Koti-insinööri: sopiva puhelin seniorille 

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Älypuhelimella voi katsella vaikka videoita lastenlasten touhuista. © istock
Saako olla pelkkä puhelin vai monipuolinen viesti- ja viihdekeskus?

Useimmat haluavat puhelimelta muutakin kuin mahdollisuuden soittaa ja vastaanottaa äänipuheluita. Esimerkiksi painikkeen, jolla voi helposti hädän tullen pyytää apua.

Turvallinen puhelin liittää hätäviestiin tiedon sijainnista, ja apu löytää nopeasti perille.

Jo muutaman kymmenen euron peruspuhelimessa on tekstiviestit, herätyskello ja jonkinlainen kamera. Huippulaatuisia valokuvia ja videoita tallentava kamera nostaa hinnan satoihin euroihin.

Vaadi selkeä käyttö ja näyttö sekä laadukas, tarpeeksi voimakas ääni. Pitääkö puhelimen toimia kuulokojeen kanssa? Nappeja on helpompi painella kuin kosketusnäyttöä, mutta näppäinpuhelimen pikkunäyttöön mahtuu niukasti tietoa.

Simpukkapuhelimeen vastaat helposti. Suljettu kansi suojaa näytön ja napit, mutta laite on paksu ja näyttö pieni.

Kosketusnäyttöön perustuva älypuhelin on minitietokone – hyvässä ja pahassa. Sillä viestitellään nykyaikaisesti, maksetaan laskuja, luetaan verkkolehtiä, katsotaan uutisia, videoita, tv-ohjelmia. Toimintoja voi lisätä netistä ladattavilla sovelluksilla eli appseilla. Hienoudet tekevät laitteesta toisaalta monimutkaisemman. Kiinnostaako opettelu? Älypuhelimet maksavat alkaen 100–200 euroa.

Apple iPhone -älypuhelimet ovat melko kalliita mutta helpompia omaksua kuin monet Android-laitteet. Windows-puhelimissa on tietokoneesta tuttu perusnäkymä ja selkeät kuvakkeet.

Useat Windows-puhelimet ovat lisäksi ominaisuuksiinsa nähden edullisia. Windows-puhelinten tulevaisuus on kuitenkin epävarma, eikä niihin saa kaikkia suosittuja sovelluksia.

Turvallinen

Doro580-helppo

Paina yhtä neljästä pikanapista, niin puhelin soittaa ystävälle, omaiselle tai hoitajalle. Turvanapin painallus soittaa ja lähettää avunpyynnöt sijaintitiedon kera. Doro Secure 580, 150 e.

Helpompi älypuhelin

Doro825

Doro Liberto 825 on tavallista helpommin opittava Android-älypuhelin. Näppäile valokuvia ja videoita. Hyödynnä nykyaikaiset viestimet ja internetin sovellukset. Hyvä turvanappi. 230 e.

Rannekkeen kera

Maxcom

Vesitiiviin langattoman turvarannekkeen sos-napin painallus aktivoi hätäpuhelun ja lähettää avunpyynnön eteenpäin. Maxcom MM715BB, 230 e. karkkainen.fi.

Kestävä ja pestävä

samsung-kestävä

Veteen upotuksen, pölyn ja kolhut kestävä Samsung Galaxy Xcover 3 ei petä, kun puhelinta eniten tarvitaan. Kohtuu kamera ja riittoisa akku. 190 e, verkkokauppa.com.

Helppo peruspuhelin

Nokia105

Selkeän ja kätevänkokoisen Nokia 105:n akku riittää todella pitkään. Käytännöllinen taskulamppu. Latausteline puuttuu. Noin 30 e. Radion kuunteluun tarvittavat kuulokkeet ovat lisävaruste.

Fiksu pöytäpuhelin

kingpigeon

Kingpigeon T2 muistuttaa lääkkeistä, valvoo kotia ja hälyttää tarvittaessa. Helpot puhelut pikanapeilla, nopea avunpyyntö sos-napilla tai rannekkeella. Tukeutuu matkapuhelinverkkoon. 145 e.

Viva 12/2016

X