(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Voitko ostaa kotipalveluita ilman arvonlisäveroa?

Kotitalousvähennykset

Ystäväni mukaan meidän eläkeläisten ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, jos ostamme yksityiseltä yritykseltä kotiin esimerkiksi siivousapua. Voiko tämä pitää paikkansa? Jos ostan palveluita ilman alvia, menetänkö mahdollisuuden käyttää kotitalousvähennystä?
Alviton

Ystäväsi on oikeilla jäljillä, mutta ei täysin oikeassa. Apua arjen kotiaskareisiin saa ostaa yksityiseltä yritykseltä ilman arvonlisäveroa, jos kolme ehtoa täyttyy. Niistä ensimmäinen liittyy ostajaan itseensä. Hänen pitää olla esimerkiksi sairauden tai ikääntymisen vuoksi joko pysyvästi tai tilapäisesti sen verran heikossa kunnossa, että ei pärjää kotona omin voimin. Sosiaalipalveluihin kuuluvat muun muassa siivous, lumenluonti, ruoanlaitto, kaupassakäynti, kylvettäminen ja kuljettaminen. Säästö on iso: alviahan maksetaan 24 prosenttia palvelun hinnasta.

Toinen ehto liittyy palveluita tuottavaan yritykseen. Sen pitää olla rekisteröity kunnan yksityisten sosiaalihuoltopalveluiden antajien rekisteriin. Asian voi tarkistaa soittamalla oman asuinkunnan sosiaalitoimeen. Omatoimisesti tätä rekisteriä ei pääse tutkimaan netissä eikä muuallakaan.

Myös Elias.fi -palveluun on koottu tietoa yrityksistä, jotka tarjoavat erilaisia kodeissa tarvittavia palveluita. Sieltä löytyy myös tieto siitä, kuuluuko palveluntarjoaja yllä mainittuun rekisteriin. Tarjolla on myös hintatietoja. Ne ovat tärkeitä: jos kilpailuttaminen unohtuu ostajilta, veroedut valuvat helposti yrityksille.

Kolmannen ehdon täyttäminen vaatii hieman aikaa ja palvelun myyjältä jonkin verran paperityötä. Yrityksen kanssa pitää tehdä kirjallinen sopimus ja palvelusuunnitelma. Siihen pitää sisältyä sosiaalihuollon tarpeen peruste, kuvaus palvelujen käyttäjän toimintakyvystä sekä palvelujen ja hoidon tarpeesta. Lisäksi sopimukseen pitää kirjata tavoitteet sekä toimenpiteet tavoitteiden toteuttamiseksi. Sopimuksessa täytyy niin ikään eritellä, mitä palveluja ja kuinka paljon on tarkoitus ostaa.Arvonlisäverottomien palveluiden osto ei kuitenkaan edellytä kunnan päätöstä.

Asuminen kunnallisessa palvelutalossa ei myöskään estä alvittomien palveluiden ostamista yksityiseltä yritykseltä. Alvittomista palveluista saa myös tehdä kotitalousvähennyksen. Ehdot ovat samat kuin kotitalousvähennyksessä yleensäkin. Vähennyksen voi siis saada tavanomaisesta kotitaloustyöstä sekä hoiva- ja hoitotyöstä, mutta ei terveyspalveluista. Esimerkiksi fysioterapeutin, lääkärin tai terveydenhoitajan käynneistä ei saa vähennystä.

Jos asuu palvelutalossa, on tärkeää, että ostajalla on oma huone, jossa työ tehdään. Tutkija ja yrittäjä Taija Härkin mukaan raja on tiukka: jos samassa huoneessa asuu kaksi toisilleen vierasta henkilöä, kyseessä on laitos, ei kenenkään oma koti.Tärkeää on myös se, kuka palvelusta laskuttaa, sillä kotitalousvähennystä ei saa kunnan tuottamista palveluista.

Lapsetkin voivat vaatia kotitalousvähennystä omassa verotuksessaan. Kotitalousvähennyshän koskee myös työtä, joka on tehty omien tai puolison vanhempien tai isovanhempien käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajanasunnossa. Tästä on hyötyä etenkin silloin, kun palveluiden käyttäjä ei maksa veroja tai vähennyksen yläraja tulee vastaan. Edellytyksenä on, että lapset ovat maksaneet kustannuksia ja pystyvät sen tarvittaessa todistamaan esimerkiksi tiliotteiden avulla.

Lue lisää Vivasta 5/2013!

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox.com

 Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X