Lasse Pöysti on kuollut – nähtiin televisiossa myös Muumipeikkona

Lasse Pöystin jo lapsena alkanut näyttelijänura on jättänyt muistijälkensä moniin suomalaissukupolviin. Hän oli monen ikimuistettavan roolinsa lisäksi myös ensimmäinen, joka toi Muumipeikon televisioon Pohjoismaissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lasse Pöysti esitti Muumipeikkoa ensimmäisen kerran suomalaisnäyttämöllä 1958.

Lasse Pöystin jo lapsena alkanut näyttelijänura on jättänyt muistijälkensä moniin suomalaissukupolviin. Hän oli monen ikimuistettavan roolinsa lisäksi myös ensimmäinen, joka toi Muumipeikon televisioon Pohjoismaissa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Yli 70 vuotta kestäneen taiteilijanuran tehnyt näyttelijä Lasse Pöysti on kuollut.

Pöysti kuoli viime yönä sairaalassa pitkällisen sairastaminen jälkeen, kertoo Helsingin Sanomat. Hän oli täyttänyt tammikuussa 92 vuotta.

Näyttelijäntyön lisäksi Pöysti työskenteli ohjaajana, teatterinjohtajana ja käsikirjoittajana. Hän sai professorin arvonimen vuonna 1994.

Sortavalassa syntynyt Pöysti aloitti näyttelijänuransa 14-vuotiaana Suomisen perheestä kertoneissa elokuvissa. Lapsitähdestä kasvoi arvostettu teatterintekijä, joka johti urallaan muun muassa Ruotsin kansallisteatteria. Viimeisen roolinsa hän näytteli vielä 85-vuotiaana Helsingin kaupunginteatterissa.

Pöysti tuli suurelle yleisölle tutuksi ensin Suomisen Ollina, myöhemmin kokonaiselle lapsisukupolvelle Pikku Kakkosen iltasatusetänä.

Muumit näyttämöltä televisioon

Harvempi ehkä muistaa, että Pöysti näytteli myös Muumipeikkoa Sveriges Radion tuottamassa televisiosarjassa vuonna 1969. Hän oli esittänyt samaa roolia helsinkiläisen Lilla Teaternin näyttämöllä jo vuodesta 1958.

(Varhaisen muumisarjan kaikki osat voi katsoa tämän linkin takaa YouTube-palvelusta. )

Lasse Pöysti esiintyi Suomessakin nähdyssä Ruotsin television muumisarjassa vuonna 1969. Sarjan ohjasi Vivica Bandler. © Kuvakaappaus / SVT

Vakavammista rooleista mieleenpainuvimpiin kuuluu Pöystin pääosasuoritus Pyhä perhe -elokuvan alkoholistina. Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa.

Yli 160 000 suomalaista näki Pöystin teatterinlavalla Kvartetti-näytelmässä, jota esitettiin Helsingin kaupunginteatterissa vuosina 2002-2011.

Pöysti kirjoitti elämästään neljä kirjaa 1990-luvulla. Professorin arvonimen lisäksi hän sai urallaan muun muassa viisi Jussi-patsasta, Pro Finlandia -mitalin ja Suomi-palkinnon.

X