Miltä kotiseutusi näytti ennen? Finna-palvelussa voit tutkia vanhoja kuvia jopa 1800-luvulta

Naisvoimistelijaryhmän paraatikulkue Hangossa 1920-luvulla.
Naisvoimistelijaryhmän paraatikulkue Hangossa 1920-luvulla. © Museovirasto
Museovirasto pyrkii uudistuksella tuomaan kulttuuriperinnön kaikkien saataville. Kyseessä on Suomen suurin kuvallisten kokoelmien avaaminen vapaaseen käyttöön.

Suomi 1920-luvulla. Koulu ja opiskelu. Maisema ja luonto esineissä. Muun muassa näistä teemoista voi nyt kuka tahansa hakea vapaasti käyttöönsä kuvia, sillä Museovirasto on avannut Finna-palvelussa yli 200 000 kokoelmakuvaa painolaatuisina kuvatiedostoina.

Kansallisten kuvakokoelmien aineistoja voi käyttää maksutta esimerkiksi julkaisuissa, tutkimuksessa ja vaikka sisustuksessa.

Finna-palvelussa kokoelmia 1800-luvulta alkaen

Museoviraston kokoelmia on kartutettu 1800-luvun alkupuolelta lähtien.

Museoviraston ja Suomen kansallismuseon kokoelmissa on noin 18 miljoonaa kuvaa ja satoja tuhansia esineitä, mutta toistaiseksi Finna-palvelussa on tästä vain osa, reilun 250 000 esineen tai kuvan tiedot. Palveluun avataan lisää aineistoa vuosittain.

Palvelu löytyy osoitteessa museovirasto.finna.fi

Kilautimme Museovirastoon

”Kokoelmien avaaminen vapaaseen käyttöön on ollut viime vuosina yleistä museo­maailmassa, esimerkkinä Amsterdamin Rijksmuseum. Kulttuuriperinnön laaja käyttö luo sille uusia merkityksiä ja pitää sen elävänä”, sanoo yli-intendentti Ismo Malinen Museovirastosta.

Ismo Malinen

Ismo Malinen © Ilari Järvinen

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 1/21.

Lue myös: Piipahda lähilomalla Hämeenlinnassa – Aulangon puistometsä on Hugo Standertskjöldin perintö koko kansalle

Yli sadassa vuodessa ovat Aulanko-Karlbergin maisema ja puutarhan aktiviteetit muuttuneet. © Brander Signe/Museovirasto

Lue myös: Tommi Rossi väritti vanhan valokuvan lotista, ja pian yksi heistä soitti – Katso sota-ajan puhuttelevat kuvat väreissä

Sota-ajan kuvat