäiletkö koronaa? Toimi nyt näin

Kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu, laulaa tai huutaa, tarttuvat hengitystieinfektiot pisaroiden ja ilman välityksellä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koronaa ja hengitystieinfektioita voi välttää käsihygieniallakin. Pese kätesi usein vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan.

Kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu, laulaa tai huutaa, tarttuvat hengitystieinfektiot pisaroiden ja ilman välityksellä.
Teksti:
Seura

Korona ja hengitystieinfektiot voivat tarttua kosketuksenkin kautta. Siksi sairastuneen ei tulisi yskiä käsiinsä, sillä sen jälkeen virus voi kosketuksessa tarttua toiseen ihmiseen. Pinnoiltakin, kuten ovenkahvoista, virukset voivat tarttua.

Sairasta korona kotona

Kun sairastut, pysy kotona, kunnes oireesi ovat selvästi vähentyneet eikä kuumetta enää ole. Normaalisti oireet helpottavat 3–5 päivässä. Mikäli joudut lähtemään kodin ulkopuolelle, maskia kannattaa sairaana halutessaan käyttää.

Sairauslomakäytäntö on koronassakin nyt sama kuin muissakin hengitystieinfektioissa. Sairauslomatodistuksen vuoksi ei kannata kuitenkaan hakeutua päivystykseen eikä terveysasemalle, mikäli olo on sellainen, että voi sairastaa kotona.

Mikäli kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, silloin tietyt taustasairaudet lisäävät riskiä joutua sairaalahoitoon.

Lue myös: Iskikö flunssa ja kuume? Lue lääkärin 10 vinkkiä – Näin helpotat myös nuhaa, yskää ja kurkkukipua

Kun korona ilmenee, milloin voi palata töihin, kouluun tai päiväkotiin?

Kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa, voi palata töihin. Yleensä oireet helpottuvat 3–5 päivässä. Jokainen työpaikka voi antaa myös omia toimintaohjeita.

Kouluun tai päiväkotiin voi mennä, kun oireet ovat vähentyneet, kuumetta ei ole ja lapsen yleisvointi sallii opetukseen tai varhaiskasvatukseen osallistumisen. Vaikka nuha tai yskä jatkuisi pitkään, virusinfektioissa tartuttavuus vähenee kuitenkin nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. 

Lue myös: Valitse oikea kipulääke – Lue neuvot! Näin omat sairaudet ja lääkitys vaikuttavat tulehduskipulääkkeen valintaan ja käyttöön

Valitse oikein itselle sopiva kipulääke.
Kivunhoidossa kipulääkkeen valinnalla on väliä. Esimerkiksi ibuprofeenia ei suositella raskaana oleville ja iäkkäidenkin kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. © iStock

Mitä teen, kun olen altistunut koronalle?

Vaikka olisit altistunut koronalle, voit jatkaa normaalia arkea. Voit elää, kuten toimisit, jos olisit altistunut muullekin hengitystieinfektiolle, kuten influenssalle. 

Vaikka perheessä olisi koronatartunta, voi mennä töihin, kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiinkin.

Jos saat korona-oireita, jää kotiin, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet. 

Lue myös: Lue ohjeet koronavirustaudin hoitoon – Näin lääkäri neuvoo toimimaan korkean kuumeen ja hengitystieoireiden hoidossa

Parantavaa lääkettä ei ole, joten koronaviruksen aiheuttamaa tautia hoidetaan oireenmukaisesti kuumetta alentamalla ja hengitystieoireita lievittämällä. Lepääminen on tärkeää.
Parantavaa lääkettä ei ole, joten koronaviruksen aiheuttamaa tautia hoidetaan oireenmukaisesti kuumetta alentamalla ja hengitystieoireita lievittämällä. Lepääminen on tärkeää. © iStock

Onko koronatesti vielä tehtävä?

Koronan kotitestin voi halutessaan tehdä. Jos potilas otetaan sairaalaan, heitä voidaan testata hoidon ja tilanteen eristystarpeiden arvioimiseksi.

Kun oireet ovat vakavat, pitääkö soittaa päivystykseen tai terveysasemalle?

Koronaan sairastuvan hoito on oireenmukaista, eikä koronan vuoksi useimmissa tapauksissa tarvitse soittaa mihinkään, mikäli et kuulu riskiryhmiin

Mikäli oireet ovat vakavammat, kannattaa soittaa päivystysapu-numeroon 116 117. Mikäli oireena on selkeä hengenahdistus tai yleistila nopeasti heikentyy, tulee soittaa suoraan hätänumeroon 112. 

Lähteet: THL, Oma Häme

Lue myös: Työikäinen ei saa koronarokotetta edes rahalla – Soitto terveyskeskukseen paljasti yllättävän syyn

X