Koulupsykologit lomautetaan – Osa lapsista ja nuorista odottaneet tutkimuksiin pääsyä Kouvolassa jo yli vuoden: ”Lomautukset kasvattavat jonoja”

Äiti: ”Meni liian pitkä aika, että saimme käytännöllistettyä opetuksen sellaiseksi, mitä nuori tarvitsi. Nuorten ei pitäisi joutua odottamaan pitkään.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koulupsykologit voisivat purkaa lasten ja nuorten tutkimusjonoa juuri kesällä, johon lomautusajankohta sijoittuu.

Äiti: ”Meni liian pitkä aika, että saimme käytännöllistettyä opetuksen sellaiseksi, mitä nuori tarvitsi. Nuorten ei pitäisi joutua odottamaan pitkään.”
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Kouvolan kaupunki aikoo lomauttaa kaikki koulupsykologit kolmeksi viikoksi. Kouvolassa heitä on 12. Tällä hetkellä koulupsykologien tutkimuksiin jonottaa noin 140 lasta ja nuorta. Osa kouvolalaisista lapsista ja nuorista on jonottanut psykologintutkimuksiin jo yli vuoden ajan.

”Lomautukset kasvattavat jonoja”, Kouvolan kaupungin koulupsykologi Maija Vilen kertoo.

Lomautetaanko koulupsykologit kesällä, jolloin tutkimusjonoa voisi purkaa?

Koulupsykologit lomautetaan todennäköisesti kesällä, jolloin oppilaat eivät ole koulussa. Näin ollen lomautukset vaikuttavat pahimmin tutkimusjonossa oleviin lapsiin ja nuoriin, sillä kesän aikana koulupsykologit voisivat purkaa tutkimusjonoa.

Lain mukaan koulupsykologin vastaanotolle pitäisi normaalitilanteessa päästä ensikäynnille seitsemässä koulupäivässä, mutta kiireellisessä tilanteessa jopa saman päivän aikana.

”Koulupsykologin työ sisältää tutkimusten lisäksi monia muita asioita, kuten lasten ja nuorten psyykkisen voinnin arviointia ja tukemista. Näihin tuki- ja arviointikäynteihin vastaamme aina tarpeen ja lain säädösten mukaisesti. Tutkimuksia ei yleensä arvioida kiireellisiksi”, Maija Vilen selittää.

Tutkimukset tarkentavat oppilaan tilannetta ja tuen tarvetta

Psykologin tekemillä tutkimuksilla saadaan lisätietoa, jotta oppilaan saama tuki tarkentuu oikeaan asiaan.

”Tutkimuksia tarvitaan myös esimerkiksi neuropsykologisen kuntoutuksen tarpeen arvioimisessa”, Vilen kertoo.

Koulupsykologi Maija Vilen ottaa esimerkin: Jos lapsella on suuria keskittymisen ongelmia, hän voi joutua odottamaan yli vuoden päästäkseen lääkärin arvioon lääkityksen tarpeesta.

”Tuon vuoden aikana toki koululla tuetaan muilla tavoin.”

Lue myös: Lasten psykoosilääkkeet ovat tuplanneet käyttäjämääränsä – Psykoosilääkkeitä syö jopa 10 000 suomalaislasta

Psykologisista testeistä yhteenvetoon 1,5 vuodessa

Kouvolalainen äiti kertoo tarinansa nimettömästi, sillä hän ei halua 12-vuotiaan lapsensa olevan tunnistettavissa.

Tällä hetkellä äiti on erittäin tyytyväinen lapsensa koulupsykologin palveluihin. Lapsi on käynyt loppuvuodesta asti koulupsykologin tapaamisissa, joihin hän pääsi lähes välittömästi eli noin viikossa.

”Jonoa ei ollut ollenkaan, mutta nyt en puhu tutkimuksista. Niissä kesti kauan”, äiti sanoo.

Tarve psykologisille tutkimuksille huomattiin jo noin kaksi vuotta sitten. Psykologisten testien tulokset olivat silti valmiina vasta viime vuoden elokuussa.

Välissä oli siis kulunut noin puolitoista vuotta, josta noin puoli vuotta meni itse psykologisten testien ja niiden yhteenvedon tekoon.

”Ne jäivät jostain syystä pöydälle”, äiti sanoo.

Psykologissa testituloksissa lapsen neurologinen diagnoosi sai vahvistusta, minkä ansiosta lapsi on saanut yksilöllistetyn opetussuunnitelman.

”Nyt otetaan kokonaisopetuksessa huomioon, mitä neurologista problematiikkaa lapsella on. Se on tosi tärkeää. Se apu vaan tuli tosi myöhään siihen verrattuna, jos olisi pystytty heti tekemään psykologiset testit”, äiti sanoo.

Miljoonien säästökuuri

Äiti pitää koulupsykologien lomautuksia huonona säästötoimenpiteenä. Hän kiittelee sitä, että koulut saivat omat koulupsykologinsa viitisen vuotta sitten, sillä aiemmin palvelut ostettiin ostopalveluina.

”Meni liian pitkä aika, että saimme käytännöllistettyä opetuksen sellaiseksi, mitä nuori tarvitsi. Nuorten ei pitäisi joutua odottamaan pitkään”, äiti sanoo.

Koulupsykologien lomautukset liittyvät Kouvolan kaupungin aikeisiin lomauttaa lähes kaikki työntekijänsä säästösyistä. Kaupunki tavoittelee 5,5 miljoonan euron säästöjä.

Tällä hetkellä Kouvolan koulupsykologien viroista kaksi on kokonaan täyttämättä.

Lue myös: Tiesitkö? Lukiolainen voi saada ilmaiseksi tietokoneen, kirjat, koulumatkat, ajokortin – ja jopa yksiön ja ulkomaanmatkan

X