Kuningas Charlesilla on syöpä – Terveyshuolet kalvavat brittihovia ja yhä suuremmat paineet laskeutuvat nyt prinssi Williamin harteille

Britannian kuningas Charlesin syöpädiagnoosi kohdistaa työpainetta Walesin prinssi Williamiin, jonka huolena on samalla leikkauksesta toipuva Catherine-vaimo. Mitä Charlesin sairastuminen tarkoittaa hoville ja Williamille?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningas Charles on saanut syöpädiagnoosin, mikä heilauttaa koko brittihovin arkea ja prinssi Williamin roolia.

Britannian kuningas Charlesin syöpädiagnoosi kohdistaa työpainetta Walesin prinssi Williamiin, jonka huolena on samalla leikkauksesta toipuva Catherine-vaimo. Mitä Charlesin sairastuminen tarkoittaa hoville ja Williamille?
Teksti:
Mikaela Larsson

Brittihovin vuosi lähti käyntiin ikävissä merkeissä peräti kahden kuninkaallisen vakavilla terveyshuolilla. Ensin Walesin prinsessa Catherinen tiedotettiin olleen vatsan alueen leikkauksessa. Hän vietti sairaalassa kaksi viikkoa ja palaa julkisuuteen aikaisintaan pääsiäisen jälkeen.

Samalla kuningas Charlesin kerrottiin kärsivän eturauhasen liikakasvusta. Vaiva operoitiin, ja kuninkaan oli tarkoitus palata edustamaan helmikuun lopussa.

Helmikuun 5. päivänä shokkiuutinen muutti kaiken: eturauhashoidon yhteydessä Charlesilta löydettiin syöpä, ja hän on täten aloittanut syöpähoidot.

75-vuotias kuningas jatkaa paperitöitä normaalisti, mutta hän ei toistaiseksi edusta julkisuudessa. Edessä on siis poikkeuksellinen kevät.

Kuningas Charles on poikkeuksellisen avoin tiedottaessaan

Kuningas Charles ei kärsi eturauhassyövästä, mutta muuta ei tiedetä. Tiedotus on silti ollut poikkeuksellisen avointa, mikä on selvä muutos aiempaan.

Työkykyyn vaikuttavista asioista on yleensä pakko kertoa jotain, mutta esimerkiksi 96-vuotiaaksi eläneen kuningatar Elisabetin vaivoista oltiin niukkasanaisia. Kuninkaalliset vaalivat yksityisyyttään, ja nytkin Catherine saattoi kruununperijän puolisona olla vaitonaisempi leikkauksestaan. Hänen tilastaan tiedetään hyvin vähän.

Hallitsijan pitkää poissaoloa olisikin nykypäivänä mahdotonta peitellä. Virallinen tieto myös ehkäisee villeimpiä huhuja.

Lue myös: Prinsessa Catherinea arvosteltiin aikoinaan perheensä keskiluokkaisuudesta − Anna-lehti paljastaa Middletonien todellisen luonteen

Prinssi William on nyt paineiden alla

Toistaiseksi hallitsijan velvollisuuksia ei siirretä muille kuninkaallisille, mutta tarpeen tullen proseduuri on selvä.

Tilapäisiksi sijaisiksi nimitetään kaksi henkilöä kuningatar Camillan, Walesin prinssi Williamin, prinssi Edwardin ja prinsessa Annen joukosta. Teoriassa myös prinssi Harry, prinssi Andrew ja prinsessa Beatrice käyvät, mutta käytännössä tehtävä lankeaa vain edustuskuninkaallisille.

Suurin huoli lienee nyt perheen julkisissa näyttäytymisissä. Charlesin ja Catherinen yhtäaikainen poissaolo tekee näkyvyyteen ison loven.

Painetta kohdistuu erityisesti prinssi Williamiin, joka on kruununperijänä perheen kakkosmies, mutta Catherinen toipilasaika mutkistaa tilannetta.

Vaimonsa leikkauksen myötä William perui edustusmenojaan keskittyäkseen heidän kolmilapsisen perhearkensa pyörittämiseen.

Osa brittimedioista uskoo prinssin keskittyvän lähitulevaisuudessa edelleen perheeseensä, osa taas arvelee tämän ottavan merkittävästi lisävastuuta. William saanee johtaa perhettä ainakin tärkeimmissä tapahtumissa, kuten maaliskuussa Kansainyhteisön päivänä ja pääsiäisenä.

Suosiostaan huolimatta Williamia ja Catherinea on kritisoitu vähäisestä työmäärästä. Nyt prinssillä olisi tilaisuus osoittaa olevansa tehtäviensä tasalla.

Prinssi William on perheen suosituimpia kuninkaallisia

Ihmeitä häneltä ei odoteta vaimonsa toipilasaikana, mutta juuri kruununperijän panoksella olisi suurin merkitys julkisuudessa. Se viestisi vakaudesta ja tilanteen hallinnasta ja paikkaisi parhaiten Charlesin ja Catherinen puuttumista – onhan William perheen suosituimpia kuninkaallisia.

Paineiden voi odottaa kasvavan viimeistään Catherinen palatessa töihin ja jos Charlesin poissaolo pitkittyy tai terveys heikkenee oleellisesti.

Kuninkaan tilanteessa on vielä monta kysymysmerkkiä, mutta yksin Williamin ei tarvitse pärjätä. Erityisesti kuningatar Camilla, prinsessa Anne ja prinssi Edward puolisonsa herttuatar Sophien kanssa tekevät varmasti osansa edustustöiden eteen.

Tuoko sairastuminen sovun hoviin?

Kuningas kertoi uutiset perheenjäsenilleen henkilökohtaisesti, ja muusta perheestä vieraantunut prinssi Harry lensi heti Yhdysvalloista Lontooseen isänsä luokse.

Hovin jättänyt Harry ei kuitenkaan osallistu edustustyöhön poikkeustilanteesta huolimatta. Prinssi ei myöskään tavannut veljeään Williamia vierailullaan.

Syöpädiagnoosin hopeareunukseksi on kuitenkin arveltu mahdollisuutta isän ja pojan väliseen sovintoon. Sairaus muuttaa usein perspektiiviä, ja ainakin Harryn ja Charlesin keskusteluyhteys on nyt auki.

Lue myös: Prinssi Harry ja herttuatar Meghan taitelevat vasta-aallokossa suosion huuhtouduttua – Nouseeko kohupari enää aallonpohjasta?

Prinssi Harry ja Meghan
Herttuatar Meghan ja prinssi Harry edustivat iloisina hyväntekeväisyystapahtuma Invictus Gamesissä Saksan Düsseldorfissa syyskuussa.
X